Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak zbavit kožené výrobky nepříjemného zápachu?

Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Kabelky, peněženky a další doplňky z pravé kůže jsou kvalitní a dlouho vydrží. Mají ale i několik nevýhod a jednou z nich je například to, že se v nich drží pachy. Přirozeně pórovitý povrch tohoto přírodního materiálu je zkrátka přitahuje a praní v pračce by u těchto výrobků určitě nemuselo dopadnout dobře. Naštěstí existují i jiné cesty, jak vzniklý zápach co nejvíce eliminovat, ideálně odstranit úplně.

Přečtěte si také

S Remoskou i Pečenkou vařily už naše maminky a věděly proč. Šetří čas, peníze a zvládne (skoro) všechno

Čtyři tipy, jak zbavit kožené doplňky zápachu

1. Jedlá soda

Ne nadarmo se jedlá soda přidává do některých deodorantů. Jako mírně zásaditá látka vyrovnává pH kyselých částeček a zápach jednoduše mizí.

Peněženky, kabelky a batohy z hladké kůže tedy zbavíte zápachu tak, že je posypete tenkou vrstvou jedlé sody a zabalíte do látkového sáčku nebo povlaku na polštář. Předtím se ale ujistěte, že vám v nich nic nezůstalo. Přibližně po 24 hodinách pak produkt vyndejte a zbytky sody z něj odstraňte, nejlépe jemným štětcem, který jistě najdete v kosmetické taštičce. Veškerý zápach by měl být pryč a kůže přitom zůstane netknutá.

Venus Angel / Shutterstock.com

2. Ocet

Na hladkou kůži se často doporučuje i roztok octa s vodou v poměru 1 : 1. V tom stačí namočit hadřík a povrch peněženky nebo kabelky lehce přetřít. Při jeho použití ale buďte velmi opatrní a vyhněte se mu v případech, kdy nemáte podezření na šíření bakterií.

Úplně zakázaný je pak ocet u broušené kůže a výrobků s barvami rozpuštěnými v etanolu. I u těch ostatních ale nejprve roztok vyzkoušejte na malé ploše, která není při nošení vidět. A teprve když se s kůží nic nestane, použijte ho na celý povrch. Postup podle potřeby opakujte a nakonec otřete peněženku čistou vodou a osušte mikrohadříkem. A nemějte strach, i octové aroma brzy zmizí.

3. Kávová zrna

Možná znáte trik s čicháním ke kávě při testování parfémů. Kávová zrna totiž velmi dobře neutralizují veškeré vůně i pachy a vůbec nejlépe fungují na cigaretový kouř. Jejich použití je přitom velmi snadné. Stačí jimi naplnit látkový sáček nebo třeba starou ponožku a vložit je do kabelky, peněženky či kapsy kožené bundy. Zhruba po týdnu byste měli cítit rozdíl, a pokud ne, zkuste počkat ještě několik dalších dní.

rubchikova / Shutterstock.com

4. Noviny

Dalším pomocníkem proti zápachu je novinový papír, který díky své jemnosti nepoškodí ani broušenou nebo měkkou jehněčí kůži. Přesto z ní ale dostane zápach způsobený různými příčinami od kouře přes oleje a lepidla až po bakterie. Výrobek stačí vložit do dvou vrstev novin, dát na poličku a počkat zhruba den a půl. Porézní struktura papíru by měla veškeré původce pachů zachytit. Jen pozor na lesklé křídové papíry z časopisů, které absorpční vlastnosti ztrácejí. Pokud nemáte po ruce klasické noviny, zkuste raději balicí papír.

Jak ošetřit luxusní kabelky?

Pokud jde o opravdu výjimečnou kabelku od luxusní značky, bude lepší ji ošetřit speciálním kondicionérem, který odstraní zápach a prodlouží životnost kůže. Často má navíc i přírodní složení na bázi lněného nebo jiného oleje. A jestli si na to sami netroufnete, můžete ji svěřit do rukou profesionálů. Vzhledem k ceně se ale taková procedura vyplatí spíš u doplňků za vyšší tisíce a desetitisíce.

Zdroj: kupi.cz, cleany.cz, kubatkuze.cz