Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak správně vybrat bazén a na co si dát při nákupu pozor?

Alliance Images / Shutterstock.com

Léto na zahradě bude díky novému bazénu určitě příjemnější. Jak se však zorientovat v široké nabídce? Doporučujeme se zaměřit hlavně na to, zda je bazén zapuštěný, nebo nezapuštěný, z jakého se vyrábí materiálu a kolik vás bude stát. Dále je důležitý samotný design, ale i přístup do bazénu nebo příslušenství. Všechny tyto parametry v našem krátkém průvodci zohledníme a přidáme i několik tipů a zajímavostí.

Přečtěte si také

Bude z Meghan Markle velká obchodnice? Na trh uvedla svůj nový džem, za který ale schytává spíše posměch

Jaký typ bazénu je nejlepší?

Na menší zahrady jsou vhodné nezapuštěné bazény, které jsou cenově dostupnější a nezaberou tolik místa. S plastovým bazénem ušetříte nejvíce, ale zase počítejte s kratší životností a méně zajímavým vzhledem.

Na druhou stranu nemusíte řešit zarovnání terénu ani složitou montáž. Stačí nafouknout horní prstenec a napustit bazén vodou. Velký výběr všech těchto typů nabízí třeba Marimex a seženete je v hobby marketech i na internetu, v akci už zhruba od 2 000 Kč.

  • Tip: Nemáte dostatek místa? Mobilní vířivka se vměstná do domu i bytu, využití najde také na terase či zahradě. Stačí najít rovné podloží, nafouknout vířivku elektrickou pumpou a napustit vodu.

Rámový bazén

Složitější instalaci rámových bazénů můžete přenechat odborníkům, ale určitě ji zvládnete i svépomocí. Nejprve bude nutné najít rovnou plochu, případně terén zarovnat. A pak na dané místo ještě nasypejte jemný písek, abyste bazén nepokládali přímo na trávník. Poté přichází na řadu geotermální podložka a nakonec samotný bazén. Nejprve složte konstrukci, pak ji opatřete fólií a poté napusťte vodu. Zde počítejte spíše s cenou od 5 000 Kč výše. Zajímavé nabídky má před létem například Mountfield či Baumax.

Sergey Novikov / Shutterstock.com

Dětské nafukovací bazénky

Tvar a barvu bazénu klidně nechte na dětech, pouze velikost bude nutné přizpůsobit vaší zahradě nebo terase. Nejmenší dětské bazénky se vejdou i na balkón. Pokud vám to ale prostor dovolí, volte raději větší modely, ve kterých si mohou hrát také starší děti. A pokud jde o rozpočet, stačit vám budou stovky korun. I zde patří k lídrům značka Intex, kterou najdete třeba v Globusu nebo na různých e-shopech.

Zmrzlinové sendviče
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Zmrzlinové sendviče

Co může být lepší než zmrzlina mezi dvěma sušenkami? Sladké mražené sendviče jsou populární letní lahůdkou. Jejich výroba zabere klidně i jen pár minut, ještě rychleji ale zmizí do úst blaženě se usmívajících strávníků. Výhodou zmrzlinových sendvičů je jejich snadná příprava, kterou zvládnete i s dětmi, nekonečné možnosti chutí a variací a také praktický způsob servírování a konzumace.

Zmrzlinové sendviče

Zapuštěné bazény

Keramické

Kvůli náročné výstavbě ze zahrad pomalu mizí betonové bazény a nahrazují je keramické nebo levnější laminátové varianty. Keramika s laminátovou vrstvou vypadá opravdu krásně a bude ozdobou vaší zahrady. Připravte se však na vysoké ceny, které se pohybují ve statisícových částkách.

Laminátové a sklolaminátové

Levněji vyjde samostatný laminát nebo sklolaminát. A to nejen co se týče samotného materiálu, ale i zapuštění do země. Pro zajímavost vychází levněji než plast, přesto podle dosavadních zkušeností vydrží i desítky let. Delší životnost mají kompozitní bazény (z jednoho kusu).

Nevýhodou zapuštěných bazénů je tedy vyšší cena, náročnost na prostor a složitější montáž. Vítězí ale z hlediska designu i snadnějšího přístupu.

Davizro Photography / Shutterstock.com

Bazénové příslušenství

Filtrace a bazénová chemie

Bez filtrace se neobejdou nadzemní ani zapuštěné bazény, a to samé platí pro bazénovou chemii, tedy chlorové tablety či přípravky proti řasám a sinicím.

Skimmer

Na odstraňování hrubších nečistot se pak bude hodit takzvaný skimmer neboli sběrač.

Krycí plachta

Další potřebná výbava se liší podle toho, jestli máte bazén zapuštěný, nebo nadzemní. U zapuštěných variant určitě nezapomeňte na krycí plachtu či zastřešení a popřemýšlejte také o solární plachtě pro zesílení slunečného záření nebo zvažte ohřev na principu tepelného či solárního čerpadla.

Zdroj: dumzahrada.cz, abecedazahrady.cz