Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Češi se musí připravit na dražší pivo v hospodách. Kvůli vyšší DPH může cena stoupnout až o devět korun

siamionau pavel / Shutterstock.com

Tuzemskou gastronomii zasáhne zvýšená DPH na čepované pivo. Brzy to negativně pocítí i čeští spotřebitelé, kteří si v mnohých hospodách za oblíbené pivo připlatí. Kromě zvýšené daňové zátěže se ale řada restauratérů připravuje i na další cenové nárůsty. Spolu s cenami piva totiž mnohým hospodám stoupnou i ceny energií nebo mzdy.

Přečtěte si také

Rýžový olej je zdravou alternativou pro vaření, která má celou řadu výhod

Jak se mění DPH na pivo?

Od Nového roku se na čepované pivo v České republice nově vztahuje 21procentní sazba DPH, což znamená, že restauratérům se daň z přidané hodnoty zvýší o 11 procentních bodů.

Do příznivé desetiprocentní sazby spadalo čepované pivo od doby pandemie nemoci covid-19, kdy se tuzemská gastronomie potýkala s obrovským propadem tržeb. Tehdy ho do nižší daňové sazby přesunula vláda Andreje Babiše. Pro gastronomické provozovny mělo jít alespoň o částečnou náplast za to, jaké důsledky na ně tehdejší protipandemická nařízení měla.

Současná vláda Petra Fialy se ale rozhodla systém daně z přidané hodnoty pozměnit. Místo tří sazeb ve výši 21, 15 a 10 procent totiž budou už jen dvě – 12 a 21 procent. A právě čepované pivo tyto změny odnese.

O kolik zdraží čepované pivo?

Reakce na zvýšenou DPH u čepovaného piva bude v případě jednotlivých provozů rozdílná. Některé podniky nemusí vzrostlou daňovou sazbu do konečných cen propsat vůbec. U většiny se ale očekává, že ke zdražení přece jen dojde. V případě nejlevnějších restaurací by mohlo čepované pivo zdražit zhruba o tři koruny. U těch dražších, třeba v centru hlavního města Prahy, však klidně až o devět korun.

NaturalBox / Shutterstock.com

Přitom už dnes není čepované pivo v restauracích zrovna cenově příznivou záležitostí. V levnějších provozech vyjde velké desetistupňové pivo zhruba na 35 korun. V centrech velkých měst ale oblíbená plzeň stojí klidně až 75 korun. Počátkem roku 2024 však bude konečná cena piva zřejmě ještě o pár korun dražší. Kromě vyšší DPH na čepované pivo se totiž mnozí restauratéři musí popasovat i s dražšími energiemi nebo vyššími mzdami pracovníků.

Pohlídejte si slevové akce na pivo

Zvýší se prodeje lahvových či plechovkových piv?

Restauratéři řeší, jak na zdražení zareaguje český spotřebitel. Řada z nich by totiž kvůli tomu mohla více poptávat lahvové či plechovkové pivo v tuzemských obchodních řetězcích. Ve slevové akci se totiž jedno pivo dá sehnat i za pár korun, záleží ale na konkrétní značce a preferencích zákazníka. Je však každopádně pravděpodobné, že cenový rozdíl mezi pivem v restauraci a na pultech obchodů krátce po Novém roce zřejmě opět naroste.

Statistiky posledních měsíců navíc ukazují, že tuzemští spotřebitelé dramaticky utnuli svou spotřebu, a to téměř nejvíc v celé Evropě. Z dat Českého statistického úřadu je zřejmé, že třeba v září se maloobchodní tržby meziročně propadly o čtyři procenta. V srpnu byl tento propad nižší, stále však dosahoval na 2,8 procenta.