Jaké sýry se jedí v zahraničí? Vyzkoušejte francouzské, švýcarské i řecké

Prkénko, na kterém je několik druhů francouzských sýrů a hroznové víno Dani Vincek / Shutterstock.com

Sýry patří k nejoblíbenějším pochoutkám. Mají širokou škálu využití jak ve studené kuchyni, tak při přípravě teplých pokrmů. Možná máte svoje oblíbence, ale co takhle zkusit něco nového? Pojďme se inspirovat do zemí, které výrobu sýrů dotáhly téměř k dokonalosti.

Přečtěte si také

Vyčistěte gril jako profík: Tohle musíte udělat správně a půjde to samo. Známe i fígl, jak na odolné připáleniny

Francie – každý region má to svoje

Francie je sýry proslulá. Vyrábí se tu až neuvěřitelných 400 druhů a mnohé z nich si získaly celosvětový věhlas. Svými vlastními sýry se pyšní prakticky každý region. Představme si některé z těch nejznámějších delikates, na nichž si pochutná každý gurmán.

Camembert

Camembert se zrodil v Normandii v 18. století. Vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka, má bílou kůrku a uvnitř měkkou, téměř tekutou hmotu charakteristické vůně. Pravý camembert se smí vyrábět jen ve vybraných francouzských departementech. Jeho jemně pikantní chuť se hodí pro studenou i teplou kuchyni. Dá se přidávat do salátů i sýrových mís nebo třeba zapékat. Nezapomeňte si k němu dát i dobré víno.

Prkénko, na němž je camembert a další druhy sýrů, fíky, sušené ovoce, oříšky a krekry Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Brie

Tento měkký sýr se smí vyrábět výhradně v departementu Seine-et-Marne. Na povrchu má bílou plíseň, zatímco uvnitř je světle šedivý. Vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka a zraje na suchých slaměných rohožích. Jeho chuť nejlépe vynikne v kombinaci s ovocem – například s hruškami nebo jablky – a se sklenkou červeného vína.

Roquefort

Roquefort je velmi oblíbený ovčí sýr typický svou modrou plísní. Jméno získal po městečku Roquefort-sur-Soulzon v jižní Francii. Poblíž se nacházejí jeskyně, v nichž se sýr nechává zrát. Stěny jeskyní pokrývá plíseň Penicillium roqueforti, která je zodpovědná za finální podobu i výraznou, ostrou chuť sýra. Roquefort si nejlépe vychutnáte jen tak, spolu se skleničkou kvalitního červeného vína. Dá se ale použít i do smetanových omáček.

Přihoďte si kousek Francie do nákupního košíku

Švýcarsko – lahodné delikatesy zrozené pod Alpami

Z Francie se přesuneme jen o kousek vedle, do Švýcarska. I tato země má ideální geografické podmínky pro chov krav, koz a ovcí, z jejichž mléka potom produkuje vynikající sýry. Najdete jich tu až 450 druhů a některé mají historii dlouhou stovky let.

Ementál

Švýcarský ementál se rozhodně nedá srovnávat s tím levným, který si běžně koupíte v supermarketu. Pravý ementál pochází z kantonu Bern, z údolí řeky Emme, po níž dostal svůj název. Vyrábí se z kravského mléka, má žlutou barvu a typické dutiny, které vznikají v průběhu zrání. Běžně se jí samotný jako součást sýrových mís, ale dá se přidat i do salátu nebo použít do zapékaných pokrmů.

Kousek ementálu, sklenička bílého vína, v pozadí jehličnan a hory barmalini / Shutterstock.com

Gruyère

Tato delikatesa pochází ze stejnojmenného města. Jedná se o tvrdý sýr žluté barvy vyráběný opět z kravského mléka. Vychutnat si jej můžete spolu s těstovinami, v salátu nebo z něj můžete připravit fondue.

Raclette

Raclette patří ke středně tvrdým sýrům. Vyrábí se z kravského mléka a je typický jemnou oříškovou příchutí. Konzumuje se buď samotný, nebo jako součást stejnojmenného pokrmu, kdy se rozpustí a servíruje se s vařenými bramborami, případně s dalšími přílohami.

Řecko – ovčí a kozí sýry hrají prim

Přesuňme se na jih Evropy do slunného Řecka. Mnozí z nás tam možná zavítají na letní dovolenou a to je skvělá příležitost, jak tamní sýry ochutnat. Jsou totiž součástí mnoha tradičních pokrmů a Řekové na ně zkrátka nedají dopustit.

Člověk si do salátu přidává nakrájený sýr feta Pixel-Shot / Shutterstock.com

Feta

Feta je pravděpodobně historicky nejstarším řeckým sýrem, protože ji popsal už Homér ve své Odysseji. Připravuje se obvykle z ovčího sýra a zraje v solném roztoku. Je velmi oblíbená především v salátech, ale dá se také zapékat nebo jíst samotná s čerstvým pečivem.

Kupte fetu v akci a přidejte ji do svěžího salátu

Kefalotiri

Tradiční postup výroby tohoto tvrdého sýra sahá zhruba do středověku. Připravuje se z ovčího a kozího mléka, má světlounce žlutou barvu a pikantní slanou chuť. Bývá součástí tradičních řeckých jídel, například musaky. Hodí se ale také na strouhání – na pizzu nebo do salátů.

Manuri

Tento měkký sýr se vyrábí z ovčího mléka. Je velmi jemný, má lehce citrusovou vůni a poměrně vysoký obsah tuku. Bohužel jej nelze dlouho uchovávat, proto je nejlepší si na něm co nejrychleji pochutnat. Dává se do salátů, ale můžete jej vyzkoušet i na sladko – třeba s medem a oříšky.