Dětské prázdniny nemusíte hradit sami. Pojišťovny přispívají na sport, tábory i školy v přírodě

Šťastné děti skákají v parku FamVeld / Shutterstock.com

Pokud rodiče chtějí, aby jejich děti trávily svůj volný čas nějak smysluplně, čeká je během školního roku hned několik plateb za školní aktivity, zájmové kroužky a letní tábory. Všechny tyto aktivity přitom stojí nemalé částky. Na jejich úhradu ale nemusíte být sami, většina českých pojišťoven na ně přispívá v rámci svých preventivních programů. Přinášíme vám jejich přehled.

Přečtěte si také

Obchodní řetězec Billa představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu

Kolik pojišťovny přispívají na sportovní aktivity dětí?

ČPZP

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna poskytuje podle informací na svých stránkách příspěvek 500 Kč na sportovní pohybové kroužky, kurzy a členství ve sportovních klubech pro děti od tří let. Příspěvek uplatníte i na lyžařský výcvik nebo školu v přírodě, ale neuplatníte jej na jednorázové kurzy, nárazové aktivity a umělecké kurzy. Tisíc korun přispěje na plavecké kurzy dětí do 10 let.

Pro čerpání příspěvku stačí, když se zastavíte na libovolné pobočce pojišťovny, předložíte kartičku pojištěnce, občanský průkaz a doklad o uhrazení pohybové aktivity pro dítě, na němž musí být uvedeno celé jméno dítěte, datum narození, popis aktivity a veškeré náležitosti spojené s provozovatelem kroužku.

Děti hrají fotbal matimix / Shutterstock.com

OZP

Pokud jste klientem Oborové zdravotní pojišťovny, příspěvky na sportovní aktivity dětí v hodnotě až 1 000 Kč můžete čerpat prostřednictvím jejich vlastní aplikace Vitakarta. „Pomocí kreditů odměňujeme pojištěnce za jejich aktivní přístup ke zdraví a prevenci,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz mluvčí OZP František Tlapák.

Jak pojišťovna uvádí na svých webových stránkách, prostřednictvím kuponů proplácí 50 % účtenky za předplatné, ale také jednorázové vstupy na plavání, fitness či další sportovní aktivity. O příspěvek žádejte jednou ročně optimálně v aplikaci Vitakarta.

VZP

Ve štychu vás nenechá ani největší česká zdravotní pojišťovna VZP. Příspěvek na pohybové aktivity pro děti a mladistvé do 18 let u ní činí dokonce 2 000 Kč. Jak je tomu i u ostatních pojišťoven, může být uplatněn pouze na pravidelné sportovní aktivity. Lze jej čerpat například na kurzy aerobiku, atletiku, badminton, florbal, fotbal, volejbal, basketbal, bruslení či gymnastiku, ale i na lyžařský kurz či permanentku do fitka.

„V případě dětí do jednoho roku je možné uhradit z příspěvku také organizované plavání kojenců nebo vaničkování,“ zaznělo z úst mluvčí pojišťovny Viktorie Plívové v rozhovoru pro Novinky.cz. O příspěvek si můžete do vyčerpání stanoveného limitu zažádat dvakrát ročně. Všechny detaily najdete přehledně na stránkách pojišťovny.

Čtyři děti a instruktor na lyžích YanLev Alexey / Shutterstock.com

ZPMV

Pokud vaše dítě čeká lyžařský kurz a zároveň jste pojištěncem ZPMV, určitě školu požádejte o vystavení potvrzení o jeho absolvování. ZPMV přispívá na lyžařský kurz a další organizované sportovní a pohybové aktivity pro děti až 1 500 korun.

Příspěvek lze také čerpat na individuální sporty, které rozvíjí sílu, zlepšují flexibilitu a koordinaci a napomáhají ke zlepšení fyzické i psychické kondice. Pokud nárok chcete uplatnit, na dokladu musí být jasně uvedeno, o jaký sport se jedná, a musíte to stihnout do tří měsíců od úhrady služby. Přehled preventivních programů ZPMV najdete zde.

VOZP

„Cvičení rodičů s dětmi, základní tělesná příprava, atletika, hasičský sport, gymnastika (moderní i sportovní), fotbal, florbal, hokej, rugby, tenis, stolní tenis, badminton, squash, ricochet, volejbal, házená, basketbal, frisbee, lakros, sportovní šerm, běžecké lyžování, veslování, rychlostní kanoistika, kurz nordic walking…“ a mnoho dalších sportů uvádí na svých webových stránkách Vojenská zdravotní pojišťovna.

Příspěvek 1 000 Kč lze uplatnit na pravidelné aktivity, kurzovné, členství v oddíle či klubu, permanentky a další. Nelze jej čerpat na plavání, extrémní sporty či jiné aktivity spojené s vyšší pravděpodobností úrazu a regenerační aktivity, jako jsou masáž nebo sauna.

Děti na kroužku karate BearFotos / Shuttrstock.com

Na co si dát u příspěvků pozor?

Než vyrazíte s účtenkou do své pojišťovny, vždy si na jejích webových stránkách předem ověřte, jaký příspěvek nabízí a na co jej lze čerpat. Některé pojišťovny totiž jisté sporty, zvláště ty se zdravotním rizikem, neuznávají.

Žádost je vždy třeba podat včas a musí obsahovat všechny potřebné náležitosti, jako jsou detaily o dané aktivitě a vaše osobní údaje. Některé pojišťovny vyžadují vyplnit vlastní formulář žádosti, u jiných nárok uplatníte přes web nebo pomocí aplikace.

Zdroje: Novinky.cz, vzp.cz, zpmvcr.cz, vozp.cz, ozp.cz, cpzp.cz