Jaké léčivé účinky má kmín? Připravte si z něj čaj nebo pálenku

Z kmínu se dá připravit i pálenka. Canva

Bez kmínu bychom v české kuchyni asi nemohli fungovat. I takové obyčejné jídlo jako vařené brambory díky trošce tohoto koření získá skvělou chuť. Věděli jste ale, že kmín patří k léčivým bylinám, které lidstvo používá již od doby kamenné? Pojďme se podívat, co vedlo naše předky k jeho užívání nejen pro dochucování, ale i pro medicínské účely a jak nejlépe jeho vlastností využít pro zlepšení vlastního zdraví.

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Co kmín obsahuje?

Semena byliny kmínu kořenného (Carvum carvi) se hrdě řadí mezi tzv. superpotraviny díky vysokému obsahu důležitých látek. Chuť a vůně kmínu je tvořena především obsahem silic, kromě toho v něm ale najdeme také:

  • Vitamíny A, B, C, D a K
  • Omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • Minerály jako měď, hořčík, fosfor, mangan, železo, vápník, selen či sodík
  • Cholin
  • Velké množství bílkovin a sacharidů
  • Vlákninu

Mnohé z vitamínů a minerálů v kmínu fungují jako antioxidanty a pomáhají bojovat s nebezpečnými volnými radikály v našem těle. Dostatek omega 3 a 6 mastných kyselin je pak důležitý pro správné fungování naší nervové soustavy a snižování krevního tlaku. Zkrátka kmín je zdravá a chutná nálož živin.

Vliv kmínu na náš organismus

Kmín je již od pradávna používán při nejrůznějších zdravotních problémech a pro podporu přirozených procesů těla. Vyzkoušejte jej, pokud vás trápí některá z následujících potíží.

Nadýmání

Nadýmání může být reakcí na snědenou potravu nebo projevem dalších obtíží, mezi které patří například zácpa nebo tzv. syndrom dráždivého tračníku. Extrakt z kmínu se v lékařských studiích ukázal jako účinný prostředek pro uklidnění tenkého střeva nadmutého přebytkem plynů.

Problémy s trávením

Kmín stimuluje náš trávicí systém a vede k vyšší produkci trávicích enzymů. Kromě toho dokáže neutralizovat překyselené prostředí v žaludku. Při zažívacích potížích doporučujeme kmínový čaj, extrakt nebo rozdrcená pražená semena.

Kojení

Látky v kmínu dokážou stimulovat produkci mléčných žláz a všechny obsažené prospěšné živiny prospívají také miminku či plodu. Konzumace kmínu je proto doporučená nastávajícím i kojícím maminkám.

Nespavost

Nedostatek spánku je nebezpečný, protože snižuje obranyschopnost organismu a zhoršuje schopnost těla se vypořádat se stresem. Spánkový rytmus je z části ovládaný hormonem s názvem melatonin, který je obsažen i v kmínu. Vyšší přísun melatoninu může výrazně přispět k vyšší kvalitě spánku.

Oslabení kostí

Silné a zdravé kosti vyžadují pravidelný přísun vápníku, draslíku, hořčíku a vitamínu A i B12. Konzumace kmínu, který vše výše uvedené obsahuje, podporuje hustotu a sílu kostí. Kmín je také někdy doporučován jako vhodný doplněk stravy při osteoporóze.

Využití kmínu u vás doma může mít mnoho podob. Canva

Nejchutnější a nejzdravější kmínové recepty

Nemáte v plánu si sypat semínka kmínu jen tak do pusy? Vyzkoušejte jeden z našich jednoduchých a rychlých receptů!

Kmínový čaj

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci kmínu
  • 400 ml vody

Postup:

Přiveďte vodu k varu a přidejte lžíci kmínu. Odstavte a nechte 15 minut louhovat, pak vše sceďte a v klidu popíjejte.

Kmínová polévka

Budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci kmínu
  • 1 větší cibuli
  • 5 brambor
  • vývar
  • stroužek česneku
  • lžičku majoránky
  • trochu másla, sádla nebo oleje na smažení
  • sůl, pepř
  • jíšku na zahuštění

Postup

Osmažte cibuli a po zpěnění přidejte lžíci kmínu. Poté přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky a zalijte vývarem (ideálně hovězím). Vařte do změknutí brambor, přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem. Zahustěte jíškou. Polévku můžete nakonec rozmixovat tyčovým mixérem.

Alkohol z kmínu: Kmínka

Budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce drceného kmínu
  • 0,5 l lihu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 l vody
  • pár kapek vanilkového extraktu

Postup

Smíchejte kmín s cukrem a přidejte do 1 l vody, poté přilijte pár kapek vanilkového extraktu. Vařte 1 hodinu, následně vodu sceďte a přidejte (dokud je ještě horká) líh, popř. vodku. Dobře promíchejte, nalijte do láhve a uložte do lednice.