Francouzi řeší, co s nechtěnými vánočními dárky. O prodeji uvažuje nejvíce lidí v historii

Žena se nespokojeně dívá na dárek, v pozadí vánoční stromek Alliance Images / Shutterstock.com

Vánoce jsou sice za námi, řada lidí ale řeší, jak naložit s obdrženými dárky. S tímto dilematem se podle nejnovějšího průzkumu internetového tržiště eBay potýkají i Francouzi. Výsledky ukázaly, že o prodeji nechtěných vánočních dárků v letošním roce ve Francii uvažuje nejvíce osob v historii.

Přečtěte si také

Co s ovocem v mrazáku? Připravte si zdravý koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou

Francouzi se zbavují dárků ve velkém

Prodej dárků podle barometru spokojenosti tržiště eBay, který vznikl ve spolupráci se společností Kantar, momentálně zvažuje každý čtvrtý Francouz. Řada z nich začala inzerovat hned po Vánocích.

V prvních dnech po Vánocích se ve Francii měly každou minutu prodat dokonce tři až čtyři dárky. Dalších několik set tisíc prodejů navíc proběhlo i v dalších dnech. Analytici oblíbeného tržiště eBay odhadují, že do 3. ledna roku 2024 by se celkový počet francouzských inzercí vánočních dárků měl vyšplhat přes třímilionovou hranici.

To svědčí mimo jiné o tom, jak vysoká inflace dramaticky změnila francouzské spotřebitelské chování. Nárůst životních nákladů totiž byl i ve Francii v uplynulých měsících značný.

Peníze nad potěšení

O prodeji vánočních dárků ve Francii meziročně uvažuje o 2,5 milionu více lidí. Je tedy zřejmé, že finanční potřeby v mnohých domácnostech převyšují nad potěšením. Utržené peníze za prodej totiž většina Francouzů využije pro zvýšení svých úspor. Barometr spokojenosti tržiště eBay ukázal, že takto bude reagovat dokonce 42 % respondentů.

Další velká část dotázaných Francouzů, konkrétně 30 %, plánuje utržené peněžní prostředky využít pro pokrytí svých vánočních výdajů. Zhruba 29 % respondentů pak plánuje si místo nechtěného dárku pořídit něco jiného.

Muž drží prázdnou peněženku Golubovy / Shutterstock.com

Které dárky prodávají nejvíce?

Francouzi v průzkumu také uvedli, že celkovým prodejem svých dárků si chtějí v průměru přijít na asi 49,43 euro (tedy cca 1 200 Kč). Nejvíce se prodávají videohry, a to zejména v případě globálně oblíbených sérií jako Mario či Pokémon. Inzerují se ale také hračky nebo knihy.

Zdroj: euronews.cz