Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

„Většina vůní je jen náhražka.“ Aromaterapeutka Veronika Koleva prozrazuje, jak nás šidí v kosmetice i v kuchyni

Archiv Veroniky Kolevy / se svolením

Růže, která není jen krásná, ale i léčivá, voňavá a jedlá. Veronika Koleva zasvětila této křehké rostlině svůj život a spolehlivě rozezná autentické vůně od chemických napodobenin. V rozhovoru se rozpovídala o klamech v kosmetice i potravinách, o síle květových vod, ale i o tom, jak si doma připravit nápoj, který popíjela anglická královna.

Přečtěte si také

Děti v nich tráví většinu školního dne, přesto se často vybírají ve spěchu. Špatně zvolené přezůvky mohou dětem ublížit

Kdo je Veronika Koleva?

Veronika Koleva je nadšená spisovatelka, propagátorka opravdových vůní a milovnice damašské růže. Stojí za značkou SoZoLe Rose, která propojuje historii, aromaterapii a holistickou péči o tělo i duši. Veronika absolvovala kurzy v Tisserand Institute, kde obdržela několik odborných certifikátů v oblasti aromaterapie.

Co o sobě Veronika prozradila?

Veroniko, říkáte, že většina vůní, které lidé znají z běžných produktů, není opravdová. Co si tedy vlastně většina z nás dennodenně dává na kůži nebo vdechuje v potravinách?

To je krásná a velmi filosofická otázka. Vnímání vůní je velmi individuální. Každý z nás má jinak rozvinuty čichové receptory, a proto co je pro jednoho intenzivní, pro druhého je to „tak akorát“. Navíc je naše doba velmi zrychlená, což se odráží i v konzumním způsobu života. Produkce je natolik rychlá, že přírodní zdroje nestačí nebo jsou příliš drahé. Proto si moderní člověk pomocí vědy práci zjednodušuje. V mnoha produktech tak nalezneme chemicky vytvořená aromata. Na tom samozřejmě není nic špatného a vše je otázkou vkusu. Problém nastává ve chvíli, kdy je nám něco předkládáno jako produkt z 99 % přírodních surovin, ale složení tomu neodpovídá. Mohu tedy uživatelům doporučit číst složení, a to i ty nejmenší písmenka na etiketách.

Jak se pozná falešná vůně růže v potravinách, kosmetice nebo parfémech? Lze to poznat i podle čichu?

Aroma pravé damašské růže je jasně rozpoznatelná jak v její květové vodě, tak i éterickém oleji. Říká se, že kdo si jednou přičichnul k pravé damašské růži, vždy ji rozpozná mezi jinými. Damašská růže vyniká svou opojnou, zemitou, svěží vůní se sladkým závěrem. Odráží se v ní svěžest vlahého jarního deště, který každoročně zavlažuje Růžové údolí, dále zemitost specifické půdy a jedinečného klimatu této oblasti. Můžeme zjednodušeně říci, že prvoplánově sladká vůně není typickým znakem květové vody a éterického oleje růže damašské.

Proč je pro vás právě růže damašská symbolem kvality a opravdovosti? V čem se liší od ostatních?

Tato růže je symbolem naší rodinné společnosti. Byla prvním produktem, který jsme v podobě květové vody a éterického oleje z velké touhy vyrobili. Její autenticita je základním kamenem kvalitního produktu. Miluji její vůni, jedinečnost a účinky. Studuji její historii a neustále hledám další střípky do růžové mozaiky. Věděli jste například, že se růže pěstují v Údolí růží neboli Údolí thráckých králů již 2 500 let? Magie tohoto místa, kde se jedenkrát ročně na dobu několik týdnů line opojná vůně milionů rozkvetlých růží, mne učarovala. Naším prvotním snem bylo představit tuto autentickou vůni v Česku i na Slovensku. A tak to vlastně vše začalo.

Růžová voda se nepoužívá jen v kosmetice, ale může být zpestřením i některých receptů.  Co všechno můžeme dělat s růžovou nebo jinou květovou vodou v kuchyni?

Růžová voda a další květové vody jsou 100% přírodním produktem bez konzervantů a chemie. Díky této čistotě mají univerzální využití. Jedním z nich je jejich kulinární kouzlo. Květové vody byly totiž od samého počátku destilací využívány v kuchyních různých kultur. Růžová voda byla již v antice přidávána do nápojů na královských hostinách. V 16. století byly květové vody zcela běžnou součástí pokrmů, a později se dokonce prodávaly v lékárnách.

Květové vody přidají další dimenzi vašim dezertům a nápojům, ale své využití najdou také k dochucení omáček či při dušení masa. Jsou to velmi hravé suroviny, kterými se sama neustále inspiruji a zapisuji oblíbené recepty na náš blog. Nejvíce fascinující jsou vědecké studie. Ty naznačují obrovský potenciál růžových vod jako přísad prodlužujících spotřebu a zlepšení chuťových kvalit.

Archiv Veroniky Kolevy / se svolením

Jakým způsobem může ovlivnit růžová voda naše zdraví, pokud ji zařadíme do jídelníčku?

Zařazení květových vod berme jako zpestření k dochucení našich pokrmů. Jsou to stále silně koncentrované přírodní látky, i když tedy mnohonásobně jemnější než éterické oleje. Květovým vodám se také říká bylinková espressa. Možná si řeknete, že to bude asi něco podobného jako bylinkový čaj. Zdání však klame!

Květové vody jsou 20x–30x sinější než bylinné odvary. Díky způsobu výroby a technologii vydrží 24 měsíců, kdežto odvary pouze 24 hodin. Při jejich aplikaci v kuchyni platí obecné pravidlo, a to že používáme 1 polévkovou lžíci květové vody na 1 litr tekutin. Pro děti snižujeme toto množství na 1 čajovou lžičku.

Říkáte, že růžová voda může být prospěšná pro zdraví, ale zároveň mnoho lidí konzumuje růžová aromata, která s růží nemají nic společného. Jak nám může taková „chemická růže“ ve výrobcích škodit?

Prospěšná je v mnoha sférách. Vyzdvihněme zejména její aplikaci na pokožku. Má uklidňující účinky. Obsahuje antioxidanty, které předcházejí stárnutí pleti, a její opojné aroma harmonizuje naši mysl a posiluje sebedůvěru. Doslova vytváří bezpečnou náruč, i proto je tolik oblíbená maminkami v těhotenství a u porodů.

Jestli 100% přírodní, či naopak laboratorně vytvořený produkt je otázkou osobních preferencí, životního stylu a zdravotního stavu. Pro spotřebitele, zajímajícího se o původ produktu, mohu doporučit si důkladně číst složení na etiketách a vyhledávat si doplňující informace o činnosti společnosti, která ho vyrábí.

Ve velkovýrobě parfémů a potravin se růže často ředí nebo rovnou nahrazuje umělými složkami. Jak moc běžné je podle vás tohle šizení a kde se s ním setkáváme nejčastěji?

Vzácný růžový olej je velmi luxusní složkou. K výrobě 1 kg jeho éterického oleje je zapotřebí 3 500–4 000 kg čerstvých růžových květů, kdežto třeba u levandule je to 100–150 kg levandulových květů. To se samozřejmě odráží ve výsledné ceně růžového oleje, která není akceptovatelná pro každého. I proto je známo jeho „míchání“ s jinými levnějšími éterickými oleji, které mají růži podobné aroma, jako třeba geranium či palmarosa, nebo pouze izolovanými složkami růžového oleje, leč laboratorně vyrobenými.

Potrpíte si na kvalitních surovinách i při běžném nákupu potravin?

Velmi si potrpím na kvalitě a ráda navštěvuji obchody, které si váží svých klientů. Z profesionálního hlediska je pro mne klientský servis alfa a omega.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu

Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.

Smoothie ze zeleného čaje, borůvek a banánu
Cookies s čokoládou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Cookies s čokoládou

Cookies s čokoládou jsou lahodné křehké sušenky původem z Ameriky. Jejich příprava je tak jednoduchá, že je zvládnete připravit i se svými dětmi.

Cookies s čokoládou

Máte nějaké osvědčené tipy a strategie, kterými se při nákupu řídíte?

Celý život se řídím intuicí. Asi i proto na mne vždy „vyskočí“ produkty, které nejsou prvoplánové a vybočují z řady. Nebojím se experimentovat a vyzkoušet něco nového.

Podělila byste se o oblíbený recept, ve kterém figuruje právě růžová voda?

Těch oblíbených receptů mám požehnaně. Růžová voda se krásně snoubí s chutí červeného ovoce ve smoothies. Je skvělým doplňkem i těch nejprostších dezertů, kterými jsou třeba lívanečky. Blíží se nám pomalu čas zahradních párty, tak si spolu připravme osvěžující čaj!

Růžový ledový čaj podle anglické královny – recept

Vychází z receptu na klasický „Iced tea“, jehož základem je silný černý čaj, doporučuji tzv. English Breakfast Tea. A právě Velké Británie se svými okrasnými růžovými zahradami a zejména slavná viktoriánská éra, kdy Angličané podávali růžovou limonádu na odpoledních čajových dýcháncích, mne velmi inspirovala.

Ingredience:

  • 1 hrst čerstvé nasekané máty
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • 1 citrón nakrájený na plátky
  • 200 ml silného černého čaje
  • 4 polévkové lžíce bio růžové vody Damašská růže
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • led

Postup:

  1. Uvařte si silný černý čaj a nechejte jej vystydnout. Poté ho nalejte do džbánku.
  2. Přidejte na plátky nakrájené citrusy, bio růžovou vodu, javorový sirup, čerstvou nasekanou mátu a dolejte 1 litrem perlivé vody.
  3. Pokud máte čas, nechejte alespoň 30 min odpočinout a až poté přidejte led a můžete servírovat.

Zdroje: Kupi.cz