Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak se starat o rostliny a zahradu během letních veder?

STEKLO / Shutterstock.com

Letní vedra přináší velký nápor nejen pro lidský organismus, ale také pro rostliny. Lidé řeší vysoké teploty změnou svého běžného režimu a u rostlin je zapotřebí to samé. Teploty kolem třicítky zpomalují růst rostlin a jak stoupají ke čtyřicítce, rostlina začne trpět tepelným stresem, který ji může zahubit. Pokud nechcete, aby vlny veder zahubily vaši úrodu, je zapotřebí rostlinám věnovat zvláštní péči. Poradíme vám, jak se o zahradu správně starat, aby byly vaše ztráty minimální.

Přečtěte si také

V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

Jak rostliny správně zalévat

Pokud budete zalévat rostliny během dne, voda se rychle vypaří. Když je horko, nejlepší denní dobou pro zalévání rostlin je brzy ráno nebo večer. Rostliny v nádobách by měly být zalévány dvakrát denně, protože půda v květináčích mnohem rychleji vysychá.

Když zaléváte, dejte pozor, abyste nenamočili jen půdu na povrchu, je potřeba takové množství vody, aby pronikla až ke kořenovému systému. Ideální je zalévat u základny rostlin, pokud budete kropit vodu jen na listy, nemusí se ke kořenům vůbec dostat. Pro zalévání je vhodnější konev než zahradní hadice, protože je šetrnější, nepoláme rostliny a budete s ní mít lepší přehled, jestli jste jednotlivé rostliny zalili správně.

Singkham / Shutterstock.com

Vytvořte stín

Veškeré rostliny v květináčích nebo jiných nádobách přesuňte do stínu. U rostlin, se kterými hýbat nemůžete, je vhodné vybudovat nějaký typ stínění. Vytvoření stínu nemusí být nutně nic těžkého a ani nákladného. Stačí vytvořit jednoduchou konstrukci a natáhnout nad záhony stínící síť. Pokud budete chtít nějaké trvalejší řešení, můžete si vybudovat pergolu a rostliny pěstovat pod ní.

Rostliny sázejte strategicky

Dbejte na sázení vysokých rostlin odolných vůči slunci vedle nižších rostlin. Poskytnou jim potřebný stín a také ochranu. Také sledujte, jak cestuje slunce. Podle toho zjistíte, v jakých částech zahrady je častěji stín a kam můžete umístit rostliny, které stín preferují.

Chraňte kořenový systém pomocí mulče

Přidání mulče do zahrady je jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat pro ochranu rostlin před horkým letním počasím. Vrstva mulče zachová vlhkost a udrží oblast kolem kořenového systému rostlin chladnou. Nedělejte ale vrstvu příliš silnou, aby nedošlo k hnilobě rostlin. Můžete pro tyto účely použít posekanou trávu, drcené listí, slámu nebo třeba dřevěnou štěpku.

Zaměřte pozornost na nejzranitelnější rostliny

Zatímco dospělé rostliny dokážou zvládnout určitý tepelný stres, mladé sazenice už ne. Jestliže máte velkou zahradu, může být velmi náročné starat se o všechny rostliny, které zde pěstujete. Zaměřte se proto na ty nejzranitelnější, především na mladé sazenice a na rostliny, které vyžadují stín.

Ground Picture / Shutterstock.com

Nepřidělávejte rostlinám další stres

Prořezávání, hnojení a přesazování jsou zahradní úkony, které rostlinám způsobují stres. Za normálních okolností se rostliny mohou rychle zotavit, ale během vlny veder tyto práce zvyšují zbytečný stres, který může ohrozit zdraví rostlin. V horkých letních dnech se vyhněte prořezávání, hnojení nebo přesazování. S těmito úkony počkejte, dokud se neochladí.

Odstraňte plevel

Pravidelné pletí zahrady se neprovádí jen z estetického hlediska. Plevel okrádá vaše rostliny o živiny i o vodu. Pokud se plevelu zbavíte, vysazeným rostlinám se bude dařit lépe.

Sledujte stav rostlin

Když má rostlina nedostatek vlhkosti, její listy mohou být povadlé nebo dokonce srolované. Některé rostliny to dělají strategicky, aby zmenšily plochu, ze které se bude voda odpařovat. Pravidelně sledujte stav rostlin, a pokud budou povadlé, je potřeba zalévat více. Jestliže budou některé listy suché, odstřihněte je. Pozor ale na rostliny, které mají suché jen okraje listů. List jako celek funguje, jde o další ochranný mechanismus, takové listy neodstraňujte.

Když vedra trvají dlouhou dobu, je téměř nemožné zachránit všechny rostliny. Je třeba počítat s nějakými ztrátami, ale zároveň udělat vše pro to, abyste je zachránili. Sledujte počasí, abyste nebyli parnými dny nepříjemně zaskočeni. Pokud budete pryč a nebudete mít možnost se o rostliny v kritické dny postarat, je vhodné domluvit se s rodinou nebo přáteli, aby vám s péčí o zahradu pomohli. Byla by škoda kvůli několika horkým dnům přijít o celou úrodu.

Zdroj: Homesandgardens.com, Gardeningknowhow.com, Bobvila.com, Food52.com