Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak vybrat oblečení na kolo?

Zamrznuti tonovi / Shutterstock.com

Jezdit na kole v oblečení, které není určené pro cyklistiku, může až bolet. Nepříjemně se v něm totiž zapotíte, nebo naopak budete trpět zimou a nastydnete. Vyberte si tedy správný cyklistický oděv, ve kterém budete mít ze sportu mnohem lepší požitek.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Cyklistické oblečení

Membrána

Cyklistické oblečení má mnoho funkcí. Důležitá je membrána, která má za úkol odvádět pot a odolat větru, dešti a chladu. Účelem správného cyklistického oblečení je také ochrana cyklisty před přehřátím, a tím pádem i před případnou nemocí. Důležitý je výběr správného střihu, který by měl sedět tak, aby nebránil v aktivním pohybu a nijak ho neomezoval.

Investice do kvalitního cyklistického oblečení se jistě vyplatí, protože radost a požitek z jízdy by mohlo narušit nevhodné oblečení a obuv, třeba v dešti nebo větru.

Vyrazte na kole

Jaké oblečení je na kolo ideální?

  • Cyklistický dres (dlouhý, nebo krátký)
  • Cyklistické kalhoty (dlouhé, nebo krátké)
  • Vysoké cyklistické ponožky
  • Cyklistické rukavice
  • Návleky při nestálém počasí (na ruce, tretry, nohy nebo kolena)
  • Pro ženy sportovní podprsenka
  • Termoprádlo, funkční prádlo – dle počasí
  • Bundy/vesty na kolo
  • Doplňky: brýle, helma, šátky nebo nákrčníky, pokrývka hlavy pod helmu proti slunci nebo chladu, pevná obuv nebo cyklistické tretry
Kuznetsov Dmitriy / Shutterstock.com

Funkční materiál

Při výběru sportovního oblečení hraje klíčovou roli výběr materiálu – a ani v tomto případě tomu není jinak. Funkční materiály lépe odolávají zimě, větru, dešti i sněhu. Při správném výběru vám materiály zajistí vyšší komfort a teplo, nebo naopak ochlazení při sportu. Vnější části slouží jako ochrana proti dešti a větru, zatímco vnitřní spolehlivě oddálí pot a pracují s teplotou těla.

Materiál DWR a Softshell

DWR je voděodolný materiál, který zabraňuje prosakování vody, čímž oděv zůstane suchý. Na kolo se hodí pro šusťákové bundy a pláštěnky do nepříznivého počasí.

Softshell je několikavrstvý pružný materiál, který je odolný proti větru a do vysoké míry je i voděodolný – na jeho povrchu se při dešti tvoří kapky, které se seskupují a stékají z materiálu dolů, nedrží se na vnější vrstvě.

Polypropylen

Toto vlákno má nízkou nasákavost, dobře odbourává vlhkost, takže je rychle odváděna a nedostane se tak k pokožce, která zůstává suchá. Výhodou tohoto materiálu je přizpůsobení se počasí – v létě chladí a v zimě hřeje. Jedná se o lehké vlákno, takže se dobře nosí. Je odolné proti plísním a bakteriím, tudíž dobře eliminuje zápach. Proto je polypropylen vhodný obzvlášť pro cyklistické dresy a funkční prádlo.

Důležité prvky na cyklistickém oblečení

Větrací a reflexní prvky

Oblečení by dle druhu také mělo mít na správných místech větrací a reflexní prvky, aby vás na silnici bylo dobře vidět.

Anatomický střih

Důležitý je i anatomický střih, který nebrání aerodynamice při jízdě. U bund a dresů jsou praktická prodloužená záda a rukávy. Dresy jsou ideální celopropínací, aby se při případném horkém počasí dal rozepnout a dres dobře profukoval.

Kapsy

Správný cyklistický dres má mít vzadu kapsy, nejlépe hluboké a bez zipu, pro snadnou manipulaci za jízdy. Hodí se také jedna kapsa na zip, například na peníze nebo mobilní telefon.

Vyztužení a polstrování

Spodní části cyklistického oblečení, tedy kalhoty a kraťasy, mají být na sedacích částech vyztuženy měkkou vložkou proti odření a namožení ze sedla.

Ruce vám při pádu ochrání cyklistické rukavice. Mají mít vypolstrované dlaně, aby zabránily otlačení z řídítek i případnému odření.

Nicola Devecchi / Shutterstock.com

Jak vybrat dres?

Bez dresu se správný cyklista neobejde. Díky funkčnímu materiálu efektivně odvádí pot, rychle schne a chrání záda proti větru. Výhodou je dále umístění reflexních prvků a pokud možno syté barvy, které nelze přehlédnout. Dres rozhodně nesmí bránit pohybu a správné technice při jízdě na kole nebo dřít.

Pokud vybíráte dres do zimy, měl by být zateplený, delší a chránit před větrem. Samozřejmě jsou ideální spíše dlouhé rukávy.

Nenechte si ujít v akci funkční oblečení

Jak vybrat kalhoty na kolo?

Nejčastější volbou jsou krátké elastické kalhoty s vložkou. Prodejci je nabízejí v různých délkách jako kraťasy, ¾ kalhoty nebo pro dámy i se sukní. Na vnitřní straně mají obvykle silikový pruh, aby správně lemovaly stehno, dobře držely a nijak nesjížděly.

Vložka v sedací oblasti

U kalhot je nejdůležitější správné zvolení vložky v sedací oblasti. Zadní část pokrývá největší plochu při jízdě na kole, takže pokud máte správně zvolenou cyklo vložku, obejdete se takřka bez odřenin a bolesti.

Kalhoty v obchodě otestujte i na kole, pokud je to možné, ať víte, že vám budu pohodlné i při cyklistickém posedu. Není důležitá tloušťka ani měkkost vložky, ale to, aby vám vyhovoval její tvar.

Zdroj: Klimatex, Cyklo-obleceni.cz, Bike-eshop.cz, Holokolo