Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Růžové prasátko jako pokladnička stojí na stole fizkes / Shutterstock.com

Spousta z nás na jejich existenci již zapomněla (mladší generace je pravděpodobně nezná skoro vůbec). I přesto je možné si vkladní knížky v Česku stále založit. Možnosti se ovšem tenčí, aktuálně je nabízí již jediná banka. V dubnu se s nimi totiž rozloučila i Česká spořitelna. Co se stane se zbylými vkladními knížkami, na kterých mají lidé stále ještě peníze? A jak moc jsou v dnešní době (ne)výhodným „retro“ produktem?

Přečtěte si také

Prozkoumejte nejnovější trendy v oblasti zdravého stravování. Na co byste se měli letos zaměřit?

Ukončení výdeje nových vkladních knížek u České spořitelny

Obyčejné vkladní knížky pro dospělé přestala Česká spořitelna vydávat již před jedenácti lety. Až donedávna ale bylo možné si u ní založit dětskou nebo výherní vkladní knížku. Od 23. 3. 2024 však není možné již ani to, Česká spořitelna to uvedla v novém oznámení o úrokových sazbách s účinností od prvního dubna.

  • Jak fungují výherní vkladní knížky? Jedná se o dříve velmi populární formu spoření spojeného s loterií. Na knížce není žádné úročení, ale dvakrát do roka (každý listopad a květen) se losují majitelé, kteří vyhrají 100 %, 75 % nebo 50 % z průměrného zůstatku vložené částky za dané půlroční období. K tomu se losuje prémie ve výši 1 000 000 Kč, podmínkou je zůstatek alespoň 1 000 Kč po celou dobu losovacího období.
Rodina sedí u stolu a řeší finance Yuganov Konstantin / Shutterstock.com

Vkladní knížky jsou doménou starší generace

Podle Filipa Hrubého, mluvčího České spořitelny, zájem o vkladní knížky v Česku neustále klesá, uvedl to zpravodaj iDNES.cz. Aktuálně jich u sebe mají klienti na 700 tisíc kusů, zhruba polovinu z toho tvoří výherní vkladní knížky.

„Zbylé vkladní knížky představují dětské vkladní knížky, které obvykle založili prarodiče vnukům a vnučkám. Právě zájem o dětské vkladní knížky setrvale klesá,“ vysvětlil dále Hrubý důvod, proč Spořitelna tento – dnes již spíše retro – finanční produkt zrušila.

Co bude s vkladními knížkami a uloženými penězi?

Pokud máte u Spořitelny vkladní knížku založenou, můžete ji stále využívat za stejných podmínek jako doposud. Mění se tedy pouze to, že banka přestane nové knížky nabízet a vydávat.

I nadále tedy platí, že se úspory na dětské knížce založené po 1. 11. 2013 úročí 2 % ročně při zůstatku do 250 tisíc (po překročení limitu jen 0,01 %), a úroková sazba se na celý vklad snižuje na 0,5 % po dosažení 18 let a na 0,01 % po dosažení věku 26 let majitele.

Uložené prostředky na vkladní knížce je pak možné vybrat v pobočkách České spořitelny.

Mladý pár se usmívá a kouká do notebooku fizkes / Shutterstock.com

Poslední nové vkladní knížky založíte u ČSOB

Jedinou bankou, u které je dnes možné vkladní knížku nově založit, tak zůstává jen ČSOB. U té je možné na pobočkách České pošty sjednat jak dětskou vkladní knížku, tak dospělou. Lze si rovněž vybrat, zda spořit s různě dlouhou výpovědní lhůtou či bez ní. Od ní se pak odvíjí výše ročního úročení. U dětské je to 0,5 % jednou ročně, u dospělé až 0,15 %.

„Klienti u tohoto produktu oceňují zejména jeho tradiční pojetí, kdy výši svého zůstatku mají fyzicky uvedenou přímo ve své vkladní knížce, tedy bez nutnosti využívání internetového bankovnictví či aplikace ČSOB Smart. Zpravidla takto spoří rodiče nebo prarodiče dětem do jejich osmnácti let,vysvětlil pro iDNES.cz mluvčí skupiny ČSOB Petr Milata. I přesto dnes u většiny Čechů vede běžný nebo spořící účet s vyšším a zajímavějším úročením.

Papírové knížky převálcovalo online spoření

Vkladní knížky jsou v České republice nejstarší formou bankovního spoření vůbec. Vydávat se začaly již za dob Rakouska-Uherska a přežily obě světové války. Velmi populární pak byly za minulého režimu, po revoluci začala jejich obliba trvale klesat.

Postupně je z trhu vystrnadily běžné či spořící účty a internetové (mobilní) bankovnictví, které je nejen mnohem snazší a rychlejší na obsluhu, ale umožňuje nepřetržitý přístup k penězům odkudkoliv. Nabízí rovněž výrazně vyšší spořící úroky, které se mohou u některých bank vyšplhat až na 5–6 %. Vkladní knížky tak začaly za svým výnosem za online účty výrazně zaostávat, stejně tak dvakrát ročně losovaná loterie dnes nepředstavuje žádné velké lákadlo.

A co vy? Využíváte pro sebe či své děti a vnoučata vkladní knížky, nebo jsou pro vás již zastaralým produktem?

Zdroje: iDNES, Česká spořitelna, ČSOB