Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Honí vás mlsná? 5 důvodů, proč máte chutě na sladké a jak se jich zbavit

Canva

Trápí vás neustále touha po sladkém a těžko se jí bráníte? Vězte, že v tom rozhodně nejste sami. Někdy za chutí na sladké může stát pouze únava či nuda, pokud se ale jedná o dlouhodobý stav, zřejmě se vám tím tělo snaží dát najevo, že mu něco schází. Jaké příčiny mohou chutě na sladké způsobovat?

Přečtěte si také

Primark snižuje ceny některého dětského oblečení pro jarní a letní sezónu

5 důvodů, proč máte neustále chutě na sladké

Neodbytná chuť na sladké nás může přepadnout v kteroukoli část dne, nejčastěji však saháme po čokoládě, dortu či sušenkách ve večerních hodinách. Chuť se nám sice podaří zahnat, nicméně za malou chvíli už zase začínáme pokukovat, co dobrého bychom si ještě dali.

Jestliže si sladkosti dopřáváme pouze čas od času, v podstatě o nic moc nejde. Jakmile se ale z honby za sladkým stane pravidelný rituál, měli bychom zpozornět. Může se totiž jednat například o příznaky obezity či cukrovky, které mohou způsobit vážné komplikace.

1. Nedostatek spánku a únava

Spíte běžně jen pět nebo šest hodin, či dokonce méně? Pak není divu, pokud často bojujete s chutí na sladké. Při nedostatku spánku lidské tělo zvyšuje produkci tzv. hormonu hladu, a tím pádem i touhu po sladkostech. Snažte se proto dopřát si každou noc alespoň osm hodin poctivého spánku.

2. Nepravidelná strava

Další velkou chybou je vynechávání jídel a dlouhé pauzy mezi nimi. Jestliže jíte pouze tři jídla denně, vaše glykemická křivka je nevyrovnaná a tělo si proto říká o příjem cukru, kterým chce vyrovnat nedostatek potřebných živin. Zařaďte proto do své stravy také dopolední a odpolední svačinu a snažte se jíst alespoň každé tři hodiny.

Canva

3. Psychika

Chuť na sladké má také co do činění s naší psychikou. Sladkým jídlem si mnozí lidé podvědomě snaží nahradit například lásku rodičů či partnera, zahnat stres či potlačit negativní emoce.

4. Přebytek sacharidů

Sladkosti a většinu sacharidů, jako jsou ty v pečivu, těstovinách nebo bramborách, byste měli v co možná největší míře omezit. Potraviny s nadbytkem sacharidů totiž zvyšují hladinu cukru v krvi, a to i bez toho, aniž by byly samy o sobě sladké.

5. Nedostatek bílkovin

Bez přísunu bílkovin začne vaše glykemická křivka strmě padat dolů a vy pocítíte opět známou neodolatelnou chuť na něco sladkého. Obohaťte proto svůj jídelníček o maso, jogurty, sýry, vejce, tofu a ryby. Zejména tučnější ryby jako losos nebo makrela vás zasytí na opravdu dlouhou dobu, a vy tak nebudete mít na sladké ani pomyšlení.

Kvalitní strava vaši chuť na sladké snadno zažene

Jak se chuti na sladké zbavit?

Bohatá snídaně

Zdravá a vydatná snídaně dokáže předejít chuti na sladké, která by vás mohla později během dne zastihnout. Ujistěte se, že se vaše snídaně bude skládat z bílkovin, sacharidů a zejména vlákniny.

Vsaďte na ovoce

Chuť na sladké můžete zahnat také jednoduše tím, že si něco sladkého přeci jen dáte. Ideálním řešením je v tomto případě ovoce, které kromě sladké chuti dodá tělu také velké množství vitaminů a minerálů. V ovoci se navíc nachází dostatek vody, která pomáhá udržovat pitný režim.

Canva

Dejte si zeleninu

Některé druhy zeleniny mají nasládlejší chuť a vy tak můžete tělo zásobit něčím sladkým, aniž byste do sebe museli hned cpát sušenky a čokolády. Dejte si sladkou mrkev, kukuřici nebo červenou řepu.

Hýbejte se

Dostatek pohybu je prostě základ – při vykonávání fyzické aktivity jednoduše nebudete mít čas na to, abyste přemýšleli nad sladkým. Po tréninku budete mít spíše žízeň a tělo se bude snažit zregenerovat, aniž by si říkalo o dávku cukru.

Hořká čokoláda

Opravdu kvalitní hořká čokoláda dokáže divy. Vybírejte ovšem pouze tu s velkým podílem kakaových bobů, která má alespoň 80% podíl kakaa.