Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Francie bojuje proti podvodům a odhaluje padělky v regálech obchodů

Drazen Zigic / Shutterstock.com

Země původu: Francie, lákavý údaj, který vzbuzuje v zákazníkovi pocit kvality, ale! V letošním roce se ve Francii chystá více než 10 000 kontrol s cílem ověřit původ prodávaných produktů, oznámil ve čtvrtek ministr hospodářství Bruno Le Maire.

Přečtěte si také

Zdravé a syté jídlo našich babiček, na které zapomínáme: Potřebujete jen hrách a koření

Spotřebitelé na prvním místě

Kontroly, které organizuje Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž ve Francii, ochranu spotřebitele a kontrolu podvodů (DGCCRF), se zaměří zejména na kategorie jako ovoce a zelenina, vína, lihoviny a nově i olivové oleje.

Tyto produkty jsou vyhodnoceny jako klíčové v boji proti nelegálním praktikám a falšování původu, což je téma, jež vyvolává rozhořčení mezi francouzskými zemědělci, kteří se cítí ohroženi nezákonnou zahraniční konkurencí.

V reakci na tyto obavy byla oznámena nová opatření, včetně rozsáhlé kampaně kontroly produktů v supermarketech a na trzích, aby se zjistil jejich skutečný původ. „Je nepřijatelné, aby byl francouzský původ, symbol kvality, zneužíván a obcházen, což poškozuje produkci našich zemědělců,“ zdůraznil Bruno Le Maire, přičemž varoval před jakýmkoliv klamáním spotřebitelů, i když někteří výrobci mohou na obalech svých produktů vynechávat francouzský název.

Podvod u olivového oleje

DGCCRF již má za sebou úspěšné odhalení podvodů, jako je případ prodejce olivového oleje z Baux-de-Provence, který ve skutečnosti pocházel ze Španělska. Díky tomuto podvodu mohl prodejce prodávat olej za vyšší cenu a během dvou měsíců vydělat 172 000 eur. Pachatel byl nakonec odhalen a odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na 24 měsíců.

DGCCRF využívá k odhalení podvodů řadu metod, včetně sledování fakturace a odběru vzorků produktů, které umožňují určit jejich skutečný původ. Zvláštní pozornost je věnována produktům, u nichž je známo, že zahraniční produkce se překrývá s francouzskou, jako jsou živočišné produkty, ovoce a zelenina či vína a lihoviny.

V roce 2023 bylo zjištěno 25 % anomálií u olivových olejů a podobně vysoké procento i u zeleniny. Z 500 kontrolovaných subjektů bylo přibližně 50 nahlášeno pro klamavé obchodní praktiky, 20 bylo upozorněno na nutnost dodržování předpisů a 60 bylo varováno.

masa44 / Shutterstock.com

Význam kontrol

Kontroly jsou stále důležitější, protože čím dál více spotřebitelů dává přednost francouzským produktům kvůli jejich zemědělskému dědictví, ekologickým výhodám a menšímu používání pesticidů. Odhalení podvodů na pultech je pro spotřebitele náročné, ale DGCCRF doporučuje v případě podezření využít platformu SignalConso pro nahlášení.

Společnosti, které se dopustí falšování původu svých výrobků, čelí vysokým pokutám do výše 300 000 eur, stržení 10 % z jejich obratu a až dvouletému trestu odnětí svobody. Rok 2024 se tak pro DGCCRF jeví jako období intenzivní činnosti s cílem ochránit francouzské zemědělské dědictví a spotřebitele.

Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Jak se kontroluje země původu v Česku?

V České republice se provádějí důkladné kontroly potravin s cílem zajistit, že produkty označené jako vyrobené v ČR opravdu pocházejí z našeho území. Tyto kontroly se uskutečňují několika metodami:

  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI): Klíčovou roli v procesu kontroly zastává SZPI, která má na starosti dohled nad kvalitou a bezpečností potravin a zemědělských produktů dostupných na trhu. Inspekce SZPI se zaměřuje jak na domácí, tak na importované potraviny, přičemž klade důraz na správnost označení původu, složení, kvalitu a bezpečnostní normy.
  • Certifikace a označování původu: Speciální systémy certifikace, jako je například „Klasa“, zajišťují, že potraviny deklarované jako české skutečně splňují vysoké standardy kvality a jsou vyráběny v ČR. Další programy, jako je „Regionální potravina“, pak podporují lokální produkci a zdůrazňují její původ.
  • Audity a certifikace od nezávislých subjektů: Výrobci mají možnost podstoupit dobrovolné audity a získat certifikace od nezávislých organizací, což představuje další způsob, jak potvrdit původ a kvalitu jejich produktů.
  • Zemědělská inspekce: Kontroly se také týkají zemědělských podniků, které stojí za produkcí potravin. Tyto inspekce zajišťují, že produkce probíhá v souladu s legislativou EU a ČR, včetně dodržování pravidel týkajících se původu produktů.

Zdroje: lefigaro.fr, signal.conso.gouv.fr