Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vydejte se na hluchavky, jde o všelék, který pomůže i s nespavostí a špatným trávením

Jess Gregg / Shutterstock.com

Mnoho lidí uvidí hluchavku a ihned pomyslí na kopřivu. Sice se vzhledem podobají, ale podle květů je ihned patrné, že jde o jinou bylinu. Málokterá bylina má v lidové medicíně tolik využití jako právě hluchavka, již naši předkové ji považovali za všelék na mnoho neduhů. O to lepší zprávou je skutečnost, že ji lze snadno sbírat ve volné přírodě, a zajistit si tak dostatek přírodních léků na obtíže, které nás trápí. Představíme si, proč je tak výjimečná a co vám může pomoci vyléčit.

Přečtěte si také

Ve Velké Británii zakážou prodej vlhčených ubrousků. Důvodem je ochrana životního prostředí

Když hluchavka, tak bílá

Samotná čeleď hluchavkovitých zahrnuje mnoho druhů, ale pro medicínské použití se využívá především hluchavka bílá, latinsky Lamium album.

Jde o vytrvalou bylinu, která dorůstá až do výšky půl metru. Poznáte ji podle bílých květů a pilovitých lístků, které jsou dlouhé kolem 3 cm. Doba květenství je u hluchavky bílé velmi dlouhá, kvete od května do září a jejími plody jsou černé tvrdky vejčitého tvaru.

Kde roste?

Hluchavka je rozšířená po celé Evropě. K nalezení je zejména v lesích, křovinách, v příkopech, ale i na loukách a rumištích. Preferuje stín nebo polostín a díky jejímu hojnému rozšíření není potřeba ji pěstovat, ale stačí ji sbírat. Hluchavka je bohatá na slizové látky, třísloviny, saponiny, glykosidy, antioxidanty, éterické oleje a cukry. Specifická je u ní slizově nasládlá chuť, která se mění na hořkou.

olko1975 / Shutterstock.com

Jak na sběr?

U sběru hluchavek buďte opatrní, sbírají se pouze bílé pyskaté koruny bez kalichu a neměly by se při sběru pomačkat, protože by vám zhnědly. Sběr provádějte za suchého počasí a nejvhodnějším způsobem sušení je rychlé sušení na prudkém slunci, případně umělým teplem a v tenké vrstvě. Jakmile jsou usušené, je třeba je skladovat v hermeticky uzavřeném obalu. Pokud by se k sušeným hluchavkám dostala vlhkost, zhnědly by a ztratily své léčivé účinky.

Sušené květy hluchavky bílé můžete samozřejmě také koupit, k dispozici jsou v lékárnách i na internetu. Ačkoliv můžete využívat i nať hluchavky, květy jsou nejvhodnější, protože obsahují největší koncentraci důležitých látek.

Zázračný pomocník právě v akci!

S jakými zdravotními neduhy pomůže?

Čaj používejte zejména při menstruačních poruchách, zánětu močového měchýře, močovodů nebo ledvin, při nespavosti a anémii. Využijete ho i v případě onemocnění dýchacích cest, protože pomáhá rozpouštět hleny a usnadňuje odkašlávání.

Zevní použití je obzvláště účinné na rány, křečové žíly, hemeroidy, otoky a ekzémy. Dále hluchavka podporuje funkci jater a ledvin, je močopudná a využijete ji i při detoxikaci organismu. Užívá se i při trávících obtížích, včetně zácpy a podrážděného žaludku. Hojně ji užívají starší lidé, protože snižuje problémy s prostatou, inkontinencí a podporuje funkci reprodukčních orgánů.

Jess Gregg / Shutterstock.com

Jak hluchavku bílou využít?

Čaj

  1. 2 lžičky sušených květů zalijte šálkem vařící vody.
  2. Nechte 15 minut pařit.
  3. Popíjejte 2 šálky v průběhu dne.

Odvar na pití a kloktání

  1. Nasypte do hrnce 4 lžičky sušených květů na 250 ml vody.
  2. Nechte přejít varem a 15 minut odstát.
  3. Popíjejte nebo kloktejte 2 šálky vlažného odvaru denně.

Odvar na studené obklady

  1. Nasypte 30 g sušených květů na 1 litr vody.
  2. Krátce povařte a nechte 10 minut odstát.

Tinktura

  1. Zalijte 5 lžic sušených květů 0,5 litrem destilátu.
  2. Nechte 10 dní stát v uzavřené lahvi a občas směs protřepte.
  3. Užívejte v případě nespavosti 10–20 kapek.

Rosol

  1. Přidejte 5 lžic sušených květů do 1 litru vody.
  2. Vařte 2 hodiny.
  3. Přeceďte a nechte vychladnout.
  4. Přikládejte jako chladivé obklady.
Cora Mueller / Shutterstock.com

Koupel

Koupel z hluchavek je vhodná při kožních potížích a hemeroidech.

  1. 10–20 čerstvých nebo sušených rostlin zalijte v kastrolu vodou a nechte přejít varem.
  2. Přeceďte a vodu přidejte do koupele.

Jak využít čerstvě utržené listy?

Mladé listy můžete přidat jako ozdobu a chuťové zpestření do salátů, pomazánek či polévek. Z konzumace syrových listů nemusíte mít obavy, jsou jedlé a zdravé.