Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Uvádění cen v haléřích nelze považovat za protiprávní, hájí obchodníky před veřejností ČOI

Kupi.cz

Česká obchodní inspekce (ČOI) reaguje na dotazy veřejnosti týkající se uvádění cen v haléřích a potvrzuje, že tento způsob uvádění cen není v rozporu s platnými předpisy, na které inspekce dohlíží.

Přečtěte si také

Na sladké moc nejste? Zkuste rebarboru naslano. Překvapí vás ve slaném koláči nebo čatní, které skvěle doplní maso

Proč je uvádění cen v haléřích v pořádku?

Je důležité si uvědomit, že česká měna, koruna, se dělí na 100 haléřů, a proto uvádění cen v haléřích je podle ČOI plně v souladu s právními normami.

Vychází při tom ze zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance. Ten definuje, že oficiální měnou České republiky je česká koruna, rozdělená na sto haléřů. I když haléřové mince již nejsou v oběhu, jejich použití v cenách není vyloučeno a je stále možné.

Jak se zaokrouhlují ceny při platbě kartou a v hotovosti?

Zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve svém § 3 odst. 1 písm. c) specifikuje pravidla pro zaokrouhlování konečných částek při platbách v hotovosti. Podle tohoto zákona se musí celková suma zaokrouhlit na nejbližší platnou nominální hodnotu zákonného platidla v oběhu.

„Při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu,“ píše se v tiskové zprávě ČOI.

Je potřeba zdůraznit, že zaokrouhlování je přípustné pouze při platbě v hotovosti, při bezhotovostní platbě prodávající celkovou částku zaokrouhlit nesmí.