Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nulová tolerance alkoholu za volantem? V Evropě spíše výjimka. V Británii dokonce do 0,8 promile

Andrey_Popov / Shutterstock.com

Alkohol za volantem je v České republice striktně zakázaný, a to v jakékoliv míře. Jinak je tomu ale v zahraničí. Většina států po celém světě totiž alkohol za volantem v nějaké míře toleruje. Jeden z nejliberálnějších přístupů je dlouhodobě patrný v případě Velké Británie. Podobný zákaz jako v Česku platí třeba na Slovensko nebo v Maďarsku.

Přečtěte si také

11 geniálních způsobů, jak doma použít zubní pastu. Vyčistí bílé tenisky, brýle i stříbro

Nulová tolerance alkoholu

Čas od času se ve veřejném prostoru objeví otázka, jestli je nulová tolerance alkoholu na silnicích v České republice opravdu žádoucí. Řada kritiků říká, že se jedná o velmi přísné opatření, které se zvlášť v západních částech Evropy téměř nikde neuplatňuje. Ačkoliv se o změnách debatuje dlouhodobě, nikdy k nim zatím nedošlo.

Obhájci nulové tolerance alkoholu za volantem říkají, že alkoholické nápoje mají tendenci uvolňovat zábrany a působit jako sedativum. Vlivem požití alkoholu dochází ke zpomalení reakční doby, která následně negativně dopadá na celkovou bezpečnost na silnicích. V ohrožení je tak nejen řidič, který alkohol požil, ale i ostatní účastníci silničního provozu.

Africa Studio / Shutterstock.com

Kolik promile může mít řidič?

Část řidičů ale namítá, že nulová tolerance alkoholu za volantem není v zahraničí obvyklá. Argumentuje se přitom zejména Spojeným královstvím, kde je tolerance alkoholu za volantem stanovena dokonce do 0,8 promile, s výjimkou Skotska, kde je tato úroveň o 0,3 promile snížená.

V celé Evropě je zároveň i několik dalších států, které se rozhodli umožňovat toleranci alkoholu do 0,5 promile. Mezi ně se řadí kupříkladu Německo, Rakousko, Portugalsko, Španělsko, Řecko, Belgie nebo třeba Nizozemsko. Každá z těchto zemí zároveň zavedla určité výjimky, na které se částečná tolerance alkoholu za volantem nevztahuje. Jde zejména o mladé osoby, které nemají se řízením dostatečné zkušenosti a hrozilo by u nich, že by i v případě menší míry alkoholu výrazně negativně ovlivnily bezpečnost na silnicích.

Přísná legislativa ve východní Evropě

Nejpřísnější legislativu mají hlavně bývalé postsovětské ekonomiky a další země, které byly před rokem 1990 součástí východního bloku. Kromě Česka, Maďarska nebo Slovenska se sem řadí i další jako třeba Rumunsko. Je tedy zřejmé, že východní část Evropy má nulovou toleranci alkoholu za volantem v sobě už pevně zakořeněnou a do budoucna bude náročné toto pravidlo změnit.

Minimálně v Česku jsou v případě alkoholu za volantem značné tresty. V krajním případě může jít až o trestný čin. Pokud motorista dechovou zkoušku odmítne, musí počítat se zákazem řízení motorových vozidel až na dva roky a s peněžitou sankcí.

Zdroj: ETSC