Umíte si připravit domácí pita chléb? Pomůžeme vám, není to vůbec složité

Čerstvý a dokonalý pita chléb si připravíte i doma Canva

Nemusíte být na dovolené na Blízkém východě nebo u Středozemního moře, abyste ochutnali skvělý pita chléb. Tento zvláštní druh pečiva se podává k omáčkám nebo k polévce. V různých obměnách se s ním můžete setkat v restauracích, na pultech supermarketů, a dokonce si jej snadno vyrobíte i doma.

Přečtěte si také

Naučte se poznat kvalitní těstoviny v obchodech. Cena ani reklama nerozhodují

K čemu pita chléb podávat?

Pita chleba je lahodné a jemné pečivo z pšeničné mouky a kvasnic, které není nijak výrazné, a tudíž nezmění chuť pokrmu. Na východě se tradičně podává hlavně s dušenými masy v omáčce – ty bývají velmi pikantní a zakousnutí do chleba alespoň částečně sníží jejich ostrost. Dále se podává k hummusu, což je pomazánka z cizrny, tahini pasty a koření. 

Pita chléb je měkký a můžete do něj i něco zabalit – určitě jste už někde viděli třeba stánek s gyrosem prodávaným právě v pitě. Koupit si ji můžete už připravenou a zabalenou v ochranné atmosféře, vhodné je si ji však před konzumací ještě ohřát. Další možností je verze k rozpečení, kterou seženete zmrazenou nebo chlazenou. Skvělou čerstvou pitu najdete u prodejců blízkovýchodní kuchyně nebo ve specializovaných pekařstvích.

Je libo domácí gyros?

Jak pitu připravit doma?

Je to velmi jednoduché a levné! Budou vám stačit dva hrnky hladké mouky, lžička sušených kvasnic, hrnek vlažné vody, sůl a trocha cukru. Z těchto naprosto běžných ingrediencí si připravte hladké těsto, které nechte hodinu kynout a poté vytvarujte placky, které pečte na vysokou teplotu asi čtyři minuty.

Pitu můžete plnit dle chuti Canva

Jak pita chléb dále zpracovat?

Čerstvě upečený pita chléb je možné rovnou konzumovat. Verze z obchodu ohřejte v mikrovlnné troubě, na pánvi nebo na plechu. A do hry lze pitu zapojit i při grilovačkách – na grilu nejprve připravte maso v kořeněné marinádě, hodit se ovšem mohou i různé šašliky či pikantní kofty. Přidejte nějaký jogurtový dip s bylinkami a budete hvězdou večera.

Pita chléb je sám o sobě veganský, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Pro dokonalý veggie pokrm ho proto naplňte třeba falafelem – placičkami z cizrny, které jsou běžné v Turecky či na Blízkém východě. Výsledná chuť bude tak zajímavá, že si ji určitě oblíbí i masožravci.

Pitu můžete připravit i s rajčatovou příchutí

Jak jej ozvláštnit?

Pokud chcete o něco zdravější verzi pita chlebu, část mouky zaměňte za celozrnnou či špaldovou. Musíte si však pohrát i s poměrem vody, protože různé druhy mouky sají různě vodu a výše zmíněný poměr již pravděpodobně nebude fungovat. 

Pita chléb můžete vyrobit i v barevné variantě, – na Blízkém východě by se asi moc nadšeně netvářili, výsledek ovšem stojí za to! Do vody rozmíchejte třeba rajčatový protlak a získáte červenou rajčatovou pitu. Vyrobit lze i zelenou pitu ze špenátu, ale v tomto případě použijte spíše listový špenát, který rozmixujete.