Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Silvestrovský nákup vyjde o 4 % levněji než loni. Ušetříme při nákupu Bohemia sektu i slaných snacků

fornStudio / Shutterstock.com

Chystáte se oslavit příchod nového roku velkolepě, nebo jen v okruhu nejbližších? Ať už vás čeká divoká párty, nebo jen komorní posezení, určitě se chystáte na nákup nejrůznějších pochutin a přípitku, které vám vstup do nového roku zpříjemní. Letos vás silvestrovské pohoštění vyjde o 4 % levněji než loni.

Přečtěte si také

Obchod vám neumožní vrátit zboží z hygienických důvodů? Někdy stejně musí, tvrdí odborníci

Nákup na Silvestra vyjde levněji

Suroviny na silvestrovské pohoštění nás letos vyjdou navzdory inflaci v průměru o 4 % levněji než v loňském roce. Celková cena za nákup, který čítá máslo, vejce, hermelín, eidam, lahev Bohemia sektu, vinohradskou šunku, bagetu a chipsy Bohemia, činí letos 405 Kč, ještě loni jsme přitom za stejné položky utratili o 18 Kč více.

Těsně před Vánoci se v letácích nejčastěji objevují cukrovinky, jako jsou pralinky Lindor Lindt, Toffifee, Merci, Ferrero Rocher nebo Raffaello. V akcích se také objevují vánoční kolekce, například Arabesky, Orion figurky či kolekce Figaro. Ze slaných snacků se v akci objevují chipsy Bohemia Chips, Lays, brambůrky PomBar či krekry Dupetky a Tuc.

pp1 / Shutterstock.com

Vyplatí se sledovat akční ceny

Nákupem surovin v akci letos ušetříte 32 %. „Akční ceny meziročně klesly u základních potravin — u másel o 34 % a u vajec o 30 %. U sýrů ceny v akci klesaly nad 10 %. U hermelínů klesla meziročně akční cena o 16 %. Levněji ale také najdeme další druhy sýrů jako je Eidam, Gouda, Romadur nebo Mozzarella. Naopak ze sýrů je dražší Cottage nebo Balkánský sýr. Letos je nově v letácích Niva Jihočeská 45 % Madeta, loni ještě bývala v akci v 50% verzi,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.cz.

Ceny v akci vzrostly u většiny druhů pečiva, například bageta 50 g je v akci o 6 % dražší než loni. Takový silvestrovský chlebíček vás tak vyjde dráž než v loňském roce. Kromě pečiva totiž zdražují také šunky a salámy. Šunkový salám je však o 5 % levnější než loni.

Za novoroční přípitek si letos připlatíme

Pokud si potrpíte na slavnostní novoroční přípitek, i ten vás letos vyjde dráž než v roce 2022. V průběhu prosince se v letácích začíná objevovat Bohemia Sekt, více akcí se objevuje také na dětské sekty. Bohemia Sekt Demi Sec 0,75 l je dražší o 5 % a v akci vás vyjde na 117,40 Kč, což je o 37 % méně než činí běžná cena. „Před Silvestrem akční cena za Bohemia Sekt klesá ke 100 korunám, přitom v roce 2019 to bylo ještě o 10 korun méně. V posledních letech jsou v letácích více Ice sekty,“ uvedla Monika Kopčilová.

Chcete-li přípitek dopřát i svým ratolestem, za lahev nealkoholického šampaňského“ Robby Bubble 0,75 l zaplatíte letos v akci 49 Kč, což je o necelých 6 Kč více než v loňském roce. Celková výše slevy oproti běžné ceně činí letos 32 %.

Senohrabek / Shutterstock.com

V akci je pivo i rum

Pokud jde o alkoholické nápoje, vedle piva nejrůznějších značek byl v průběhu listopadu nejvíce v letácích Božkov Original Tuzemský, Tullamore Dew, Jack Daniels, Jagermeister nebo Becherovka. „V letácích jsou čím dál častěji akce na dražší rumy než v minulých letech,“ doplňuje Kopčilová. Akční ceny se objevují i vaječného koňaku či Baileys.

„Od roku 2019 vzrostl počet akcí na Tuzemák nebo Heffron. Rum Bumbu byl před svátky mnohonásobně víckrát v akci než v minulém roce. Počtem akcí dokonce předběhl levnější rumy jako Božkov Republika nebo rum Heffron. Nově je v tomto roce v letácích Rum 6YO Panama Ron de Azur,“ vyplývá dle Kopčilové z dat KUPI.cz. „Oproti minulému roku evidujeme více akcí také dražší rumy jako Don Papa, Dos Maderas nebo Legendario,“ doplňuje.

Hermelínová pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Hermelínová pomazánka

Naše hermelínová pomazánka vám jistě přijde vhod, a to nejen na Silvestra. Skvěle se hodí i na jakoukoliv párty či oslavu. Příprava je rychlá a jednoduchá, pokud tedy patříte mezi milovníky hermelínu, jistě si ji zamilujete.

Hermelínová pomazánka

Zájem o ohňostroje klesá

Z dat KUPI.cz vyplynulo, že počet akcí na ohňostroje se oproti roku 2019 snížil o 1,5násobek. Loni v prosinci byl například nejvíce v akci ohňostroj Křišťálový sen Pyroco. O třetinu se také snížil počet akcí na petardy. Akce na prskavky naopak rostou. Důvodem může být snižující se zájem o toto zboží. U většiny ohňostrojů se akční ceny oproti loňsku nezměnily.

Po novém roce se také spotřebitelé pravděpodobně začnou více shánět po čočce, která se 1. 1. tradičně vaří proto, aby se v rodině držely peníze. Akční ceny čočky jsou letos většinou stejné jako v minulých letech. Některé druhy zmenšují svoji hmotnost — například Čočka předvařená Vitana změnila svou hmotnost z 400 g na letošních 330 g.

Zdroj: data Kupi.cz