Používáte myčku? Pozor, tohle nádobí do ní nepatří

Muž sedí vedle myčky a vyndává talíř Canva

Myčka nádobí se stala neocenitelným pomocníkem v mnoha domácnostech. Usnadňuje nám práci, šetří spotřebu vody, a tím i peníze. Nádobí je díky ní perfektně čisté a dokonale nablýskané. Ale pozor, některé kousky mohou naopak dojít k úhoně. Naučte se rozpoznat, které to jsou, abyste se vyhnuli zbytečným nepříjemnostem.

Přečtěte si také

Zlatá česká klasika: Na luxusní bramborový salát s majonézou nedáme dopustit

Horká voda a agresivní čističe mohou škodit

Při vaření i stolování běžně využíváme celou řadu náčiní a nástrojů z různých materiálů. Je potřeba si uvědomit, že některé jsou citlivější a mytí v myčce jim zkrátka svědčit nebude. Poškodit je může jak příliš vysoká teplota vody, tak vyšší míra čisticích prostředků, které nejsou zrovna nejšetrnější. Některé kousky umytí v myčce zdánlivě přežijí, postupem času se ale může zhoršovat jejich kvalita. A na jaké materiály si tedy dávat pozor?

Pořiďte kapsle do myčky v akci

Sklo, porcelán a keramika

Dávat skleničky do myčky je pro většinu lidí samozřejmost a je to v pořádku, pokud využíváte víceméně obyčejné produkty. Obezřetní byste však měli být u parádních skleniček, které jsou zdobené. Dekor se totiž po čase začne smývat. Zrovna tak není dobré dávat do myčky sklo broušené a křišťálové. Tomu totiž nesvědčí zejména čisticí sůl, která se v myčkách běžně využívá. Sklo kvůli ní zmatní a už nikdy nebude vypadat tak pěkně jako dřív.

U porcelánu a keramiky je situace podobná. Obyčejné nádobí zvládne myčka bez problému. Elegantní servis po babičce se zlatým lemováním umyjte raději ručně. Opět hrozí, že by se ozdobné prvky smyly.

V neposlední řadě buďte opatrní u těch skleněných či porcelánových kousků, které jsou velmi křehké. U nich může snadno dojít k mechanickému poškození.

Malované hrnečky Canva

Dřevo

Dřevěné nádobí do myčky nepatří. Ať už se jedná o prkénka, vařečky nebo třeba rukojeti příborů. Jistě víte, že je tento materiál náchylný na vlhko. Při častějším mytí v myčce bude tedy docházet k jeho zkroucení nebo popraskání.

Plasty

U plastů je to trochu složitější – některým myčka neublíží, jiným ano. Řídit byste se měli vždy informacemi, které uvádí výrobce. Jestliže plastové nádobí nese označení, podle nějž je do myčky vhodné, nebojte se toho. V opačném případě volte raději ruční mytí, zvlášť pokud se jedná o dražší kousky, jejichž poškození byste o to víc litovali. Takový plast se může vlivem vysokých teplot zkroutit.

Teflon a litina

Teflonové pánve do myčky nedávejte. Jednorázové umytí jim nejspíš neuškodí. Pokud byste je ale takto nechali mýt častěji, dojde k narušení a odlupování povrchu. Je to proto, že teflonu nesvědčí silný tlak příliš horké vody ani specifické čisticí prostředky.

Z podobných důvodů si dejte pozor také na nádobí z litiny. Je totiž pravděpodobné, že jeho povrch začne po častém mytí v myčce rezavět. Zčernání pro změnu hrozí kouskům ze stříbra nebo hliníku. I tady dejte přednost ručnímu mytí.

Ostré předměty

Dobře nabroušený nůž je základem každé kuchyně. Abyste nepřišli o jeho kvalitu, vyvarujte se jeho umývání v myčce nádobí. V opačném případě se vám totiž velmi rychle ztupí. Do myčky nepatří ani další předměty obdobného typu – škrabky, struhadla nebo nožové nástavce od mixéru.

Ruka drží umytou skleničku před myčkou Canva

Pár netypických předmětů, které do myčky patří

Z předchozího výčtu to může vypadat, že se do myčky nehodí až příliš mnoho věcí. Nebojte se, většinu nádobí v ní v pohodě umyjete. A nejen nádobí. Do myčky totiž můžete dát i předměty, které by vás v první chvíli možná nenapadly. V klidu v ní umyjete třeba mastný filtr z digestoře, odkapávač talířů či příborů nebo kuchyňské houbičky. Bez problémů se v ní vyčistí také koupelnové doplňky – sklenice na zubní kartáčky nebo podložku pod mýdlo. Pokud máte domácího mazlíčka, můžete myčku využít na umytí jeho misek nebo hraček.