Jak řešit clo a DPH za balíčky z Číny a dalších zemí mimo EU?

Žena drží platební kartu a prohlíží si stránky e-shopu na notebooku Canva

Pravidla pro objednávky ze zemí mimo Evropskou unii se změnila. Už od 1. října minulého roku je nutné hradit DPH i u nákupů do 22 eur. Spousta lidí tedy stále čeká na vánoční dárky, které vypadaly jako velmi výhodná koupě. V některých případech ale vůbec nedorazí, jindy bude potřeba zaplatit clo a daně. Jak ušetřit a na co si dát pozor?

Přečtěte si také

Ve Španělsku vyhodí 400 tisíc tun citronů. Jaký je důvod tak extrémního plýtvání?

Nezáleží jen na hodnotě zásilky

Konečnou cenu ovlivňuje více faktorů. Kromě hodnoty objednávky je důležité i to, jestli je daný e-shop registrován v systému IOSS (Import One Stop Shop). Pokud ano, u zboží do 150 eur za vás DPH uhradí.

Vyplatí se tedy prostudovat si obchodní podmínky vybraného e-shopu. Prodejce, který tyto informace na webu vůbec neuvádí, nepůsobí příliš důvěryhodně. Doporučujeme se podívat ještě na recenze a v případě negativního hodnocení se mu raději vyhnout.

Muž a žena si prohlížejí tablet, žena drží platební kartu Canva

Jak neplatit clo ani DPH?

U nákupů z registrovaných e-shopů do zmiňované částky 150 eur nemusíte clo řešit, tedy s výjimkou alkoholu, cigaret nebo parfémů. Tyto specifické produkty musíte proclít vždy. Konkrétní částka se pohybuje od 1 do 10 % hodnoty zásilky a odvíjí se od kategorie zboží. Daním se bohužel nedá zcela vyhnout, ale za zboží do 22 eur zaplatíte jen zhruba 50 Kč. Samozřejmě pouze v případě, že budete s doručovatelem včas komunikovat. Prodlení by se vám zbytečně prodražilo.

Vůně nakupte ve vaší drogerii se slevou

U nás má celní řízení na starost Česká pošta, potřebnou administrativu tedy vyřídí za vás. Její zástupci jen apelují na dodržování termínů a zároveň přiznávají, že velkou část problémů s dopravou nezpůsobují příjemci, ale samotné e-shopy. Často totiž píší údaje na balíčky zmateně a nepřehledně.

„Adresa je třeba oblepená kolem celého balení a to samozřejmě působí problémy, protože často nevíte, co je PSČ, co je mobil, kdo je odesílatel, kdo je adresát,“ popisuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Některé e-shopy mají sklady v EU

Stále více asijských internetových obchodů si zřizuje sklady v Evropě, zasílání objednávek v rámci EU je tak pro ně výhodnější. Vyplatí se ale i zákazníkům? Většinou ano, protože se na ně nevztahuje povinnost hradit clo a daně. Počítat musí jen s cenou dopravy, která zpravidla nepřesáhne 150 Kč. Někdy je ale i výrazně nižší nebo se neplatí vůbec.