Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Cuketa jako z grilu šéfkuchaře: Vyzkoušej zkaramelizovanou s fetou, pistáciemi a bylinkami

Sophia Michalčíková

Zkaramelizovaná cuketa s krémovým řeckým jogurtem, slanou fetou a pistáciemi je jídlo, které si zamilujete po prvním soustu. Hodí se jako rychlý letní oběd, originální příloha ke grilovanému masu i jako samostatný lehký chod, když se vám nechce stát u plotny celé odpoledne. Vyzkoušejte jednoduchý recept, který zvládne každý a překvapí intenzivní chutí a osvěžující kombinací bylinek.

Přečtěte si také

Kvíz: Přiřaďte hlavní město ke správné zemi světa. Pozor, nenaleťte na chytáky

Zkaramelizovaná cuketa je tak trochu nečekaný kulinářský zážitek. Sladký karamelizovaný povrch a šťavnatý vnitřek doplněný slanou fetou a křupavými pistáciemi vytvoří chuťovou bombu, která připomene středomořské dovolené. Hodí se jako předkrm na letní posezení s přáteli, rychlá večeře po práci i stylová příloha ke grilovanému kuřeti nebo rybě. Příprava zabere jen pár minut a výsledek vypadá, jako byste strávili hodiny v kuchyni.

Zajímavost o cuketě

Věděli jste, že cuketa byla vyšlechtěna teprve v 19. století v Itálii? Do té doby lidé používali pouze její předchůdce tykvovitého typu. Cuketa má minimum kalorií, obsahuje spoustu vody a je bohatá na draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak. Podle Státního zdravotního ústavu se doporučuje zařazovat ji pravidelně, hlavně v létě, kdy je čerstvá cuketa nejchutnější a nejkřehčí.

Zkaramelizovaná cuketa s fetou a pistáciemi

  • Počet porcí: 2
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 1 větší cuketa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl podle chuti
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 140 g řeckého jogurtu
  • 70 g feta sýru
  • půl limetky
  • hrst čerstvé petržele
  • hrst čerstvé máty
  • hrst nesolených pistácií
Tatarák z cukety
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z cukety

Tatarák z cukety je další z mnoha receptů, jak využít tuto letní zeleninu ze zahrady. Garantujeme vám, že si pochutnají i milovníci masa, protože tato teplá směs na křupavé česnekové topince se doslova bude rozplývat na jazyku.

Tatarák z cukety

Postup přípravy

  1. Cuketu omyjete a podélně rozpůlíte. Obě půlky posolíte a necháte přibližně 20 minut odpočinout, aby pustila přebytečnou vodu.
  2. Po 20 minutách ji osušíte papírovou utěrkou a ostrým nožem vytvoříte šikmé zářezy do tvaru mřížky. Dávejte pozor, abyste cuketu neprořízli skrz.
  3. Na pánvi rozehřejete olivový olej a obě půlky cukety vložíte řeznou stranou dolů. Restujete 5 minut na středním plameni, dokud nezačne cuketa zlátnout.
  4. Poté cukety otočíte a přemístíte na plech řeznou stranou nahoru. Vložíte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečete 5 minut.
  5. Cukety vyndáte, posypete mřížkovanou stranu jemně cukrem krystal a vrátíte do trouby na dalších 5 minut, aby se cukr rozpustil a vytvořil karamelizovanou krustu.
  6. Mezitím si v misce připravíte jogurtovou směs: Smícháte řecký jogurt, rozdrobenou fetu, šťávu z půlky limetky, nasekanou petržel a mátu. Promícháte, dokud se suroviny nespojí v krémovou směs.
  7. Hotové cukety vyndáte z trouby, položíte je na talíř, navrstvíte na ně jogurtovou směs, posypete nasekanými pistáciemi, zbytkem rozdrobené fety a nasekanou petrželí. Ihned podáváte.
Sophia Michalčíková

Tipy z redakce

  • Pokud chcete recept ještě vyladit, doporučuji cuketu před pečením potřít trochou medu místo cukru, chuť bude jemnější a med udělá krásnou zlatou glazuru.
  • Pistácie můžete nahradit vlašskými nebo pekanovými ořechy pro jiný typ křupavosti.
  • Když nemáte limetku, skvěle ji zastoupí citronová šťáva.
  • A pokud chcete jídlo ještě svěžejší, přidejte pár lístků máty i na samotný závěr před podáváním.

Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP