Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

6 největších zlozvyků, které škodí vaší kráse. Ruku na srdce, kolik z nich děláte vy?

puhhha / Shutterstock.com

Zlozvyky jsou často příčinou problémů spojených s naším vzhledem. Některé z nich děláme bezděčně, jiné nevědomky, ačkoliv si uvědomujeme, že jim škodíme. Podívejme se na šest nejčastějších zlozvyků, které mohou narušovat naši krásu.

Přečtěte si také

Evropský parlament rozhodl: Neprodané oblečení se již nesmí likvidovat. Některé luxusní značky to činily ve velkém

1. Dotýkání se obličeje

Často se neuvědomujeme, kolikrát si přes den saháme na obličej. Tohoto zlozvyku se zejména lidé s mastnou a aknózní pletí měli vyvarovat. Bakterie a nečistoty přenášené na obličej mohou zhoršit problémy s akné. Je důležité omezit časté dotýkání obličeje a v případě potřeby použít například papírový kapesníček.

2. Nedodržování správné péče o aknózní pleť

Akné vyžaduje speciální péči. Dráždění, nešetrné zacházení nebo zanesení nečistot mohou vést k horšímu hojení a vzniku jizev. Prospěšný může být spánek v chladném prostředí, který minimalizuje pocení a ucpávání pórů. Je proto vhodné spát s otevřeným oknem a mít v ložnici zvlhčovač vzduchu.

Pečujte o svoje rty

3. Příliš časté olizování rtů

Olizování rtů za účelem zvlhčení je chybou. Slinění rtů v konečném důsledku vede k jejich vysoušení a popraskání. Správný balzám na rty a dostatečný přísun vody mohou předejít vysychání a loupání pokožky rtů. Pokud máte problém s vysycháním rtů, měli byste mít vždy po ruce balzám a před spaním nanést silnou vrstvu vazelíny.

4. Šetrný přístup k očnímu okolí

Kůže kolem očí je velmi citlivá. Běžné tření očí může způsobit podráždění nebo začervenání. Při odličování je důležité mít jemný přístup a vyvarovat se nadměrného tření. Tímto způsobem se vyhnete nejen tvorbě nových vrásek a podráždění jemné kůže kolem očí, ale také vaše oči vás budou méně pálit.

  • Tip: Při odličování vyzkoušejte trik influencerek a vizážistů. Odličovací tampón navlhčete micerální vodou nebo odličovacím tonikem a jemně do tampónku foukněte tak, že jej přiložíte k ústům, jako byste nafukovali balónek. Vytvoří se na něm hustá ale jemná pěna, kterou daleko šetrněji odlíčíte makeup i oční okolí.
Asier Romero / Shutterstock.com

5. Vlasy jsou korunou krásy

Vyberte vhodné gumičky: Vyhněte se obyčejným plastovým gumičkám, které mohou vlasy trhat a poškozovat je. Místo toho zvolte látkové gumičky s ochranou proti lámání vlasů.

Omezte používání tepla: Vysoké teploty způsobují poškození vlasů, suchost, lámání a rozdvojené konečky. Pokud je to možné, nechte si vlasy přirozeně uschnout a omezte používání fénů, žehliček a kulmofénů. Pokud však použití tepla není nevyhnutelné, používejte kosmetiku, která chrání vlasy před teplem.

Nemyjte vlasy příliš často: Příliš časté mytí vlasů není pro ně zdravé, zejména u dlouhých vlasů. Pokuste se držet minimální frekvence mytí vlasy každé tři dny, zatímco vlasy po ramena by měly být myty nejlépe s dvoudenním odstupem. Krátké vlasy, které se pravidelně stříhají a obnovují, lze mýt každý den.

6. Na detailech záleží

Dejte si pozor na kousání nehtů: Kousání nehtů je rozšířeným špatným návykem, který může nehty poškodit, způsobit nerovnoměrné odlamování, lámání a bránit jim v dosažení požadované délky. Pokud se nemůžete zbavit této závislosti, zkuste často používat dezinfekci na ruce, která nechutná dobře a může vás odradit od kousání. Ruce zaměstnejte jinak, například žvýkejte žvýkačku, zkusíte triky s mincemi nebo si pořídíte antistresovou plastelínu.

Zdroj: Nivea.cz, Proženy.cz, Kupi.cz