Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Proč káva chutná jinak z bílého nebo červeného hrnečku? Barva nádobí ovlivňuje víc, než si myslíte

Alex SG / Shutterstock.com

Chutná vám někdy stejná káva jinak doma a jinak v práci, nebo dokonce rozdílně každý den? A střídáte při pití různé barvy hrnečků? Ty mohou způsobovat změny ve vnímání chuti horkých nápojů. Náš mozek totiž reaguje na všechny podněty a barva nádobí není výjimkou. Jak se mění chuť kávy, když ji pijeme z bílého, černého, červeného, modrého či žlutého šálku?

Přečtěte si také

McDonald's zvětšuje své hamburgery, zatímco KFC prodává vlastní parfémy

Jak barva hrnku ovlivňuje chuť kávy?

Vlivem barvy hrnku na chuť kávy se již před několika roky zabývala trojice australských vědců a baristů v rámci studie publikované magazínem Flavour. Konzumentům dávali ochutnat stejnou kávu v šálcích různých odstínů a sledovali, jak se mění vnímání intenzity, hořkosti a sladkosti.

Podobných experimentů proběhlo po celém světě během uplynulých let více a všechny přinesly zajímavé, do jisté míry shodující se závěry. Jak to tedy s barvami a kávou je?

Bílá

Při popíjení kávy z bílého šálku se většina účastníků výzkumu shodovala na tom, že jim chutná silněji a více hořce, než tomu bylo u jiných barev. Je to dáno zejména kontrastem. Tmavý nápoj ve světlém hrnku dává našemu mozku signál intenzity a výraznosti.

Pokud tedy potřebujete ráno nebo v práci vytěžit ze svého kofeinového nápoje maximum povzbuzení, podle vědců je nejlepší si ho vychutnat z bílého nádobí, které rovněž násobí efekt kávy v případě, kdy jsme na ni již imunní a stimulantem je pro náš mozek spíše onen rituál.

Stock-Asso / Shutterstock.com

Černá

Tmavé barvy mají naopak tendenci chuť kávy mírně zjemňovat, pravděpodobně díky tomu, že odstíny nejsou v kontrastu jako v předchozím případě. Řada účastníků výzkumu popsala, že jim to stejné kafe přišlo z černého, případně tmavě hnědého (tedy i průhledného) šálku méně silné než z bílého. Nicméně vnímání hořkosti je na obou koncích barevné škály podobné.

Modrá

Co se pití kávy z hrnku modré barvy týče, pro řadu účastníků výzkumu byl takový nápoj ve výsledku chuťově jemnější. V tomto případě může být nicméně důvod prostý. U řady značek káv se modrou barvou označují a odlišují „mild“ neboli jemnější a slabší varianty (dělá to tak u svých zrnkových či instantních káv například Tchibo včetně kapslí Cafissimo, Jacobs Krönung včetně kapslí Tassimo, Eduscho apod.) a náš mozek si tak automaticky tuto barvu spojuje s méně intenzivní chutí.

Kávový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kávový koláč

Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.

Kávový koláč

Červená

Hlídáte si váhu nebo příjem cukru a zároveň upřednostňujete sladší kávu? Pak ji začněte pít zásadně z červených hrnků. Podle vědců si tuto barvu spojujeme se sladkým ovocem, jako jsou jahody, maliny, třešně, švestky nebo třeba melouny. A nápoje servírované v červeném nádobí automaticky vnímáme jako sladší a ovocnější. Obdobně na náš mozek působí sytě růžová, fialová nebo modrofialová barva.

SewCreamStudio / Shutterstock.com

Žlutá

Žluté tóny si lidé všeobecně spojují s hřejivými a útulnými pocity. Pokud si chcete šálek kávy vychutnat pro chvilku klidu a umocnit pohodu a relax, sáhněte po takto barevném hrnečku. Někdo dokonce tvrdí, že mu nápoje z něj připadají déle horké. Vědci se nicméně shodují, že žlutá se mnohem více hodí pro popíjení čajů.

Jak chuť ovlivňuje tvar šálku?

Podobně jako se například k vychutnávání rumů a whisky prodávají speciálně tvarované sklenice, dá se koupit i nádobí určené k degustování a popíjení kávy, především zrnkové výběrové. Na trhu jsou k dostání sklenice a šálky s otevřenějším či uzavřenějším hrdlem, kónické, široké či zakulacené. Některé díky svému tvaru vyzdvihují u kávy ovocné tóny, jiné čokoládové nebo sladké.

Zdroj: Flavourjournal.biomedcentral.com, Washingtonpost.com