Zkaramelizovaná cuketa s krémovým řeckým jogurtem, slanou fetou a pistáciemi je jídlo, které si zamilujete po prvním soustu. Hodí se jako rychlý letní oběd, originální příloha ke grilovanému masu i jako samostatný lehký chod, když se vám nechce stát u plotny celé odpoledne. Vyzkoušejte jednoduchý recept, který zvládne každý a překvapí intenzivní chutí a osvěžující kombinací bylinek.
Zkaramelizovaná cuketa je tak trochu nečekaný kulinářský zážitek. Sladký karamelizovaný povrch a šťavnatý vnitřek doplněný slanou fetou a křupavými pistáciemi vytvoří chuťovou bombu, která připomene středomořské dovolené. Hodí se jako předkrm na letní posezení s přáteli, rychlá večeře po práci i stylová příloha ke grilovanému kuřeti nebo rybě. Příprava zabere jen pár minut a výsledek vypadá, jako byste strávili hodiny v kuchyni.
Zajímavost o cuketě
Věděli jste, že cuketa byla vyšlechtěna teprve v 19. století v Itálii? Do té doby lidé používali pouze její předchůdce tykvovitého typu. Cuketa má minimum kalorií, obsahuje spoustu vody a je bohatá na draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak. Podle Státního zdravotního ústavu se doporučuje zařazovat ji pravidelně, hlavně v létě, kdy je čerstvá cuketa nejchutnější a nejkřehčí.
Zkaramelizovaná cuketa s fetou a pistáciemi
- Počet porcí: 2
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 1 větší cuketa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl podle chuti
- 1 lžíce cukru krystal
- 140 g řeckého jogurtu
- 70 g feta sýru
- půl limetky
- hrst čerstvé petržele
- hrst čerstvé máty
- hrst nesolených pistácií
Tatarák z cukety
Tatarák z cukety je další z mnoha receptů, jak využít tuto letní zeleninu ze zahrady. Garantujeme vám, že si pochutnají i milovníci masa, protože tato teplá směs na křupavé česnekové topince se doslova bude rozplývat na jazyku.
Tatarák z cukety
Postup přípravy
- Cuketu omyjete a podélně rozpůlíte. Obě půlky posolíte a necháte přibližně 20 minut odpočinout, aby pustila přebytečnou vodu.
- Po 20 minutách ji osušíte papírovou utěrkou a ostrým nožem vytvoříte šikmé zářezy do tvaru mřížky. Dávejte pozor, abyste cuketu neprořízli skrz.
- Na pánvi rozehřejete olivový olej a obě půlky cukety vložíte řeznou stranou dolů. Restujete 5 minut na středním plameni, dokud nezačne cuketa zlátnout.
- Poté cukety otočíte a přemístíte na plech řeznou stranou nahoru. Vložíte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečete 5 minut.
- Cukety vyndáte, posypete mřížkovanou stranu jemně cukrem krystal a vrátíte do trouby na dalších 5 minut, aby se cukr rozpustil a vytvořil karamelizovanou krustu.
- Mezitím si v misce připravíte jogurtovou směs: Smícháte řecký jogurt, rozdrobenou fetu, šťávu z půlky limetky, nasekanou petržel a mátu. Promícháte, dokud se suroviny nespojí v krémovou směs.
- Hotové cukety vyndáte z trouby, položíte je na talíř, navrstvíte na ně jogurtovou směs, posypete nasekanými pistáciemi, zbytkem rozdrobené fety a nasekanou petrželí. Ihned podáváte.
Tipy z redakce
- Pokud chcete recept ještě vyladit, doporučuji cuketu před pečením potřít trochou medu místo cukru, chuť bude jemnější a med udělá krásnou zlatou glazuru.
- Pistácie můžete nahradit vlašskými nebo pekanovými ořechy pro jiný typ křupavosti.
- Když nemáte limetku, skvěle ji zastoupí citronová šťáva.
- A pokud chcete jídlo ještě svěžejší, přidejte pár lístků máty i na samotný závěr před podáváním.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, NZIP