Máte rádi máslo? Pak není nic jednoduššího než si ho doma během pár minut sami připravit. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní či suroviny – vystačíte si pouze se smetanou a uzavíratelnou sklenicí. Zvládnete to sice sami, ale můžete to pojmout i coby zábavu pro celou rodinu.
Proč vůbec dělat domácí máslo, když se dá koupit v obchodě? V tomto případě nejde ani tak o cenu, protože smetana samotná je docela drahá. Hlavní benefit spočívá v tom, že zkrátka víte, co jíte. A o to více vám bude chutnat!
Navíc je výroba másla doma úžasně jednoduchá. Máme pro vás snadný recept, pro který nepotřebujete nic víc než smetanu a sklenici.
Přepuštěné máslo ghí znaly už i naše praprababičky, které ho běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj malinko pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho uvedli na trh jako hotový výrobek. Ghí je přepuštěné máslo, které vznikne převařením. Tuk se oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Je vhodné i pro lidi s alergií na mléčné výrobky. Příprava ghí je snadná a rychlá. Pojďte si ho s námi vyzkoušet.
A pokud máte doma elektro pomocníky, jako ponorný mixér či food processor, máte vyhráno úplně! Jste totiž ušetřeni ruční práce. Není však na škodu ukázat například dětem, jak takové máslo vzniká a že není nutné kupovat vždy jen to v obchodě.
Pokud milujete bylinky, pak byste měli vyzkoušet do másla přimíchat nasekané bylinky podle chuti a zabalit směs do pečicího papíru. Pak stačí svázat provázkem a nechat máslo v lednici ztuhnout.
Leží vám v hlavě, proč podmáslí odlévat bokem? Co teď s ním? Lze jej vypít jen tak, přidat do smoothie, snídaňové ovesné kaše, využít při pečení chleba, sušenek, dát do polévky nebo zajímavě zakomponovat do omáčky. Podmáslí je totiž velmi zdravé a vylít jej jen tak do dřezu by byla opravdu velká škoda.
Zdroje: zijemehomemade.cz, rozhlas.cz