Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Potravinářská inspekce si došlápne na podvodné weby s potravinami. Nově je může nechat zakázat!

SUPREEYA-ANON / Shutterstock.com

Bezpečnější a spolehlivější nákup potravin na internetu. To je cílem Státní potravinářské a zemědělské inspekce, která získala oprávnění zakazovat podvodné a rizikové weby nabízející potraviny či doplňky stravy. A už nyní má některé internetové stránky na novou „černou listinu“ vytipované.

Přečtěte si také

Vaše avokádo už není úplně „akorát“? Přezrálé určitě nepatří do koše. Poradíme, jak ho zpracovat

Kontrola webů podvodníků

Na začátku října letošního roku začala platit novela, která Státní potravinářskou a zemědělskou inspekci (SZPI) spadající pod Ministerstvo zemědělství ČR opravňuje nahlašovat a blokovat webové stránky, které prodávají nebezpečné potraviny a doplňky stravy nebo které závažným způsobem porušují zákonem stanovené požadavky.

Co může být důvodem pro zablokování?

  • Zavádějící informace o složení potravin.
  • Klamavá či zakázaná zdravotní tvrzení o léčivých účincích doplňků stravy.
  • Klamavé označení produktů (jako příklad uvádí SZPI vytipovanou online vinárnu, která v sekci „víno“ nabízí v rozporu se zákonem aromatizované vinné nápoje).
  • Chybějící obchodní podmínky či kontaktní údaje.
Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Rizikové weby zmizí z internetu do dvou týdnů

Inspekce mohla takové portály zatím pouze upozorňovat a napomínat. Nyní jsou inspektoři oprávnění rozhodovat o jejich úplném zákazu. Jakmile bude stránka oficiálně přidána na seznam blokovaných webů, budou mít všichni poskytovatelé internetového připojení povinnost zamezit na ni přístup, a to do 15 dnů od chvíle, kdy byl daný web na seznam přidán.

„Cílem je blokování takových stránek, díky kterým tedy nebudou dostupné, a zákazník tak ani nebude moct být uveden v omyl,“ shrnul účel novely mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý, uvedl to zpravodaj Aktuálně.cz.

Pokud blokované stránky prohřešky napraví a budou zcela v souladu s právními předpisy, inspektoři je mohou opět nechat zprovoznit.

Černá listina se chystá na zahraniční weby

Ministerstvo zemědělství očekává, že od přijetí budou provozovatelé e-shopů pod přísnějším dozorem a budou si více hlídat to, jaké produkty nabízí a jaké informace zákazníkům poskytují. Seznam blokovaných stránek bude veřejně vyvěšený na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (najdete jej v kategorii Spotřebitelé, v záložce Blokované weby). Zatím zeje prázdnotou, inspekce má nicméně už několik problémových webů vytipovaných. Jedná se především o zahraniční stránky a poskytovatele, kteří nabízí zboží i v České republice (tedy mají stránky v českém jazyce a cenu v korunách) a velmi často působí mimo Evropskou unii.

RossHelen / Shutterstock.com

Větší ochrana spotřebitelů

„První zablokování můžeme očekávat v průběhu nejbližších několika týdnů, maximálně pár měsíců. Už nyní shromažďujeme tipy, nicméně musíme počkat, až zákon nabude účinnost a budeme moci celý proces rozjet,“ sdělil ještě před přijetím novely pro iDNES ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. „U fyzických provozoven můžeme zasáhnout, uzavřít je a zákazníky vůbec nevystavit rizikové situaci. V internetovém prostředí jsme měli doposud pouze možnost na problém upozornit,“ dále vysvětlil.

Potraviny na pranýři

V počátcích bude SZPI vycházet především ze seznamu rizikových a dlouhodobě monitorovaných webů, které doposud shromažďovala na portále Potraviny na pranýři. Jedná se o projekt, který funguje už deset let a zákazníky varuje před nevyhovujícími potravinami, obchody i problémovými servery, mezi kterými převažují právě už zmíněné zahraniční.

Na podobné „černé listiny“ mohou být spotřebitelé zvyklí také ze strany České obchodní inspekce. Ta na svých stránkách uvádí seznam podvodných a rizikových e-shopů, které považuje za nebezpečné především z důvodu nedodržování některých zákonných povinností a obtížné vymahatelnosti spotřebitelských práv. Informace ze strany ČOI mají nicméně pouze varovný a doporučující charakter.