Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Lívance 5x jinak. Skvěle chutnají i bez lepku a laktózy

Canva

Čerstvě usmažené a ještě horké lívance jsou dokonalou snídaní, která potěší malé i velké. Proto pro vás máme pět rychlých receptů, mezi nimiž nechybí ani takové, co jsou vhodné pro vegany a osoby s intolerancí na lepek nebo laktózu.

Přečtěte si také

Jak správně naložit maso na gril? Musíte ho úplně ponořit a marinovat nejlépe i zevnitř

1. Banánové lívance bez laktózy

V této zdravé verzi lívanců se vyhnete mouce i laktóze. Jelikož hlavní roli hraje sladký banán, není nutné je už příliš sladit, a tak je recept vhodný i pro ty, kteří si chtějí pochutnat bez výčitek z množství zkonzumovaného cukru.

Ingredience na 1 porci:

  • zralý banán
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • olej na smažení

Banán oloupejte a rozmixujte jej spolu s jedním vejcem. Poté postupně přidávejte strouhaný kokos, dokud nebude mít směs správnou konzistenci. Těsto rozlijte na pánev, nebo ještě lépe na lívanečník, který ho udrží v esteticky kulatém tvaru, a usmažte dozlatova.

Canva

2. Veganské lívance ze špaldové mouky

Do lívanců a palačinek se většinou přidávají mléko a vejce. Pro veganskou verzi tohoto receptu však použijte rostlinné mléko namísto kravského – podle chuti můžete sáhnout po tom kokosovém či mandlovém. Kokosový olej pak zastoupí vejce, a lívance budou nejen dobře držet, ale i krásně vonět.

Ingredience na 1 porci:

  • 30 g hladké špaldové mouky
  • 25 ml rostlinného mléka
  • špetka prášku do pečiva
  • špetka cukru a soli
  • lžička kokosového oleje do těsta a na smažení

Do mouky vsypte kypřicí prášek, špetku soli a cukru a důkladně promíchejte. Přidejte lžičku kokosového oleje a směs zalijte rostlinným mlékem. Těsto metličkou promíchejte a poté smažte na pánvi na trošce kokosového oleje. Hotové skvěle chutnají s marmeládou nebo s arašídovým máslem!

3. Proteinové lívance s vanilkou

Makáte na své postavě, ale zároveň milujete sladkou snídani? Pak si připravte voňavé vanilkové lívance s extra dávkou proteinu. Namísto mouky použijte práškový protein, který ji skvěle nahradí. Ideální je ten s vanilkovou příchutí.

Ingredience na 1 porci:

  • 30 g vanilkového proteinu v prášku
  • 1 vejce
  • 50 až 100 ml mléka
  • vanilka nebo vanilkový extrakt
  • olej na smažení

Odměřenou dávku proteinu vsypte do misky a přidejte rozšlehané vejce. Směs míchejte vidličkou, dokud se z ní nestane hustá kaše – teprve poté opatrně přidávejte mléko. Nepřežeňte to, aby směs nebyla příliš řídká. Každý proteinový prášek má totiž jinou savost. Směs ochuťte vanilkou nebo kapkou vanilkového extraktu, a lívance následně usmažte na pánvi tak, jak jste zvyklí.

Canva

4. Kokosové lívance bez lepku

Jste milovníci kokosu? Pak si připravte tento zdravý recept, který je ideální pro bezlepkovou dietu nebo nízkosacharidové stravování.

Ingredience na 1 porci:

  • 1 vejce
  • 50 g krémového sýra
  • 15 g kokosové mouky
  • ½ lžičky jedlé sody

V jedné misce smíchejte zvlášť sypké suroviny, tedy kokosovou mouku a jedlou sodu. V druhé misce pak promíchejte krémový sýr (například typu Philadelphia) s vajíčkem. Obsah obou misek smíchejte dohromady a těsto smažte na pánvi dozlatova.

5. Avokádové lívance na slano

Lívance mohou být výbornou snídaní i pro ty, kteří sladkému neholdují. Tyto luxusní avokádové lívance si můžete dát nejen na sladko, ale i se sázeným vejcem nebo uzeným lososem. A zase bez jediné špetky mouky!

Ingredience na 1 porci:

  • 1 vejce
  • ½ avokáda
  • 80 ml mandlového mléka
  • 100 g mandlové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Všechny ingredience rozmixujte v mixéru dohladka. Vznikne vám husté těsto, ze kterého na pánvi tvarujte kulaté lívanečky a smažte je na rozpáleném oleji. Servírujte se sladkou nebo slanou oblohou.