Konec plýtvání jídlem? Naučte se využít i zbytky potravin

Slupky v plechovém hrnci s nápisem kompost j.chizhe / Shutterstock.com

Trápí vás plýtvání? Se stále populárnějším trendem zero waste vyvstává na povrch rovněž otázka plýtvání jídlem. Co s nevyužitými potravinami nebo zbytky pokrmů? Jak je co nejlépe zužitkovat?

Přečtěte si také

10 skvělých způsobů, jak elegantně uskladnit právě nošené oblečení

Plýtvání jídlem není jen plýtvání jídlem. Znamená to také plýtvání pracovní silou, zdroji nebo penězi – a to jistě nechce nikdo z nás. Jak se naučit neplýtvat? Přinášíme tipy a triky, jak jídlo zachránit.

Snadná večeře z přílohy?

Zbyly vám brambory, těstoviny nebo rýže od oběda a nevíte, co s nimi? Pokud jste uvařili větší množství, než jste schopni zkonzumovat, nastal čas využít je v dalších receptech. Brambory a těstoviny můžete snadno zapéci a z rýže lze připravit rizoto či chutnou kaši ke snídani – třeba s medem a ovocem!

Zralé ovoce nevyhazujte

Pokud na své ovoce už nemáte chuť, nemusíte ho vyhazovat nebo odkládat. Raději ho buď zpracujte ihned, anebo zamrazte – díky čemuž jej později využijete třeba pro přípravu krému či pudinku. A že máte chuť na něco sladkého? Upečte třeba ovocný koláč s marmeládou nebo topingem z přezrálého ovoce! Pochutná si jistě celá rodina.

Skladujte potraviny tak, aby vám byly vždy po ruce

Nenechte zeleninu zkazit se

Příliš mnoho zeleniny? Udělejte si s blízkými pohodový filmový večer. K vašemu oblíbenému filmu se totiž báječně hodí zeleninové chipsy – tak proč nemlsat zdravě?

  • Na tenké plátky nakrájenou zeleninu umístěte na pečicím papírem vystlaný plech. Zakápněte olivovým olejem a pečte na 200 stupňů.
  • Domácí zeleninové chipsy můžete vyrobit například z červené řepy, mrkve, nebo dokonce cukety.
  • Pokud máte v lednici i zbytek sýru, nastrouhejte jej na chipsy a krátce zapečte.
  • Tip: Do mrazáku i mikrovlnky? Sada dóz do se v domácnosti rozhodně neztratí.
Vakuová balička s rybou Iurii Korolev / Shutterstock.com

A co mléčné výrobky?

Ano, i mléčné výrobky, které nestihnete spotřebovat, lze jednoduše zamrazit. Tvrdé sýry lze snadno nakrájet na větší kostky a v potravinářské fólii je přemístit do mrazničky. A zamrazit můžete i mléko – v plastové lahvi či misce. Vydrží takto až tři měsíce a po rozmrazení se skvěle hodí třeba na využití do sladkých, pečených moučníků.

  • Tip: S vakuovou svářečkou fólií vydrží vaše potraviny čerstvé po dlouhou dobu. Skvělá cesta, jak si zajistit maso, zeleninu a mnoho dalšího vždy po ruce.

Masové dobroty

Máte maso nebo salámy s končícím datem spotřeby a už nevíte, co s nimi? Zužitkujte je v dalších receptech – lze je namlít a využít třeba v chutných kroketách, které navíc lze i zamrazit. A pokud jde o maso samotné, můžete se zavděčit i domácím mazlíčkům. Stále oblíbenější je totiž tzv. strava BARF neboli syrová strava a kosti – a vy tak můžete pejskovi připravit báječnou misku plnou dobrot. Masa, vajec, zeleniny i bylinek. Vyzkoušíte to?

Vadnou vaše bylinky?

Nedaří se vašim bylinkám, přestože jste je přesadili a pravidelně jim věnujete lásku a péči? Pak je možná ten pravý čas jejich čerstvé zbytky zamrazit nebo z nich udělat báječné domácí pesto.

  • Bylinky stačí rozmixovat s olivovým olejem, oříšky, sýrem... zkrátka jim dát podobu takového pesta, jaké máte rádi. Co takhle toho se sušenými rajčátky?