Krádeže nákupních vozíků: Problém, který řetězce stojí statisíce ročně

Nákupní košík v supermarketu Maha Heang 245789 / Shutterstock.com

Krádeže nákupních vozíků nejsou v Česku žádnou novinkou. V poslední době jich ale přibývá, a tak se u popelnic na sídlištích, v parcích nebo v potocích objevují až desítky vozíků ročně. Nejen, že to nevypadá zrovna pěkně, ale také tím řetězcům vznikají statisícové škody. Jaká je motivace zlodějů? A mohou se supermarkety nějak bránit?

Přečtěte si také

Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Nákup pohodlně až před dům

Možná si říkáte, že nákupní vozíky jsou člověku mimo prodejnu k ničemu a v podstatě máte pravdu. Mnohdy se kradou úplně zbytečně, z pohodlnosti nebo jen tak pro zábavu.

Lidem se zkrátka nechce nákup nosit v ruce, a tak si ho odvezou až před dům. Pak už ale vozík nevrátí zpět a ten v lepším případě skončí u nejbližších popelnic.

Ztráty v řádech až statisíců ročně

Horší je, že se často ocitne úplně zničený někde u pole, nebo dokonce v řece. Do prodejny se tak už nevrátí a řetězcům vzniká poměrně velká ztráta. Podle policie jde o fenomén typický pro severní Čechy, ale to neznamená, že by se s ním čas od času nesetkali i v ostatních regionech České republiky. „Škody se pohybují v řádech vyšších statisíců korun ročně,“ vypočítává mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler a na podobných částkách se shodují i zástupci řetězce Penny.

Žena s nákupním vozíkem Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Krádeže z legrace

Samozřejmě se stává i to, že si nákupní vozíky odvážejí lidé bez domova, kterým po vycpání papírem nebo molitanem slouží jako provizorní postel. A pozor, kradou se rovněž malé varianty, které většinou z prodejen odvážejí přímo rodiče, aby si jejich děti měli doma s čím hrát. Známé jsou ale ještě kurióznější případy, například v obci Chotíkov u Plzně lidé ze srandy rozestavěli nákupní vozíky po celém parkovišti hypermarketu Globus. Nešlo přitom o žádné malé množství, ale o zhruba tisíc kusů, které vytvořily opravdu hodně netradiční výjev.

Nenechte si ujít

Řešení? Pomohou moderní technologie

Většina nákupních vozíků mizí z parkovišť od velkých hypermarketů, tedy z míst, kam mnohdy už nedosahují kamery. Zloděje tak není snadné dohledat. Celý ho do sběrného dvora prodat nemohou, ale po částech ano, případně si v něm rovnou odvezou i nákup. Prodejci tedy přišli se zajímavým řešením – začínají používat vozíky s kolečky vybavenými speciálním blokátorem. Díky tomu se po ujetí pár desítek metrů samy zastaví a není možné s nimi pohnout tam ani zpět.