Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na třešňové tiramisu do skleničky. Svěží dezert bez trouby, který je naprosto ideální na horké dny

Sophia Michalčíková

Sladké, svěží, jemné, a přitom úplně jednoduché. Třešňové tiramisu ve skleničce je ideální dezert na léto, kdy se vám nechce zapínat troubu. Sladké třešně, jemný krém z mascarpone a nadýchané piškoty na lžičku budete doslova zbožňovat.

Přečtěte si také

Mnoho rodičů chybuje při výběru aktovky, což ovlivňuje zdraví dětí. Hlídejte váhu a certifikáty, radí odborníci

Tiramisu znamená v italštině doslova „zvedni mě nahoru“ a přesně to tento dezert dělá s vaší náladou. Klasická verze pochází z oblasti Veneta ze 60. let minulého století, kdy ji údajně vymysleli v restauraci Le Beccherie. Původní recept obsahoval vejce, espresso a amaretto, ale moderní variace si hrají s čímkoliv od matchy po právě třešně.

Naše letní verze s třešněmi vznikla vlastně náhodou. Minulé léto jsem měla doma kilo třešní od babičky a nečekanou návštěvu. Klasické tiramisu by bylo moc těžké na horký den, tak jsem zkusila experiment. Výsledek? Lehký, svěží dezert, který od té doby dělám na každou letní oslavu a vždycky sklidím potlesk.

Třešňové tiramisu do skleničky

Počet porcí: 4

Délka přípravy: 20 minut + alespoň 2 hodiny chlazení

Ingredience

  • 250 g čerstvých třešní bez pecek
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30%)
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 12 ks dlouhých piškotů (savoiardi)
  • 2 lžíce třešňového likéru nebo šťávy z kompotu (volitelně)
  • čerstvé třešně na ozdobu

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou třešní: omyjte je, osušte a pomocí vypeckovávače nebo nože odstraňte pecky. Každou třešni rozkrojte na polovinu. Pokud používáte kompotované, důkladně je sceďte a šťávu si schovejte do misky.
  2. V chladné míse vyšlehejte smetanu elektrickým šlehačem na střední rychlost, dokud nezačne houstnout. Postupně zvyšte rychlost a šlehejte do pevných špiček, měla by držet tvar, když mísu otočíte.
  3. Ve větší míse vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem (asi 2 minuty), dokud není krém úplně hladký a bez hrudek. Mascarpone by mělo mít pokojovou teplotu, jinak se špatně zpracovává.
  4. K mascarpone krému přidejte třetinu vyšlehané smetany a jemně ji vmíchejte stěrkou pohyby zdola nahoru. Pak přidejte zbytek smetany a opět opatrně promíchejte, aby krém zůstal vzdušný.
  5. Připravte si 4 skleničky o objemu asi 250 ml. Do každé rozdělte polovinu nakrájených třešní, vytvořte rovnoměrnou vrstvu na dně.
  6. Na třešně naneste 2–3 lžíce krému a uhlaďte. Piškoty nalámejte na kousky velikosti asi 2 cm a rozložte je na krém. Pokud používáte likér nebo šťávu, lehce jimi piškoty pokropte.
  7. Přidejte další vrstvu krému, pak zbývající třešně a nakonec poslední vrstvu krému. Vrchní vrstvu pečlivě uhlaďte lžičkou nebo paletkou.
  8. Skleničky zakryjte potravinovou fólií a dejte vychladit do lednice minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc. Před podáváním ozdobte každou skleničku čerstvou třešní se stopkou.

Tipy pro vylepšení receptu

Z vlastní zkušenosti vím, že tajemství dokonalého třešňového tiramisu tkví v detailech.

  • Mascarpone nechte hodinu před přípravou při pokojové teplotě, bude se vám s ním lépe pracovat a krém bude hedvábnější. Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte do krému lžičku citronové kůry nebo kapku amaretta.
  • Zkuste také namočit piškoty krátce do studeného třešňového džusu smíchaného s trochou rumu, dodá to dezertu úžasnou chuť.
  • Na ozdobu můžete vrchní vrstvu lehce posypat nastrouhanou hořkou čokoládou nebo rozdrcenými sušenkami.
  • A nebojte se experimentovat se skleničkami, průhledné vysoké sklenice na víno vypadají elegantně a krásně vyniknou jednotlivé vrstvy.
  • Dezert připravený den předem chutná ještě lépe, protože se všechny chutě krásně propojí a piškoty nasáknou třešněmi.

Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková, Gourmet traveller