Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

10 tipů, jak využít pivo pro zlepšení vaší zahrady

KarepaStock / Shutterstock.com

O pivu se často říká, že jde o tekutý chléb. Toto přízvisko nemá pro nic za nic, najdeme zde řadu vitamínů, kvasinky, bílkoviny, cukry a další prospěšné živiny, jako je draslík, vápník, hořčík, fosfor a další. Zajisté se vám už stalo, že vás opustila návštěva a na stole zbyla řada lahví nebo sklenic s nedopitým pivem. Pokud ho chcete vylít do odpadu, tak to nedělejte a raději si přečtěte naše tipy, jak tento mok použít na zahradě.

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Urychlení kompostování

Pivo působí jako výborná přísada do kompostu, protože má mnoho živin, které zvyšují jeho úrodnost a vrací tyto živiny do půdy.

Pokud vylijete pivo do kompostu, urychlíte tím i samotný rozklad, a tím pádem vytváření kvalitní zeminy. Kvasinky a cukr v pivu totiž vyživují prospěšné bakterie v kompostu.

Past na vosy

Pokud vás tento hmyz terorizuje, můžete snadno vyrobit účinnou past. Stačí z PET lahve uříznout vrchní část, kterou otočte vzhůru a umístěte na spodní část jako trychtýř. Následně do lahve nalijte pivo. Vosy trefí dovnitř, ale ven už se nedostanou.

M G White / Shutterstock.com

Past na slimáky

Ačkoliv mají Češi pivo v lásce, slimáky přitahuje ještě více. Jde o skvělé lákadlo, díky kterému se jich můžete zbavit. Naplňte nádobu pivem a zakopejte ji až po okraj na zahradě. Slimáci neodolají a při své cestě za lahodným mokem spadnou dovnitř. Stačí je následně posbírat a pivo v nádobě vyměnit.

Past na ovocné mušky

Na kuchyňskou linku postavte kelímek piva. Zakryjte ho plastovým obalem a zajistěte gumičkou. Nahoře udělejte párátkem dírky. Ovocné mušky prolezou otvory, aby se dostaly k pivu, ale následně uvíznou uvnitř a utopí se.

Odpuzovač komárů

Pivo může být velmi užitečné při odpuzování komárů. Smíchejte ve stejném poměru staré pivo a ústní vodu. Přidejte 2 lžíce epsomské soli, roztok nalijte do rozprašovače a nastříkejte na svou zahradu. Roztok zůstane účinný po dobu až 2 měsíců.

Kde mají pivo v akci?

Čištění nářadí

Karbonizace v pivu může pomoci odstranit rez z vašeho zahradního nářadí. Na to budete potřebovat čerstvé pivo, do kterého nářadí namočíte zhruba na 10 minut. Poté ho vyleštěte hadříkem.

Leštění kovových hrnců a příslušenství

Pokud máte měděné nebo železné hrnce a doplňky, pak může být pivo skvělým prostředkem, jak jim vrátit lesk. Nalijte pivo do rozprašovače a nastříkejte na hrnce. Nechte působit 15–⁠20 minut a poté otřete čistým hadříkem. Díky kyselé reakci se povrch opět začne lesknout.

Africa Studio / Shutterstock.com

Výživa pro trávník

Kromě mnoha důležitých živin má v sobě pivo také sacharidy, které živí mikroby v půdě, ty zase živí rostliny. Nikdy nelijte samotné pivo, vždy je potřeba ho naředit vodou. Můžete zbytek piva vylít do konve s vodou a následně zalévat trávník. Pokud máte na nějakých místech umírající trávník, zaměřte se na zalévání těchto míst. Pivo funguje i jako lék na hnědé skvrny na trávníku, protože jeho kyselá povaha zabíjí plísně a různé škůdce.

Hnojení pokojových rostlin

Podpořit můžete i pokojové rostliny. Jednou za měsíc přidejte několik polévkových lžic starého piva do litru vody a zalévejte s ním pokojové rostliny jako obvykle. Pokud máte problém s mravenci, raději se tomuto tipu vyhněte.

Lákadlo pro motýly a včely

Díky zlatavému moku můžete na zahradu přitáhnout mnoho cenných opylovačů, jako jsou včely a motýli. Jediné, co musíte udělat, je nalít pivo do mísy a umístit ji na zahradu. Vůně piva je bude lákat na kilometry daleko.

Na co si dát pozor?

Pokud pivo málo naředíte vodou, může při zalévání přitáhnout slimáky, mravence a nejrůznější další škůdce z okolí. I když je pivo skvělý hnojivem, zvažte jeho použití například na záhonech, kde by mohlo nadělat více škody než užitku.