Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ceny základních potravin se letos změnily: Máslo i vejce jsou v akcích levnější než před rokem

Africa Studio / Shutterstock.com

Ceny některých základních potravin klesají, a to je pro vás skvělá zpráva! Nákupní rádce Kupi.cz zaznamenal výrazný pokles cen potravin, jako je máslo, sýr, cukr nebo mouka ve slevových akcích. To je především díky vysoké domácí produkci ovoce a zeleniny a konkurenci mezi dodavateli. Tyto faktory jsou hlavním důvodem snižování cen, nikoliv tlak ze strany ministerstva zemědělství nebo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Přečtěte si také

Cenové trháky tohoto týdne: Těstoviny s 50% slevou nebo fantastické hromadné slevy na mouku a lahůdky

Jak se změnily ceny základních potravin?

Počet akcí se zvýšil u většiny základních potravin oproti loňskému květnu. Máslo a rostlinné oleje jsou levnější než před rokem. Vyplývá to z porovnání akčních cen u potravin mezi lednem a květnem, které srovnal nákupní rádce Kupi.

Například cena za jedno vejce klesla téměř na polovinu, oleje o 23 %, akční ceny za mléko a cukr jsou přes 15 % nižší a máslo je levnější o 29 %. Také se snížila cena mouky (o 3 %) a kuřecích prsních řízků (o 15 %). Naopak zdražilo vepřové o 6 %.

Na Kupi.cz vám přinášíme přehled některých potravin a jejich cenového vývoje:

Kupi

Co se nejčastěji objevuje ve slevách?

Letos se cukr ve slevových letácích objevuje mnohem častěji, než tomu bylo minulý rok v květnu. V roce 2021 byl cukr v akcích kolem 10 Kč, minulý rok kolem 13 Kč a v letošním květnu je cena za kilo cukru přes 20 Kč. Sice si letos za kilo cukru připlatíme oproti minulému roku, ale dobrou zprávou je to, že akční cena cukru v květnu klesla zhruba o 4 Kč oproti lednu 2023. V lednu 2023 byl cukr v akci průměrně za 28 Kč a v květnu 2023 za 24 kč.

Taktéž slevových akcí na máslo je letos podle dat Kupi o něco více než vloni. Kostka másla letos vyjde v akci o více než 10 Kč levněji než vloni. V tomto roce jsme máslo našli v akci za nejméně 26,90 Kč, přitom vloni to bylo 31,90 Kč. Předloni dokonce pohádkových 21,90 Kč.

Mouka je oproti lednu také levnější, avšak oproti minulému roku je o něco dražší. Vejce sice meziročně zdražila, ale akční cena za jedno vejce klesla zhruba z 5 Kč na 3 Kč oproti lednu letošního roku.

Africa Studio / Shutterstock.com

Které potraviny naopak zdražily?

Ze sledovaných potravin meziročně nejvíce vzrostla cena u sirupů. Jejich akční ceny vzrostly u některých druhů až o více než polovinu. Nejvíce podražily sirupy Dobrá voda, Jupí a YO. Například sirup Dobrá voda stál v akci 22,90 Kč, letos je to 39,90 Kč. O nějaké procento levněji najdeme na pultech zdravější varianty sirupů jako je čekankový nebo javorový.

Co stojí za snížením cen?

Je důležité zmínit, že letošní snížení cen potravin přichází přirozeně, a to díky trhu a ročnímu období, nikoli díky zásahu státu. Svaz obchodu a cestovního ruchu upozorňuje, že potraviny se zlevňují především díky dostupnosti domácí produkce ovoce a zeleniny a konkurenci mezi dodavateli. Tam, kde konkurence mezi dodavateli chybí, jsou ceny stále vyšší než by měly být.

Na Kupi.cz vítáme nižší ceny potravin a přinášíme vám přehledný přehled aktuálních slev. Využijte tuto příležitost a nakupujte potraviny za výhodné ceny!

Zdroje: data Kupi.cz, akční letáky řetězců