Možná už jste to také slyšeli, viděli na TikToku nebo četli na internetu. Barvy obyčejných houbiček na nádobí prý nejsou jen na okrasu, ale mají rozdílnou tvrdost a Češi údajně netuší, že se každá má používat na jiný povrch. Nabízí se pak otázka, proč by si značky takovou zásadní informaci nechávaly pro sebe a neuváděly ji na obalu. Opravdu tedy lidé přišli na tajný trik, nebo na barvě houbičky nezáleží? Zeptali jsme se přímo výrobců a máme odpověď!
Klasické multibarevné houbičky na nádobí má doma snad každý. Obvyklé balení po pěti až dvanácti kusech stojí pár korun a zvládnete s ním uklidit celou domácnost. Najdou se pak ale i tací, kteří tvrdí, že na první pohled stejné houbičky v sobě ukrývají různou hrubost a trik je právě v barevném kódování polyuretanové pěny. Protože ale o takové informaci není na jejich obalu ani zmínka, je to tak trochu „tajné“. S čímž souvisí i fakt, že se údajné funkce jednotlivých barev pokaždé liší.
Někdy se tak například dozvíte, že modrá je nejjemnější a je ideální na citlivé a nepřilnavé povrchy, že žlutá je také měkčí, zelená středně tvrdá, vhodná na mastnotu a odolnou špínu a červená (případně oranžová, růžová) nejtvrdší, určená na zaschlé a připálené zbytky. A jindy zase, že nejměkčí je žlutá a nejtvrdší zelená. Nebo že je rozdíl i ve spodní abrazivní vrstvě a tmavě modrá je šetrnější než tmavě zelená.
Zeptali jsme se proto samotných výrobců, jak je to doopravdy.
Bavíme-li se o klasických houbičkách na nádobí prodávaných na českém trhu, jsou všechny spekulace o tvrdosti závislé na barevných rozdílech nepravdivé.
„U běžných kuchyňských houbiček nemá barva houbiček vliv na jejich tvrdost. Různé barvy v balení mají jen estetický efekt, všechny houbičky jsou vyrobeny z pěny stejné hustoty a mají i stejnou vliesovou vrstvu pro odstranění odolných nečistot,“ vysvětluje pro redakci Kupi Pavel Šiška ze společnosti Spokar.
Podobné potvrzení dostáváme také od firmy Vileda: „Odpověď je jednoduchá – opravdu se houbičky odlišují pouze esteticky barvou,“ uvádí pro redakci marketingová manažerka Adina Skálová.
I přesto, že se v hrubosti a funkci jednotlivé houbičky od sebe neliší, stejně můžete jednotlivých barev využít. Třeba k přehlednějšímu úklidu.
„Zákazníci si někdy sami oddělují barvy na jednotlivá použití, aby se jim nepletly. Pro příklad modrá do kuchyně, zelená na koupelnu a červená třeba na boty,“ popisuje pro Kupi Skálová.
A my přidáváme ještě jeden tip:
Barevné odlišení oceníte i napříč kuchyní, třeba při práci se syrovým masem. Abyste měli jistotu, že nedojde ke křížové kontaminaci s ostatními potravinami, můžete si na oplachování nádobí po syrovém mase (prkénka, nože) vyčlenit jinou barvu, než kterou budete používat běžně. Houbičky jsou totiž rájem pro bakterie a při práci s masem se vyplatí si dávat zvlášť pozor. A takto si je alespoň nespletete.
V obchodech se pak samozřejmě dá koupit i celá řada speciálních houbiček na nádobí a úklid, které se už svou strukturou nebo materiálem liší a jsou určené na konkrétní povrchy. Vždy je to ale výrobcem jasně uvedeno na jejich obalu – ať už se bavíme o pěnové části, nebo tenčí abrazivní vrstvě. Navíc se obvykle prodávají po menších baleních s jedním nebo dvěma kusy.
Existují pak například houbičky, které efektivněji čistí tefal či nerez, drsnější houbičky na pánve a hrnce, nebo naopak celulózové či viskózové houbičky na citlivější povrchy, jako je sklo či keramika.
Zdroje: Kupi.cz, Spokar a Vileda pro redakci