Růže, která není jen krásná, ale i léčivá, voňavá a jedlá. Veronika Koleva zasvětila této křehké rostlině svůj život a spolehlivě rozezná autentické vůně od chemických napodobenin. V rozhovoru se rozpovídala o klamech v kosmetice i potravinách, o síle květových vod, ale i o tom, jak si doma připravit nápoj, který popíjela anglická královna.
Veronika Koleva je nadšená spisovatelka, propagátorka opravdových vůní a milovnice damašské růže. Stojí za značkou SoZoLe Rose, která propojuje historii, aromaterapii a holistickou péči o tělo i duši. Veronika absolvovala kurzy v Tisserand Institute, kde obdržela několik odborných certifikátů v oblasti aromaterapie.
To je krásná a velmi filosofická otázka. Vnímání vůní je velmi individuální. Každý z nás má jinak rozvinuty čichové receptory, a proto co je pro jednoho intenzivní, pro druhého je to „tak akorát“. Navíc je naše doba velmi zrychlená, což se odráží i v konzumním způsobu života. Produkce je natolik rychlá, že přírodní zdroje nestačí nebo jsou příliš drahé. Proto si moderní člověk pomocí vědy práci zjednodušuje. V mnoha produktech tak nalezneme chemicky vytvořená aromata. Na tom samozřejmě není nic špatného a vše je otázkou vkusu. Problém nastává ve chvíli, kdy je nám něco předkládáno jako produkt z 99 % přírodních surovin, ale složení tomu neodpovídá. Mohu tedy uživatelům doporučit číst složení, a to i ty nejmenší písmenka na etiketách.
Aroma pravé damašské růže je jasně rozpoznatelná jak v její květové vodě, tak i éterickém oleji. Říká se, že kdo si jednou přičichnul k pravé damašské růži, vždy ji rozpozná mezi jinými. Damašská růže vyniká svou opojnou, zemitou, svěží vůní se sladkým závěrem. Odráží se v ní svěžest vlahého jarního deště, který každoročně zavlažuje Růžové údolí, dále zemitost specifické půdy a jedinečného klimatu této oblasti. Můžeme zjednodušeně říci, že prvoplánově sladká vůně není typickým znakem květové vody a éterického oleje růže damašské.
Tato růže je symbolem naší rodinné společnosti. Byla prvním produktem, který jsme v podobě květové vody a éterického oleje z velké touhy vyrobili. Její autenticita je základním kamenem kvalitního produktu. Miluji její vůni, jedinečnost a účinky. Studuji její historii a neustále hledám další střípky do růžové mozaiky. Věděli jste například, že se růže pěstují v Údolí růží neboli Údolí thráckých králů již 2 500 let? Magie tohoto místa, kde se jedenkrát ročně na dobu několik týdnů line opojná vůně milionů rozkvetlých růží, mne učarovala. Naším prvotním snem bylo představit tuto autentickou vůni v Česku i na Slovensku. A tak to vlastně vše začalo.
Růžová voda a další květové vody jsou 100% přírodním produktem bez konzervantů a chemie. Díky této čistotě mají univerzální využití. Jedním z nich je jejich kulinární kouzlo. Květové vody byly totiž od samého počátku destilací využívány v kuchyních různých kultur. Růžová voda byla již v antice přidávána do nápojů na královských hostinách. V 16. století byly květové vody zcela běžnou součástí pokrmů, a později se dokonce prodávaly v lékárnách.
Květové vody přidají další dimenzi vašim dezertům a nápojům, ale své využití najdou také k dochucení omáček či při dušení masa. Jsou to velmi hravé suroviny, kterými se sama neustále inspiruji a zapisuji oblíbené recepty na náš blog. Nejvíce fascinující jsou vědecké studie. Ty naznačují obrovský potenciál růžových vod jako přísad prodlužujících spotřebu a zlepšení chuťových kvalit.
Zařazení květových vod berme jako zpestření k dochucení našich pokrmů. Jsou to stále silně koncentrované přírodní látky, i když tedy mnohonásobně jemnější než éterické oleje. Květovým vodám se také říká bylinková espressa. Možná si řeknete, že to bude asi něco podobného jako bylinkový čaj. Zdání však klame!
Květové vody jsou 20x–30x sinější než bylinné odvary. Díky způsobu výroby a technologii vydrží 24 měsíců, kdežto odvary pouze 24 hodin. Při jejich aplikaci v kuchyni platí obecné pravidlo, a to že používáme 1 polévkovou lžíci květové vody na 1 litr tekutin. Pro děti snižujeme toto množství na 1 čajovou lžičku.
Prospěšná je v mnoha sférách. Vyzdvihněme zejména její aplikaci na pokožku. Má uklidňující účinky. Obsahuje antioxidanty, které předcházejí stárnutí pleti, a její opojné aroma harmonizuje naši mysl a posiluje sebedůvěru. Doslova vytváří bezpečnou náruč, i proto je tolik oblíbená maminkami v těhotenství a u porodů.
Jestli 100% přírodní, či naopak laboratorně vytvořený produkt je otázkou osobních preferencí, životního stylu a zdravotního stavu. Pro spotřebitele, zajímajícího se o původ produktu, mohu doporučit si důkladně číst složení na etiketách a vyhledávat si doplňující informace o činnosti společnosti, která ho vyrábí.
Vzácný růžový olej je velmi luxusní složkou. K výrobě 1 kg jeho éterického oleje je zapotřebí 3 500–4 000 kg čerstvých růžových květů, kdežto třeba u levandule je to 100–150 kg levandulových květů. To se samozřejmě odráží ve výsledné ceně růžového oleje, která není akceptovatelná pro každého. I proto je známo jeho „míchání“ s jinými levnějšími éterickými oleji, které mají růži podobné aroma, jako třeba geranium či palmarosa, nebo pouze izolovanými složkami růžového oleje, leč laboratorně vyrobenými.
Velmi si potrpím na kvalitě a ráda navštěvuji obchody, které si váží svých klientů. Z profesionálního hlediska je pro mne klientský servis alfa a omega.
Objevte smoothie ze zeleného čaje s ovocem, které vám dodá energii. Zelený čaj má sám o sobě mnoha pozitivních účinků na naše zdraví. V kombinaci s ovocem dodá tělu řadu prospěšných látek a stane se z něj rychlá zdravá svačinka. Ideální bude také před sportovním výkonem.
Celý život se řídím intuicí. Asi i proto na mne vždy „vyskočí“ produkty, které nejsou prvoplánové a vybočují z řady. Nebojím se experimentovat a vyzkoušet něco nového.
Těch oblíbených receptů mám požehnaně. Růžová voda se krásně snoubí s chutí červeného ovoce ve smoothies. Je skvělým doplňkem i těch nejprostších dezertů, kterými jsou třeba lívanečky. Blíží se nám pomalu čas zahradních párty, tak si spolu připravme osvěžující čaj!
Vychází z receptu na klasický „Iced tea“, jehož základem je silný černý čaj, doporučuji tzv. English Breakfast Tea. A právě Velké Británie se svými okrasnými růžovými zahradami a zejména slavná viktoriánská éra, kdy Angličané podávali růžovou limonádu na odpoledních čajových dýcháncích, mne velmi inspirovala.
Zdroje: Kupi.cz