Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Účinné tipy, jak ochránit úrodu před slimáky

Art_Pictures / Shutterstock.com

Zná to každý zahrádkář. Místo bohaté úrody čekají na záhonech jen okousané listy a v okolí jsou k vidění zástupy slizkých nepřátel. Boj se slimáky je nekonečný. Trápíte se s nimi i vy? Máme pro vás několik účinných tipů.

Přečtěte si také

Primark snižuje ceny některého dětského oblečení pro jarní a letní sezónu

Přípravky k hubení slimáků

Rychlou a účinnou metodou je hubení slimáků pomocí chemických přípravků. Ty však s sebou nesou mnoho úskalí. Nejenže jsou nešetrné k samotným slimákům, ale škodí i zahradě. Pěstovat ovoce na půdě plné chemikálií určitě nechcete. Navíc hrozí, že jed ochutná jiné zvíře, například ježek, nebo dokonce dítě.

Šetrnější jsou biologické prostředky, které se slimáky zápasí přirozenou cestou. Obsahují vajíčka hlístice, což je parazit, který napadá plže. Jejich působení je však mnohem pomalejší, prvních účinků si všimnete až po několika týdnech. Účinný je také roztok vody a octa. Ošetřujte jím pravidelně rostliny, slimáci na ně pak nepolezou.

Vybavte se na boj se slimáky

Nejoblíbenější přípravky

  • Neudorff Ferramol
  • AgroBio Granulax
  • AgroBio Desimo Duo
  • Zdravá zahrada přípravek proti slimákům

Souboj tváří v tvář

Tato metoda je vhodná pro otrlejší povahy. Vezměte rýč nebo lopatku a pusťte se do přímého souboje. Každého slimáka, kterého uvidíte, rozpulte a odkliďte. Smrt je v tomto případě rychlá, tudíž nejde o příliš drastický čin. Nejvíce slimáků najdete ve večerních hodinách nebo po dešti. Hledejte především na vlhkých, tmavých místech, ve vysoké trávě nebo pod složeným dřevem.

Tomas Vynikal / Shutterstock.com

Nasbírejte je do kbelíku a rozlučte se s nimi

Místo půlení můžete slimáky jen tak nasbírat do kbelíku. Nezapomeňte na pracovní rukavice, není to zrovna pěkná práce. Možností, co se sbírkou slimáků udělat, je několik.

  • Zasypání solí: Oblíbená a účinná, ovšem velmi drastická, nehumánní metoda. Posolení slimáci umírají dlouho.
  • Topení: Nasbírané slimáky lze zalít studenou vodou a utopit je. Smrt přichází rychleji než v případě solení, přesto jde o dost krutý způsob, jak je zahubit.
  • Krmení: Chováte drůbež nebo prasata? Výborně! Nasypte jim slimáky do korýtka, bude z nich výborná hostina.
  • Stěhování: Udělejte si s kbelíkem procházku a slimáky vypusťte ven. Učiňte tak v dostatečné vzdálenosti od zahrady, jinak by se k vám vrátili. Z ohleduplnosti k sousedům je nenechávejte ani v blízkosti jiných zahrad.

Jděte proti jejich chuti

Může se zdát, že je slimákům úplně jedno, co sežerou. Chutnají jim okrasné květiny, jahody, zelí, hlávkový salát, sazeničky paprik, okurek, melounů a spousta dalších rostlin. Nepohrdnou dokonce ani žížalou či mršinou slimáka. Přesto však existují rostliny, které jim po chuti nejsou. Mezi ně patří např. česnek, petržel, levandule nebo kopřivy.

Využijte toho a kolem rostlin ze slimáčího jídelníčku vysaďte ty, které jim nechutnají. Metoda sice není příliš spolehlivá, ale zato je naprosto humánní. Abyste dosáhli větší účinnosti, zkombinujte tento způsob s jiným.

AVN Photo Lab / Shutterstock.com

Zamezte slimákům přístup k rostlinám

Slimáci jsou zdatní lezci, s překážkami si ale nedokážou pořádně poradit. Pokud vám na úrodě hodně záleží, vybudujte kolem záhonů plůtky vyrobené z plechu. Aby si s nimi slimáci doopravdy neporadili, je potřeba, aby byly nahoře zahnuté směrem ven. Protože by se slimáci mohli k rostlinám též podhrabat, zapusťte plechy do země do hloubky cca 20 cm.

Estetičtějším řešením jsou pásy z nepřekonatelných materiálů. Vysypte uličky v záhoncích štěrkem, pískem nebo drcenou kůrou. Slimák se po takovém povrchu nedokáže pohybovat. Nevýhodou je, že se uličky snadno zničí vlivem deště nebo větru, a tak se musejí často obnovovat.

Přejeme vám, aby byl váš boj se slimáky úspěšný!