Některé potraviny v obchodech konečně zlevňují

Koš s nákupem v supermarketu Stokkete / Shutterstock.com

Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že inflace v Česku už druhý měsíc po sobě zpomalila. A zatímco v únoru ještě činila 16,7 procenta, v březnu klesla na 15 procent. Meziroční nárůst je stále vysoký a dosahuje 23,5 procenta. Pokles už je ale vidět u másla, některých mléčných výrobků nebo vajec. Jinde ceny spíše stagnují, nebo se dokonce dále zvyšují.

Přečtěte si také

Obchodní řetězec Billa představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu

Ceny potravin a energií mírně klesají

Právě ceny potravin a energií drží inflaci v Česku stále vysoko. V obou případech to ale vypadá, že se blýská na lepší časy. Energie za poslední dva měsíce zlevnily o 10 procentních bodů, v meziročním srovnání jsou tedy nyní dražší o 40 procent. A podle odborníků se bude jejich cena dále snižovat.

U potravin a nealkoholických nápojů nebylo zdražení tak výrazné, zato pokles je mnohem pomalejší. Největší nárůst přišel v říjnu minulého roku, kdy se ceny meziročně zvedly o 26 procent.

Za kolik seženete máslo v akci?

Kupte se slevou Máslo Tatra.

Porovnat slevy

Levnější máslo i vejce

Nejvíce v posledních měsících zlevnilo máslo. Na podzim se dostalo na 56 korun a do března kleslo na 42 korun a v akcích se dá pořídit kostka 250g másla i za cenu pod 30 korun. Neakční cena vajec se pak pohybuje kolem 50 korun za 10 kusů. Oproti předchozím letům je tato cena pořád extrémně vysoká, přesto znamená desetiprocentní pokles.

  • Z dat nákupního rádce vyplývá, že akce v letácích mají nejčastěji řetězce Albert, Penny Market, Globus. Aktuálně se v letácích největších řetězců u nás nachází 13 zlevněných produktů, přičemž největší slevu v této kategorii nabízí prodejce Penny Market na produkt Máslo Boni, jehož cena klesla o 47 % (cena 28,90 Kč / 250 g). Na stránkách Kupi jde také vyčíst, že nejčastěji zlevňovaným produktem v tomto měsíci v kategorii másle je Máslo Jihočeské Madeta, který za sníženou cenu nabídlo hned 7 prodejců.
Máslo a v pozadí tisícikoruna luckakcul / Shutterstock.com

Pozor na triky prodejců

Máslo v akci za 30 korun vypadá velmi lákavě, ale měli byste si hlídat jeho gramáž a samozřejmě i složení a výrobce. Klamavá reklama je všudypřítomná a v letáku najdete především informace o zvýhodněné ceně, kdežto velikost balení si musíte zjisti sami. A právě v tom bývá háček – klasická čtvrtkilová kostka se u mnoha značek změnila na balení, které neváží ani 200 gramů. Nehledě na to, že nejvýhodněji se prodávají másla s nejasným původem a složením.

„Obchodníci hledají řešení, jak oslabený prodej opět oživit, a přicházejí s řadou marketingových opatření. U másla například s nabídkou více cenových akcí a také se snižováním gramáží spotřebitelského balení, a to na 170 a 200 gramů namísto zcela běžných 250 gramů a částečně 125 gramů, čímž evokují ještě větší zlevnění,“ upozornila mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.

Zdražování i sezónní slevy

Za cukr, mouku nebo pečivo jsme si naopak připlatili i v březnu. Přitom jde o potraviny, které do loňského podzimu stály až o polovinu méně než nyní. Jiná je samozřejmě situace u zeleniny, která na jaře každoročně zlevňuje.

  • Podle Kupi v kategorii cukry a sladidla najdete nejčastěji produkty z aktuálních letáků Albert, Globus, Penny Market. Nyní zde naleznete 27 zlevněných produktů, největší slevu v této kategorii nabízí prodejce Globus na produkt Javorový sirup Druid, jehož cena klesla o 38 %. Nejčastěji zlevňovaným produktem v tomto měsíci je Cukr krupice TTD, který za sníženou cenu nabídli 4 prodejci.

„Ceny budou postupně klesat. Situace v létě bude mnohem klidnější,“ řekl ekonom CETA Aleš Rod.