Oslavte Mezinárodní den čistého ovzduší a pořiďte si domů čističku vzduchu! Jak vybrat tu nejlepší?

Muž, žena a holčička sedí na gauči, před nimi je čistička vzduchu Andrey_Popov / Shutterstock.com

Ve čtvrtek 2. června se po celém světě slaví Mezinárodní den čistého ovzduší. Se zvyšováním jeho kvality přitom můžete začít hned u sebe doma. Na čistotu vzduchu v domácnosti má totiž vliv mnoho faktorů (které ne vždy můžeme ovlivnit) a rozhodně se nevyplácí je podceňovat. Čistička vzduchu je ideálním řešením nejen pro alergiky či astmatiky, majitele domácích mazlíčků nebo ty, kteří žijí v rušném městě. Sepsali jsme proto několik užitečných tipů a rad, jak vhodnou čističku vybrat.

Přečtěte si také

Sladkost pro chudé z dob socialismu: Sójové řezy slaví 65 let a lidé je milují dodnes

Na které čtyři otázky se před nákupem zaměřit?

  1. Kdy a jak dlouho čistička vzduchu poběží? Pokud bude v provozu přes noc nebo zatímco pracujete z domova, myslete při výběru na její hlučnost. Nezapomeňte také, že se její vytíženost projeví na energetické spotřebě.
  2. Do jak velkého bytu/místnosti ji pořizujete? Jedná se o důležitý faktor, který má největší vliv na efektivitu spotřebiče. Bude čistička umístěna pouze v jedné místnosti, nebo má fungovat pro většinu bytu či domu? Bude vám stačit jedna výkonná, nebo jich bude potřeba více?
  3. S jakým druhem nečistot se bude primárně potýkat? Jednotlivé modely mají různé výkony a typy filtrů. Čističky mohou být určeny k různým účelům: na chlupy domácích mazlíčků, bytový zápach, městský prach, pyl z okolní přírody a jiné alergeny nebo na bakterie a viry.
  4. Máte doma astmatiky nebo alergiky? S předešlou otázkou je dobré před výběrem zvážit i případná zdravotní omezení členů domácnosti. Pro alergiky se doporučuje vybírat jiné čističky vzduchu než pro astmatiky nebo pro osoby s oslabenou imunitou.
Žena mačká tlačítko na čističce vzduchu, která je umístěna uprostřed místnosti Andrew Angelov / Shutterstock.com

Vzduchový výkon

Výkon se posuzuje podle celkové plochy místnosti, ve které má čistička působit. Vzorec pro výpočet je snadný: plocha podlahy (m²) × výška stropu (m) × 2,5 (číslo udávající, kolikrát za hodinu čistička vzduch přefiltruje; u alergiků se proto doporučuje volit filtraci četnější a násobit číslem 3 nebo 4).

Podle výsledné hodnoty (tzn. výkonu čističky v m³/h) se orientujte při nákupu a jako první hledejte takové modely, které požadavek splňují, až poté vybírejte například podle ceny.

Na druhu filtrace záleží

Dalším klíčovým parametrem je určitě způsob filtrace. Na trhu existuje opravdu velké množství druhů, které se liší nejen svou účinností, ale i dalšími (ne)výhodami a vlastnostmi.

HEPA filtr

Nejčastěji se lze setkat s čističkami s HEPA filtrem, který se svou schopností zachycovat téměř 100 % všech alergenů, bakterií, virů a jiných nečistot patří mezi nejdokonalejší. Současně se doporučuje jako nejvhodnější pro alergiky, malé děti či starší osoby. Jeho nevýhodou je nicméně nutnost filtr pravidelně dokupovat a vyměňovat.

Existují ovšem i čističky s omyvatelným elektrostatickým filtrem, který z dlouhodobého hlediska představuje méně finančně nákladné řešení, a navíc umí zachytit stejné množství nečistot jako HEPA.

Vodní filtr

Velmi běžné jsou rovněž čističky vzduchu s vodním filtrem. Jejich schopnost zachycovat prach a nečistoty na vodní hladině sice není tak vysoká jako u HEPA filtru (účinnost je cca 50–70 % a pro alergiky nejsou nejlepší volbou), na druhou stranu dokážou vzduch zároveň zvlhčovat, což mohou ocenit například astmatici nebo osoby s onemocněním dýchacího ústrojí.

Žena si čte na gauči, vedle ní spí pes a před nimi je čistička vzduchu Enrique Micaelo / Shutterstock.com

Další druhy filtrů, které mohou být u čističek vzduchu kombinované s výše uvedenými:

  • Uhlíkový filtr – Nejčastěji bývá spolu s HEPA filtrem. Je účinný při pohlcování zápachů i případných jedovatých výparů (např. při nadměrném používání čpavku, octa nebo oxidu siřičitého). Je vhodný i do bytu kuřáků.
  • UV lampa – Je ideální pro osoby se sníženou imunitou nebo do domácností s malými dětmi. Čističky vzduchu s UV sterilizační lampou dokážou likvidovat všechny běžné viry a bakterie v ovzduší, stejně tak jako plísně a další alergeny.
  • Antibakteriální filtr – Obsahuje nanočástice stříbra, které působí dezinfekčně. Antibakteriální vrstva snižuje v místnosti riziko přenosu nakažlivých chorob, zároveň dobře pohlcuje prach i polétavé roztoče.
  • Ionizátor vzduchu – Neutralizuje alergeny a urychluje shlukování prachových částic, čímž zvyšuje účinnost filtrace. Existují rovněž tzv. plazmové ionizátory, které se vyznačují schopností rozkládat viry, bakterie, plísně, kvasinky, smog a těkavé látky.
Udržujte svou domácnost čistou různými způsoby

Hlučnost

Ať už vám čistička poběží po většinu dne, nebo v noci, na její hlasitost se při výběru určitě zaměřte. Některé modely mají přímo noční režim, případně regulátor výkonu, který hlučnost ovlivňuje. Řídit se můžete následujícími orientačními hodnotami: v noci by hlučnost spotřebiče neměla překračovat 30 dB, dlouhodobě během dne 40 dB. Hodnota kolem 70 dB se považuje již za velmi vysokou. Mezi nejtišší čističky potom patří ty s elektrostatickým filtrem, který nepotřebuje ventilátor.

Spotřeba energie

Záleží na uvedeném příkonu čističky (ten se přirovnává k žárovkám) a obecně platí, že čím je příkon vyšší, tím víc roste i spotřeba. Na druhou stranu není dobré na úkor nižší spotřeby kupovat čističky s nižším výkonem, než je minimální požadovaný podle velikosti místnosti. O něco více elektřiny spotřebovávají čističky s HEPA filtrem, protože jsou všeobecně výkonnější.

V tomto ohledu jsou výhodné čističky vzduchu se senzorem kvality ovzduší, který podle aktuální monitorované situace snižuje či zvyšuje výkon spotřebiče a tím i spotřebu.

Žena spí v posteli, před ní je čistička vzduchu 220 Selfmade studio / Shutterstock.com

Rozměry a design

Vzhledem k tomu, že čističky není dobré „uklízet“ někam do rohu, ale naopak je kvůli co nejefektivnějšímu výkonu umisťovat do prostoru, myslete při výběru i na jejich velikost, design a barevné provedení. Pokud budete spotřebič častěji přesouvat, prodávají se modely opatřené kolečky.

Další užitečné funkce a prvky

Hodit se může například již zmíněný senzor kvality ovzduší, funkce regulace výkonu a hlučnosti, časovač nebo možnost chytrého propojení s mobilním telefonem a různými aplikacemi, které umožňují dálkové ovládání čističky, případně monitorování jejího výkonu a aktuální čistoty ovzduší. Součástí většiny modelů je dnes také dětská pojistka nebo přehledný LED displej s ukazateli.