Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Obchody stahují z prodeje snídaňové křupky a slaný snack. Nemáte je doma také?

1000 Words / Shutterstock.com

Kvalita potravin a bezpečnost zákazníků je pro řetězce prioritou. Hned několik velkých řetězců oznámilo v těchto dnech stažení výrobků, které se na jejich pultech prodávaly a varují před jejich konzumací.

Přečtěte si také

Tesco končí s nonstop otevírací dobou. V noci už v tomto řetězci nenakoupíte

Kaufland pikantní kukuřici

Stažení produktu se týká konkrétně Mexicorn Pražená kukuřice Chilli, dodavatele MOGYI s. r. o. Důvodem stažení je podle řetězce Kaufland preventivní ochrana spotřebitele z prodeje z důvodu možného překročení limitů pro aflatoxiny. Toto stažení se týká pouze produktu se zmíněným datem minimální trvanlivosti. Žádné další výrobky nejsou dotčeny.

  • Mexicorn Pražená kukuřice Chilli 55 g
  • Mexicorn Pražená kukuřice Chilli 70 g

EAN: 5997347543893 s datem minimální trvanlivosti: 16. 11. 2023

Co je to Aflatoxin?

Jedná se o skupinu jedovatých chemických sloučenin, které vznikají přirozeně v některých druzích plísní. Tyto plísně mohou napadat různé plodiny, jako je kukuřice, arašídy, ořechy, koření a některá semena.

  • Aflatoxiny jsou nebezpečné pro zdraví, protože jsou karcinogenní a mohou vyvolat různá onemocnění u lidí a zvířat. Při konzumaci potravin kontaminovaných aflatoxiny může dojít k otravě. Nejčastěji se projevuje nevolností, zvracením, průjmem a vysokou teplotou.

Společnost Kaufland okamžitě zareagovala a dotčený produkt stáhla z prodeje. Zákazníci, kteří výše uvedený produkt zakoupili ho mohou vrátit v kterékoli prodejně Kaufland. Kupní cena bude samozřejmě vrácena, a to i bez předložení účtenky.

Billa

Billa stahuje snídaňové cereálie

Na webových stránkách Billa se dnes objevilo toto varování: „Vážení zákazníci, chtěli bychom Vás upozornit, že z preventivních důvodů – kvůli možnému zdravotnímu rizikustahujeme z prodeje výrobek CLEVER HONEY LOOPS 250 G (CLEVER Medové prstýnky 250 g) s datem minimální trvanlivosti 17. 5. 2024 – výrobce BONAVITA spol. s r. o.“

Podle tiskového prohlášení Billa ve výrobku společnosti BONAVITA spol. s r. o. je podezření na překročení limitu ochratoxinu A. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracuje řetězec se SZPI.

Co je to Ochratoxin A?

Jedná se o mykotoxin, což je jedovatá chemická sloučenina produkovaná určitými plísněmi. Ochratoxin A se vyskytuje v různých potravinách a plodinách, jako jsou obiloviny, káva, hrozny, koření a sušené ovoce. Tento mykotoxin je známý svou toxicitou a potenciálními zdravotními riziky, kdy může dojít k poškození jater a ledvin, a to jak u lidí, tak u zvířat.

  • Regulace obsahu ochratoxinu A v potravinách se provádí na úrovni vlád a mezinárodních organizací, jako je Světová zdravotnická organizace (WHO) a Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Cílem je snížit a minimalizovat rizika spojená s tímto toxinem a chránit spotřebitele.

Zákazníkům, kteří uvedený produkt zakoupili, doporučujeme zakoupený výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli prodejně BILLA, a to i bez pokladního dokladu. Za způsobené komplikace se Billa omluvila.

Zdroj: Kaufland, Billa