Pařížské rohlíčky patří mezi cukroví, které zaujme už na první pohled – elegantní tvar, lesklá čokoláda a uvnitř jemný krém s bohatou chutí kakaa a kvalitní čokolády. Není to recept, který připravíte za pár minut, ale patří k těm, kde se trpělivost opravdu vyplatí.
Pařížské rohlíčky patří k cukroví, které si drží svoji oblibu už desítky let. Někdo je miluje proto, že představují „dospělejší“ sladkost – tmavá čokoláda, máslový krém, intenzivní vůně kakaa a nulová přeslazenost. Jiní oceňují, jak krásně se dá kombinovat tenoučký základ s nadýchanou šlehačkou.
Když jsem recept letos zkoušela, překvapilo mě, jak zásadní rozdíl udělají slané arašídy v těstíčku. Dodají charakter, jemně kontrastují s čokoládou a v chuti udělají něco, co s klasickými ořechy prostě nevznikne. A přesně tohle spojení dělá z rohlíčků jeden z nejvýraznějších druhů vánočního cukroví.
Pařížské rohlíčky – recept
- Počet porcí: 12 kusů
- Délka přípravy: 120 minut + čas na chlazení
Ingredience
Jádrová hmota:
- 75 g bílků
- 210 g cukru krupice
- 120 g slaných arašídů
- 3 g soli
Pařížská šlehačka (těžká):
- 400 g smetany ke šlehání
- 100 g třtinového cukru
- 160 g hořké čokolády
- 80 g kakaa
- 100 g másla
- 1 g skořice
Poleva:
- 200 g hořké čokolády
- 40 g kakaového másla
Pudinkové rohlíčky
Pudinkové rohlíčky jsou velmi oblíbeným moučníkem, a to nejen mezi dětmi. Na výrobu jsou jednoduché a s našim receptem je budete mít hotové za chvíli. Věříme, že vám zachutnají.
Pudinkové rohlíčky
Postup přípravy
- Začněte jádrovou hmotou. Do mixéru vložte bílky, cukr krupici, slané arašídy i sůl a vše rozmixujte na hladkou, kompaktní hmotu.
- Hotovou hmotu nechte asi 10 minut odpočívat, aby se ustálila a lépe se s ní pracovalo.
- Přeneste ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tvary rohlíčků.
- Nechte je v pokojové teplotě mírně zaschnout a poté pečte při 180 °C dozlatova. Po upečení nechte rohlíčky zcela vychladnout.
- Připravte pařížskou šlehačku. Do hrnce nalijte smetanu ke šlehání, přisypte třtinový cukr, kakao a skořici a přidejte máslo. Vše za stálého míchání přiveďte k varu a krátce provařte.
- Sundejte hrnec z plotny a přidejte hořkou čokoládu. Ponorným mixérem směs rozmixujte do hladkého krému. Nechte ji vychladnout a poté uložením do lednice ztuhnout – ideálně několik hodin.
- Krém přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a nastříkejte na upečené, vychladlé rohlíčky.
- Naplněné rohlíčky dejte do lednice, aby krém dobře ztuhl.
- Na polevu rozpusťte hořkou čokoládu s kakaovým máslem ve vodní lázni.
- Každý rohlíček uchopte za spodní část a krémovou špičku namočte do teplé polevy. Nechte okapat, položte na tácek a nechte ztuhnout v chladu.
Tipy pro vylepšení receptu
- U pařížských rohlíčků se vyplatí dát si čas hlavně na krém. Čím déle ho necháte v lednici, tím lépe drží tvar – já ho klidně nechávám přes noc.
- Pokud máte doma kvalitní hořkou čokoládu, sáhněte po ní; čím vyšší obsah kakaa, tím elegantnější bude výsledná chuť.
- U jádrové hmoty doporučuji hlídat pečení – rohlíčky mají být zlatavé, ale ne příliš tmavé, protože by při kousání ztratily křehkost.
- A pokud chcete efekt ještě vytáhnout, zkuste část arašídů před mixováním krátce opražit – jejich aroma je pak úplně jinde.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz