Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

EU chce zakázat rychlou módu zavedením přísnějších pravidel pro výrobce

Netrun78 / Shutterstock.com

Výrobci a prodejci rychlé módy dosud zažívali zlaté časy. Z malých hráčů na trhu se stala oděvní impéria, která trh zásobují nepřetržitým proudem módních stylů po celý rok. Vzhledem k nízké ceně vyvolala u velké části populace touhu stále nakupovat a hromadit oblečení. Nyní se ale situace mění, EU vyhlásila rychlé módě válku, a to znamená pro mnoho společností velký problém. Musí se přizpůsobit novým pravidlům, která výrazně zpřísňují podmínky, které doposud panovaly.

Přečtěte si také

Májová brynza je nejlahodnější. Pochutnejte si na ní právě teď!

Jde o úplný zákaz rychlé módy?

Jedná se doslova o snahu vyhladit rychlou módu z evropského trhu, která poznamená všechny její producenty. Poslanci Evropského parlamentu pro životní prostředí koncem dubna přijali doporučení týkající se opatření EU, která mají zajistit, aby se textilie vyráběly oběhovým, udržitelným a sociálně spravedlivým způsobem. Výbor vyzývá Komisi a země EU, aby přijaly opatření, která ukončí rychlou módu, jenž definuje jako velké objemy méně kvalitních oděvů v nízkých cenových hladinách. Od tohoto kroku si slibuje snížení emisí, spotřeby vody a energie, zvýšení sběru a opětovného použití.

„Spotřebitelé sami nemohou reformovat globální textilní sektor prostřednictvím svých nákupních zvyklostí. Pokud dovolíme trhu, aby se samoreguloval, necháme dveře otevřené pro model rychlé módy, který využívá lidi a planetu zdrojů. EU musí právně zavázat výrobce a velké módní společnosti, aby fungovaly udržitelněji. Lidé a planeta jsou důležitější než zisky textilního průmyslu," uvedla zpravodajka Delara Burkhardt.

„Katastrofy, ke kterým došlo v minulosti, jako je pád továrny Rana Plaza v Bangladéši, rostoucí skládky v Ghaně a Nepálu, znečištěná voda a mikroplasty v našich oceánech ukazují, co se stane, když tento princip nebude uplatňován. Čekali jsme dost dlouho – je čas udělat změnu!" doplnila.

Sorbis / Shutterstock.com

Co budou muset výrobci změnit?

Výrobci rychlé módy budou muset změnit celý koncept výroby, který už nebude zaměřený na kvantitu, ale na kvalitu a udržitelnost. Poslanci žádají Komisi a členské státy, aby zajistily, že výrobní procesy budou méně náročné na energii a vodu, aby se zabránilo používání a uvolňování škodlivých látek a snížily se materiálové a spotřební stopy. Týkat by se to mělo všech textilních a obuvnických výrobků. Nově by měly být zaměřené na ekodesign. Požadavkem poslanců je také revize rámcové směrnice o odpadech tak, aby zahrnovala konkrétní samostatné cíle pro předcházení vzniku textilního odpadu, jeho sběr, opětovné použití a recyklaci a také postupné ukončení skládkování textilu.

Poslanci dále doporučili tyto body:

  • Začlenění výslovného zákazu ničení neprodaného a vráceného textilního zboží do pravidel EU pro ekodesign.
  • Jasná pravidla, jak skoncovat s praktikami greenwashingu, prostřednictvím probíhající legislativní práce na posílení postavení spotřebitelů v zeleném přechodu a regulaci ekologických tvrzení.
  • Zajistit spravedlivé a etické obchodní praktiky prostřednictvím prosazování obchodních dohod EU.
  • Aby byla bez dalšího odkladu zahájena iniciativa Komise zaměřená na prevenci a minimalizaci uvolňování mikroplastů a mikrovláken do životního prostředí.
New Africa / Shutterstock.com

Zasažen bude celý dodavatelský řetězec

Strategii EU pro udržitelné a oběhové textilie, která se zabývá celým životním cyklem textilních výrobků a navrhuje opatření ke změně způsobu výroby a spotřeby textilu, předložila Komise už 30. března 2022. Očekává se, že zpráva bude přijata na plenárním zasedání do léta. Pro zprávu hlasovalo 68 hlasů, nikdo nebyl proti a 1 se zdržel hlasování. Jejím cílem je realizovat závazky Evropské zelené dohody, nový akční plán oběhového hospodářství a průmyslovou strategii pro textilní odvětví.

Poslanci tvrdí, že textilní výrobky prodávané v EU by měly být odolnější, snáze se opětovně používat, opravovat a recyklovat, vyrobené z velké části z recyklovaných vláken a bez nebezpečných látek. Zdůrazňují, že textilie by měly být vyráběny způsobem, který respektuje lidská, sociální a pracovní práva, životní prostředí a dobré životní podmínky zvířat v celém dodavatelském řetězci.

Je otázkou, jak plánovaná strategie EU postihne velké módní značky jako jsou například Zara nebo H&M. Zájem o rychlou módu podpořila i krize, protože je cenově dostupnou alternativou. Pokud producenti rychlé módy změní způsob výroby i celý koncept, podepíše se to na ceně produktů. To může v konečném důsledku znamenat pro spotřebitele ztrátu zájmu a pro výrobce ztrátu zisku.

Zdroj: Retaildetail.eu, Evropský parlament