Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Brynzové tyčinky, po kterých se na silvestrovské párty jen zapráší

Gabriel Georgescu / Shutterstock.com

Pokud hledáte skvělou slanou chuťovku, která potěší vaše hosty, jste tu správně. Domácí brynzové tyčinky jsou jednoduché na přípravu, chutnají fantasticky a navíc se stanou ozdobou každého stolu. Vyniknou během silvestrovských oslav, ale skvěle se hodí i na běžné večery, kdy máte chuť na něco dobrého. V článku najdete tipy, jak tuto tradiční pochoutku ještě vylepšit a jak si doma připravit ty nejlepší brynzové tyčinky.

Přečtěte si také

Knorr stahuje závadné šarže instantních potravin po Evropě. Co na to Unilever? Exklusivní odpověď pro české zákazníky

Brynza, ikonická pochoutka slovenské kuchyně, si nachází cestu i na naše stoly. Její výrazná chuť a jemná konzistence z ní dělají perfektní přísadu nejen do halušek, ale třeba i do pečení. A právě brynzové tyčinky patří mezi nejjednodušší a nejchutnější způsoby, jak si tuto tradiční surovinu vychutnat.

Lehce slané a křupavé tyčinky jsou ideální na oslavy, posezení s přáteli nebo jen tak k televizi. Výhodou je i to, že na jejich přípravu nepotřebujete složité ingredience – stačí jen pár základních surovin a výsledkem je dokonalá chuťovka.

Brynzové tyčinky – recept

  • Počet porcí: 6 až 8
  • Délka přípravy: 35 minut

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g brynzy
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • sezamová semínka
Meteoritka / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Na pracovní desce smícháme hladkou mouku, brynzu, studené máslo nakrájené na kostičky, jedno vejce, sůl a prášek do pečiva.
  2. Postupně všechny ingredience zpracujeme do jemného těsta.
  3. To zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny chladit do lednice.
  4. Po vychlazení těsto vyválíme na pomoučené ploše na tenký plát, přibližně 3 mm vysoký. Povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem, lehce osolíme a posypeme sezamovými semínky.
  5. Pomocí rádýlka nebo nože nakrájíme těsto na proužky, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15 minut, dokud nejsou tyčinky zlatavé a křupavé.
  7. Po upečení necháme krátce vychladnout (pokud to ovšem zvládneme) a servírujeme.
Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy

Stylové silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší. Nachystané je budete mít do pár minut i s efektní ozdobou ve tvaru vánočního stromečku.

Silvestrovské jednohubky s plísňovým sýrem a ořechy
Halušky s brynzou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Halušky s brynzou

Kdo by neznal slovenské halušky s brynzou a orestovanou slaninou. Nejenže chutnají skvěle, ale jsou i jednoduché na přípravu a zvládne je připravit prakticky každý. Tato klasika bude chutnat celé vaší rodině.

Halušky s brynzou

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete tyčinkám dodat trochu odvážnější chuť, můžete do těsta přidat nastrouhaný česnek nebo jemně nasekané bylinky jako tymián či rozmarýn.
  • Sezamová semínka lze nahradit mákem, lněným semínkem nebo grilovacím kořením podle vaší preference.
  • Aby tyčinky zůstaly co nejdéle čerstvé, skladujte je v uzavřené dóze na suchém místě.

Zdroj: Kupi.cz