Co je to balkánský džuveč? Rizoto z jednoho kotlíku je velmi snadné na přípravu

Vidlička nabírá džuveč z talíře Nina Firsova / Shutterstock.com

Rizoto po srbsku, džuveč nebo balkánské rizoto. Pod těmito názvy se skrývá jediný recept na jídlo z jednoho hrnce, v němž kromě rýže najdeme maso, zeleninu a koření a který je rozšířen především na Balkáně. Tuto lahůdku, kterou můžete použít jako přílohu nebo ji konzumovat jen tak, si však zvládnete připravit i v našich končinách, a to podle velmi jednoduchého receptu.

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Recept se liší podle regionu

Receptů na džuveč je opravdu hodně, často se liší podle regionu a dostupných surovin. Název vychází z tureckého slova güveç, které označovalo kameninový kotlík, v němž se jídlo původně připravovalo.

Základem je rýže, zelenina a maso, a to buď skopové, vepřové, hovězí, nebo výjimečně i drůbeží. Maso může být nakrájené na kostky nebo mleté.

Pohlídejte si akce na potřebnou zeleninu

Spousta zeleniny a koření

Ze zeleniny do receptu patří především cibule, rajčata, paprika, zelené fazolky, cuketa, lilek či okra. Rýže v receptu může, ale nemusí být, někdy se také používají brambory. K dochucení je nejpoužívanější petržel, česnek a sladká červená paprika. Zelenina se dusí v kotlíku, dokud nepustí šťávu, poté se přidá maso s vývarem a nakonec se eventuálně do směsi nasype rýže.

Suroviny na džuveč: rýže, cibule, paprika, mrkev, mleté maso, hrášek chriscasey / Shutterstock.com

Recept na balkánský džuveč bez masa

Džuveč můžete uvařit s masem, ale také v bezmasé verzi. Takto připravené rizoto podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu či rybě.

Na recept budete potřebovat:

Postup přípravy:

Cibuli a papriky nakrájejte nadrobno a vhoďte do hluboké pánve na rozpálený olej. Poté přisypte suchou rýži, chvíli ji opékejte a nakonec zalijte vínem. Když se víno vyvaří, vsypte nakrájená rajčata. Přidejte česnek a koření, naběračku vývaru a duste, dokud rýže nezměkne. Vývar průběžně přilévejte. Jakmile bude rýže měkká, odstavte pánev z plotny a vmíchejte lžíci másla na zjemnění. Nakonec přimíchejte hrst čerstvé petržele.