Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vánoční úklid má svá pravidla, která ulehčí práci a zaručí dokonale čistý dům

Andrew Angelov / Shutterstock.com

Období vánočního klidu se kvapem blíží – ale ještě předtím je potřeba se vrhnout na nezbytný vánoční úklid. Chcete mít tuto nepříliš populární činnost rychle za sebou? Přinášíme tipy, jak správně postupovat a co nevynechat.

Přečtěte si také

Retro cukrovinky. Pamatujete si, co vše jsme mlsali za socíku? Šárku, Libuši nebo Rusalku dnes nikdo nezná

Vánoční úklid patří mezi nezbytné činnosti předvánočního období. Zbavte se této povinnosti snadno a rychle – postupujte systematicky a chytře. Jedině tak si budete moci brzy užívat volných chvil a vychutnávat báječnou předvánoční náladu. Inspirujte se našimi tipy a uklizeno budete mít raz dva!

Kdo je připraven, není překvapen

Začněte kontrolou vybavení a čističů – abyste byli dokonale připraveni na úklid vašeho domova, aniž by vám cokoli chybělo. Mějte při ruce vhodné čističe i pomůcky, případně ty nezbytné dokupte. Rozhodně se neobejdete bez gumových rukavic, nádob na vodu, mopu a vysavače.

Univerzální přípravek je základ každého úklidu

Okna nemusejí být drama

Ano, není to právě hobby každé hospodyňky, ale přesto i mytí oken můžete mít rychle za sebou. Máte dvě možnosti: buď se na ně vrhnete a umyjete je najednou, nebo zvolíte postupný proces. Prostě a jednoduše umyjte jedno okno denně. Nenadřete se a za týden máte hotovo. Nakonec nezapomeňte vyprat záclony a závěsy – okna budou jako nová.

Tip: Aviváží, kterou přidáte do pračky při praní záclon a závěsů či jiného bytového textilu, provoníte celý váš byt či dům čistotou. Zkuste však pár kapek dát i do nádoby s vodou, až budete vytírat podlahu – budete překvapeni z vůně po celém domě. Stejný efekt splní i pár kapek éterického oleje, který kápnete na filtr ve vysavači.

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zbavte se prachu

Prach? Ten k Vánocům nepatří. S vhodnými prachovými utěrkami projděte váš domov a utřete ho i na nepřístupných místech, jako jsou skříně, vnitřky úložných prostor nebo vrchní část kuchyňské linky.

Jak si tuto činnost usnadnit? Utírejte prach pravidelně. Opět lze využít postupný úklid a každý den utřít alespoň nějaké místo, kus nábytku nebo část místnosti. Brzy se stanete mistry v udržování pořádku a velký boj s prachem na jaře či před Vánoci odpadne.

Zatočte se špínou chytře a v akci

Kuchyň jako vizitka

Pokud pravidelně neuklízíte v kuchyňské lince, pak se pravděpodobně jejímu úklidu před Vánoci nevyhnete. I tady si můžete proces usnadnit – vrhnout se na něj můžete se sklenkou vína a uklízecí náladou. Není nic snazšího než si kuchyňskou linku pomyslně rozdělit na několik částí, které vyčistíte postupně. Začněte zvenku – umyjte dvířka a skříňky. Poté je na řadě další činnost – proberte nádobí, koření a potraviny a ty nepotřebné nebo prošlé vyhoďte.

Tip: Účinný odmašťovač vám pomůže s efektivním úklidem kuchyně. Usnadněte si úklid trouby a gril. Takový přípravek by neměl v předvánoční úklidové výbavě chybět.

Andrew Angelov / Shutterstock.com

Luxování jako koníček

Pravidelné luxování je základ – ale co když jste občas zapomněli vysát pod kobercem nebo sedací soupravou? Před Vánoci nastal čas nakouknout do všech koutů vašeho domova a zbavit je prachu a nečistot. Odsuňte nábytek, pohovku, koberce – a hurá na luxování. A jak si pomoci celoročně? Robotický vysavač je zárukou udržování pořádku na denní bázi.

Lesklá a čistá koupelna

Koupelna si zaslouží zářit čistotou, obzvláště před Vánoci. S čisticími prostředky se vrhněte na umyvadla, toalety, vany nebo sprchový kout a samozřejmě obklady. A jak si vše usnadnit? Drobný nábytek, kosmetiku a hygienické předměty z koupelny odneste ven. Pak použijte vhodný čisticí prostředek a utěrky z mikrovlákna – pak vše omyjte.

Větší nečistoty lze odstranit jedlou sodou pomocí kartáče. Po uschnutí lze čistou koupelnu opět vybavit a dekorovat – avšak mezitím je čas na vyhození všeho, co jste poslední půl rok nepoužili. Minimalistická čistka koupelně prospěje.

Tip: Mějte v koupelně při ruce univerzální úklidové vlhčené ubrousky. Budete moci kdykoli otřít umyvadlo, vanu či toaletu mezi většími úklidy a koupelna bude zářit čistotou stále.

Stačí málo a vaše domácnost bude vždy čistá

Čas na vůni

Jak váš čistý a uklizený domov provonět? Třeba pomocí esenciálních vonných olejů. Ty můžete nakapat na filtr vysavače, do vody na vytírání nebo za toaletní prkénko. Vůně čistoty je tak příjemná – tak hurá na úklid. Po něm si zasloužíte sklenku dobrého svařáku. A ty nejkrásnější Vánoce!