Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nižší DPH na potraviny zavede PENNY již v prosinci. Týká se to jen těch zákazníků, kteří předloží speciální kupón

Mino Surkala / Shutterstock.com

Vláda rozhodla o přesunu potravin do nové snížené sazby daně z přidané hodnoty, tedy z 15 procent na 12 procent s platností od ledna příštího roku. Cílem je zlevnění jídla a ulevit lidem od „drahoty“, která dva roky trápí některé domácnosti. PENNY se rozhodlo už od 1. prosince promítnout do cen pro své zákazníky snížení DPH na potraviny z 15 % na 12 %. Znamená to, že zákazníci už nyní potraviny, kterých se změna DPH týká, nakoupí levněji.

Přečtěte si také

Alza koupila část lékárny. Chystá se na svém e-shopu k prodeji léků?

Změna sazby DPH od ledna 2024

Od počátku roku 2024 budou na základě rozhodnutí vlády ČR platit pouze dvě sazby DPH, a to 12 % a 21 %. Potraviny budou zatíženy sazbou 12 %, oproti stávajícím 15 %. „Rozhodli jsme se našim zákazníkům toto snížení cen přinést jako vánoční dárek už před svátky a tyto snížené ceny jim nabídneme už po celý prosinec. Lidé nemusí mít obavy, že bychom tuto cenu nějak okamžitě zaokrouhlovali. Jsme a budeme transparentní a počítáme ceny na haléře. Sleva na produkty, kterých se snížení DPH týká, bude zákazníkovi vždy započtena až u pokladny,“ popisuje Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY a dodává: Slevu dostanou všichni držitelé všech typů PENNY karet, kteří předloží speciální kupón. Ten najdou v našich letácích, na našich sociálních sítích, na našem webu nebo v samotné aplikaci PENNY. Na všechny nákupy v průběhu prosince pak dostane tento zákazník slevu, když bude mít jeden kupón, který může používat opakovaně po celý měsíc na všechny nákupy.“

PENNY

Snížené ceny PENNY promítá i do cen produktů v akčních nabídkách

Na cenovkách produktů budou ceny uvedeny dle aktuální platné DPH. Na nich se tedy snížení DPH objeví až od ledna. Zákazníkovi, který bude mít PENNY kartu a slevový kupón, bude sleva v podobě nižší sazby DPH na potraviny započítána v průběhu prosince přímo při platbě na pokladně. Ti, co nejsou držitelé PENNY karty, o ní mohou při placení nákupu zažádat a bez jakékoli registrace okamžitě uplatnit.

Od ledna pak dojde k úpravě cen nejen u produktů se sníženou sazbou DPH, ale i u nápojů, kde naopak vláda rozhodla o zvýšení z 15 % na 21 %. „Zatímco v prosinci zlevňujeme potraviny všem našim věrným zákazníkům, od ledna promítneme změny DPH tak, jak vláda rozhodla, do celého sortimentu. Co můžeme našim zákazníkům slíbit je to, že v průběhu ledna neplánujeme zvyšování cen potravin, například v souvislosti se zdražováním energií,“ říká Vít Vojtěch.

Přeceňování dle nových sazeb DPH přímo na cenovkách produktů pak začne v PENNY v sobotu 30. prosince tak, aby byla změna sazeb potravin, nápojů a dalších produktů dle vládního nařízení platná k 1. 1. 2024.

Zákazníkům snížení DPH ušetří desítky korun

Jak nedávno uvedly Seznam Zprávy, z hlediska dopadů do peněženek jde u snížení DPH z 15 % na 12 % skutečně jen o symbolický krok. Výpočty SZ Byznys ukazují, že pokud by obchod potraviny zlevnil o tři procentní body, jednotlivec ušetří za celý rok přibližně 1056 korun, tedy 88 korun měsíčně.

V nákupním koši to znamená například úsporu 20 korun na mase, 15 korun na pečivu, 10 korun na zelenině, tří korun na olejích a tucích.

„Já bych od toho nic nečekal. Teoreticky se to promítne, ale tři procenta se ztratí, lidé si toho ani nevšimnou,okomentoval pro Seznam Zprávy opatření ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna.

Zdroj: PENNY Market, Seznam Zprávy