10 nejlepších nápojů pro dobrý spánek

Ospalá žena s peřinou a hrnkem v ruce javi_indy / Shuttterstock.com

Jedno přísloví říká: Jedna noc bez spánku, deset dní potíží. Kvalitní spánek je pro někoho samozřejmost, pro jiné luxus. Na spánek má vliv mnoho faktorů, a pokud vás trápí spánková deprivace nebo si užijete spánek jen po chemickém opojení produktů z lékárny, měli byste vědět, že ho může podpořit i správná volba nápoje před spaním. To, co pijete, má velký vliv na váš organismus, a proto si představíme nápoje, které příznivě ovlivňují spánkový cyklus a mohou vám dopřát, aby se vám usínalo lépe.

Přečtěte si také

Pampeliškový sirup: Zdravá a levná alternativa k běžným sirupům. Jednoduchý recept a tip na osvěžující limonádu

1. Teplé mléko

Už odedávna jde o favorita, který dokáže dělat pro spánek divy. Je to způsobeno nejen uklidňující chutí, ale i obsahem složek, jako je například tryptofan. Tato aminokyselina prokazatelně zlepšuje spánek a stačí s dát jedinou sklenici před ulehnutím do postele a brzy ucítíte, jak vám těžknou víčka.

2. Kakao

Není důvod, proč by ho měli pít jen děti. Zapomeňte ale na instantní nápoje plné cukru, zvolte 100% přírodní kakao bez přidaného cukru. Jednoduše přidejte jednu nebo dvě lžičky kakaa do mléka, dobře ho promíchejte a ohřejte. Kakaový prášek obsahuje také tryptofan. Kromě něho zde nalezneme serotonin, fenyletylamin, tyrosin, tryptamin a tyramin.

Koncept horkého mléka, sušenek a medu Ground Picture / Shutterstock.com

3. Heřmánkový čaj

V rozsáhlé říši bylinných čajů jich najdeme celou řadu, které dokážou podpořit spánek. Mezi nejvhodnější patří heřmánek. Obsahuje terapeutický antioxidant zvaný Apigenin. Tento antioxidant se váže na benzodiazepinové receptory v mozku, pomáhá snížit úzkost a má sedativní účinky podporující spánek.

4. Levandulový čaj

Levandule je darem z nebes zejména pro ty, kteří trpí stresem a nemohou usnout. Obvykle se používá ve formě esenciálních olejů, ale stejných výhod lze dosáhnout pomocí levandulového čaje. Tato aromatická bylina má dlouhou historii používání, která sahá až ke starým Egypťanům a Řekům. Nejde ale jen o výmysl, její uklidňující a spánek navozující vlastnosti jsou podpořeny studiemi. Kromě levandulového čaje můžete pod polštář umístit pár snítek levandule a její opojná vůně vám zajistí příjemné usínání.

5. Zelený čaj bez kofeinu

Zelený čaj se stal oblíbeným zejména u mileniálů a generace Z. Je často považován za nejlepší nápoj před spaním, protože obsahuje sloučeninu theanin podporující spánek. Má to ale háček, typický zelený čaj obsahuje kolem 22 mg kofeinu. Ve srovnání s kávou a černým čajem to není velké množství, ale pro spánek to není ideální volba. Zvolte proto zelený čaj bez kofeinu, který obsahuje jen kolem 2 mg kofeinu. Získáte tím všechny výhody pro spánek bez jakýchkoliv povzbuzujících účinků.

6. Třešňová šťáva

Stejně jako zelený čaj i třešňová šťáva obsahuje theanin. Používá se už od starověku a kromě theaninu vám dopřeje požitek z lahodné chuti. Můžete si ji vyrobit svépomocí, ale jednodušší je koupit si ji v obchodech se zaměřením na zdraví či na internetu. Můžete dokonce smíchat třešňovou šťávu s mlékem a využívat výhod obou těchto nápojů naráz.

Žena se zavřenýma očima drží šálek lithian / Shutterstock.com

7. Čaj z kořene kozlíku lékařského

Čaj z kořene kozlíku lékařského je lahodný a přirozený lék na spaní. Je to proto, že obsahuje sloučeniny zvané kyselina valerenová a valepotriáty, o kterých se předpokládá, že interagují s GABA receptory v mozku, podporují pocity klidu a snižují úzkost. Výsledkem je, že vám pití teplého šálku kořene kozlíku lékařského pomůže uvolnit se a rychleji usnout.

8. Mandlové mléko

Je skvělou volbou před spaním, protože obsahuje hořčík, minerál, který může pomoci podpořit relaxaci a snížit svalové napětí. Je známo, že pomáhá regulovat aktivitu neurotransmiterů v mozku, což může snížit pocity úzkosti a podporovat pocity klidu, což usnadňuje usínání. Výzkumná studie ukázala, že i pravidelná konzumace samotných mandlí dokáže podpořit spánek u lidí trpících nespavostí. Stejně jako běžné kravské mléko obsahuje mandlová varianta tryptofan, aminokyselinu, která pomáhá produkovat melatonin, hormon regulující spánek. Jde o skvělou alternativu pro lidi s intolerancí na laktózu a pro vegany.

Pečený zázvorový čaj
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený zázvorový čaj

Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.

Pečený zázvorový čaj

9. Čaj z meduňky

Meduňka se po staletí používá k podpoře spánku. Podle studie může pití meduňkového čaje pomoci snížit úzkost a zlepšit kvalitu spánku. Bylo zjištěno, že jedna z účinných látek v meduňce, nazývaná kyselina rozmarinová, má uklidňující účinek na nervový systém, protože aktivuje GABA neurony. Pokud vám činí usínání potíže, dejte si před spaním teplý šálek meduňkového čaje, uklidníte tím mysl a usnadníte usínání.

10. Voda

Nejde sice o nejlahodnější variantu, ale sklenka vody před spaním vám zajistí dostatečnou hydrataci a zabrání noční žízni. Dostatečný příjem vody přes den je nezbytný pro naše celkové zdraví, protože pomáhá tělu udržovat normální teplotu, podporuje zdraví kloubů a také čistí tělo zvýšeným močením, pocením a vyprazdňováním. Nepijte ale příliš mnoho vody, protože by to mohlo způsobit častější močení, a tím i narušení spánkového cyklu.

Vhodných nápojů před spaním je celá řada, a pokud nevíte, který z nich pro vás bude nejlepší, můžete jich vyzkoušet více a najít mezi nimi takovou volbu, která pro vás bude nejvhodnější.

Zdroje: dreams.co.uk, health.com, nbci.nlm.nih.gov, nbci.nlm.nih.gov, hindawi.com, purewow.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.