Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nadměrné pocení: Tipy, jak ho zmírnit, nebo se ho dokonce zbavit

New Africa / Shutterstock.com

Pocení je normální a přirozený jev těla, které tak reguluje svoji teplotu a chrání se před přehřátím. Velká námaha, teplé počasí nebo stres jsou spouštěče, které zapříčiňují to, že potní žlázy začínají intenzivně pracovat a uvolňovat množství tekutiny. Každé tělo reaguje na tyto podněty zcela jinak. V každém případě pocení způsobuje nepříjemnosti, nepohodlí a v některých případech, kdy mluvíme o nadměrném pocení, také psychické problémy. Jakými způsoby lze pocení zmírnit nebo zastavit?

Přečtěte si také

Víte, jak nejlépe ochránit zahradu před cizími kočkami?

Jak se zbavit pocení přírodní cestou?

Bylinky proti pocení

Jak omezit pocení? V přírodě existuje několik druhů bylinek, které dokážou snížit produkci potních žláz. Velmi účinné jsou odvary a čaje ze šalvěje lékařské, kopřivy dvoudomé, levandule nebo přesličky rolní.

Šalvějový čaj proti pocení

Nejefektivnější pro léčbu přírodní cestou je již zmíněná šalvěj, která je vynikající k vnitřnímu užití ve formě čaje nebo kapslí, případně jako koupel, která se používá k namáčení dlaní či plosek nohou.

Listy ořešáku, dubová nebo vrbová kůra

Koupele lze připravit také z listů ořešáku královského nebo dubové či vrbové kůry. Přírodní léčba omezí samotné pocení či nepříjemný zápach, nicméně je zde důležitá pravidelnost a vytrvalost.

RealPeopleStudio / Shutterstock.com

Co způsobuje pocení?

Jídlo a pití

Špatný životní styl a nevhodná strava jsou jistým krokem ke zdravotním problémům, které jsou spojené i se zvýšeným pocením. Změnou stravovacích návyků lze pocení a případný nepříjemný zápach korigovat, jen je třeba vědět, kterým potravinám se vyhnout a které do jídelníčku zařadit.

Minerálka plná hořčíku může s pocením pomoct!

Co pít a jíst?

V prvé řadě je zapotřebí se zaměřit na zdravý jídelníček s omezením průmyslově zpracovaných potravin a na dostatečný pitný režim. Pokud si někdo myslí, že omezí pitný režim a bude se méně potit, mýlí se, spíše to bude mít opačný efekt. Skvělým pomocníkem je celodenní pití šalvějového čaje nebo minerální vody bohaté na hořčík. Do jídelníčku zařaďte hodně ovoce a zeleniny, luštěniny, ořechy, ryby, kysané i čerstvé zelí nebo podmáslí.

Čemu se vyhnout?

Omezte nápoje obsahující kofein, tedy kávu, černý čaj, limonády a energetické nápoje. Stejně tak se rozlučte s pitím alkoholu či kouřením cigaret. Ani pokrmy s výrazným kořením nejsou vhodnou volbou, vyřaďte tedy jídla s česnekem, cibulí, kari, chilli nebo kmínem.

Prostock-studio / Shutterstock.com

Kosmetika

Deodoranty či antiperspiranty jsou součástí běžné hygieny, nebo by spíše měly být. Deodorant maskuje pach v podpaží, kdežto antiperspirant díky obsahu solí hliníku pocení omezuje.

Medicína a přípravky proti pocení

Pro úplné zastavení pocení lze aplikovat do určené oblasti botulotoxin, který potní žlázy sice zcela zablokuje, nicméně účinek trvá jen 0,5–1 rok a náklady na aplikaci jsou výrazné. Dalším způsobem je nasazení tzv. anticholinergik, která jsou ale razantní léčbou s mnoha vedlejšími účinky.