Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Čím levně nahradit drahé mascarpone? Pomůže vám Lučina nebo jiné suroviny z ledničky

photocrew1 / Shutterstock

Mascarpone, čerstvý sýr z tučné smetany, je sice lahodný, ale také drahý. Používá se třeba ve slavném tiramisu. Pokud chcete ušetřit, máme pro vás hned několik ověřených tipů, čím ho snadno nahradit. A rovnou můžete vyzkoušet i recept na skvělý malinový dort.

Přečtěte si také

Vypucujte dětem školní batoh, aby byl jako nový. Pračka podle odborníků ale není dobrý nápad

Mascarpone je italský čerstvý sýr, který se vyrábí z tučné smetany. Má krémovou texturu, lahodnou chuť a jemnou vůni. Díky své konzistenci a chuti je mascarpone často používáno v dezertech, ale také v omáčkách, těstovinách nebo při pečení dortů a koláčů.

Záleží na značce, ale vanička kvalitního mascarpone o hmotnosti 250 gramů stojí přibližně 100 Kč. Za stejné množství směsi Lučiny a smetany (jedna z náhražek, více níže) dáte dohromady jen cca půlku, kolem 50–60 Kč.

Stručně o původu mascarpone

Mascarpone pochází z Lombardie, oblasti na severu Itálie. Tento čerstvý sýr se začal vyrábět na konci 16. nebo začátkem 17. století a jeho jméno je pravděpodobně odvozeno od španělského výrazu „mas que bueno“, což znamená „víc než dobrý“.

Mascarpone se tradičně vyrábí z tučné smetany a používá se v různých italských dezertech, jako je slavné tiramisu. Díky své jemné chuti a krémové konzistenci si rychle získal oblibu po celém světě.

Grazziela / Shutterstock.com

5 levných náhrad mascarpone

  • Lučina smíchaná s vyšlehanou šlehačkou. Pravá Lučina nebo jiný krémový sýr jsou skvělou náhradou mascarpone. Stačí ho smíchat s vyšlehanou šlehačkou v poměru 1 : 1, čímž získáte podobnou konzistenci i chuť.
  • Pomazánkové máslo. Pomazánkové máslo, třeba i to s příchutí vanilky, může být také skvělou náhradou. Má jemnou texturu a sladkou chuť, což ho dělá vhodným do dezertů.
  • Tučný tvaroh smíchaný se zakysanou smetanou. Pokud smícháte tučný tvaroh se zakysanou smetanou v poměru 1 : 1, získáte směs, která se velmi podobá mascarpone. Tato kombinace je výborná do sladkých i slaných receptů.
  • Kvalitní bílý jogurt. Do sladkých pohárů a dezertů můžete místo mascarpone použít kvalitní bílý jogurt. Jogurt má lehčí konzistenci, ale pokud ho necháte přes noc odkapat, získáte hustší texturu.
  • Ricotta. Ricotta je další skvělou náhradou. Má jemnější chuť a je méně tučná, což jistě uvítáte u fitness receptů.
Citronové špagety s mascarpone
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Citronové špagety s mascarpone

Špagety s mascarpone a citronem patří mezi ultra rychlé recepty, které vás překvapí svou chutí. Díky jednoduché přípravě je jistě využijete jako večeři nebo oběd, když není času nazbyt.

Citronové špagety s mascarpone
Jahodové nanuky s mascarpone
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Jahodové nanuky s mascarpone

Jahodové nanuky s mascarpone výborně vypadají a skvěle chutnají. Toto nevšední spojení jahod a mascarpone jistě potěší děti i dospělé, navíc jde o zaručené osvěžení v horkých letních dnech. A hotové budou během chvilky.

Jahodové nanuky s mascarpone

RECEPT: Malinový dort s náhražkou mascarpone

Schválně tento recept můžete vyzkoušet jednou s mascarpone a jindy s náhražkou, uvidíte, že chuť je skoro stejná!

Ingredience:

  • 200 g Lučiny
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g sušenek (např. máslové)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 300 g čerstvých nebo mražených malin
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
Sweet Marshamallow / Shutrerstock

Postup:

  • Příprava korpusu: Sušenky rozdrtíme na jemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Tuto směs natlačíme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a dáme na 10 minut do lednice.
  • Příprava náhražky mascarpone: Lučinu smícháme s vyšlehanou smetanou a cukrem do hladkého krému.
  • Příprava malinové vrstvy: Maliny smícháme s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Polovinu malin rozmačkáme vidličkou na pyré.
  • Sestavení dortu: Na vychlazený korpus natřeme polovinu krému z Lučiny a smetany. Na krém rozetřeme malinové pyré. Poté přidáme zbytek krému a na vrch nasypeme celé maliny.
  • Chlazení: Dort dáme minimálně na 3 hodiny do lednice, aby se všechny vrstvy krásně spojily.

Tento malinový dort je ideálním příkladem, jak snadno a chutně nahradit mascarpone v dezertech. Takže až příště budete tento sýr kupovat, vzpomeňte si na nás a zkuste některou z alternativ!

Zdroje: Kupi, Recette Magazine, The Gourmet Larder