Face taping: Nový hit v boji proti vráskám, nebo jen další zbytečný trend?

Dívka s tejpy na obličeji Max4e Photo / Shutterstock.com

Sociální sítě zaplavil nový trend v péči o pleť – face taping. Slibuje vyhladit vrásky přes noc pomocí obyčejných lepicích pásek. Zní to až příliš jednoduše, aby to byla pravda. Pojďme se podívat, co to vlastně face taping je, jak se aplikuje a zda opravdu funguje tak, jak tvrdí nadšení uživatelé TikToku a Instagramu.

Přečtěte si také

Apple chce znovu uspět v Číně. Pomoci mu má nový obchod za více než 11 milionů dolarů!

Co je to face taping a čemu má pomoci?

Face taping je metoda, při které se na obličej lepí speciální pásky přes noc. Cílem je zamezit pohybům svalů, které způsobují vrásky, zejména na čele, mezi obočím a kolem očí. Zastánci tvrdí, že pravidelným lepením pásek lze vrásky vyhladit a zabránit vzniku nových.

Jak se face taping aplikuje?

Na očištěný obličej se lepí pásky určené přímo na pleť, většinou v oblasti čela, mezi obočím, kolem očí a úst. Pásky se nechají působit přes noc a ráno se sundají. Důležité je zvolit hypoalergenní pásky, které nebudou pleť dráždit.

Dívce tejpují obličej Max4e Photo / Shutterstock.com

Funguje to vůbec?

I když někteří uživatelé sdílejí nadšené výsledky, odborníci jsou skeptičtí. „Teoreticky by udržování svalů v klidu mělo zabránit tvorbě vrásek, ale ve skutečnosti to může mít opačný efekt. Svaly pracují proti odporu pásky a posilují se, což může vznik vrásek naopak urychlit, vysvětluje pro Kupi majitelka estetického centra Jana Dvořáková.

Lepení pásek také může podráždit citlivou pleť a narušit ochrannou kožní bariéru. Odborníci doporučují vyzkoušené metody jako používání vhodné kosmetiky, konkrétně krémů s retinoidy, důslednou ochranu před sluncem nebo botoxové injekce pod dohledem lékaře.

Pásky na gumičku pro vytvoření fox eye efektu

Další metodou, jak docílit módního vzhledu liščích očí, jsou speciální pásky na gumičku. Ty se lepí v oblasti spánků a jejich úkolem je vytáhnout kůži směrem nahoru a do stran, čímž opticky prodlouží a pozvednou oči. Pásky drží na místě díky tenkým gumičkám, které se upevní vzadu na hlavě a zamaskují vlasy. Tento trik používají vizážisté a maskéři v modelingovém a filmovém průmyslu již desítky let pro dosažení efektu okamžitého liftingu bez skalpelu.

Je však třeba počítat s tím, že dlouhodobé používání těchto pásek může vést k vypadávání vlasů v místech, kde je kůže vystavena nadměrnému tahu. Proto je lepší nechávat tento trik na zvláštní příležitosti jako focení nebo večírky a nedělat z něj každodenní záležitost.

Dívka si lepí náplast k oku Marina Demeshko / Shutterstock.com

I když face taping vypadá jako snadné a levné řešení vrásek, jeho účinnost je přinejmenším sporná a může pleti spíše uškodit. Vsaďte raději na osvědčené postupy a svěřte se do rukou odborníků.

Zdroj: Kupi, Vogue, Allure