Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nizozemsko chce od roku 2024 snížit sazbu DPH u ovoce a zeleniny na 0 %. Navazuje tak na zrušení daně v Polsku

HQuality / Shutterstock.com

Nizozemsko se do dvou let chystá snížit DPH na ovoce a zeleninu z původních 9 na 0 %. Opatření by mělo vést ke všeobecnému zvýšení zájmu o zdravé stravování. Nulovou sazbu DPH již uplatňuje například Polsko, které si od zrušení daně slibuje snížení inflace. Podle odborníků je takové rozhodnutí přinejmenším krátkozraké. DPH v Česku zůstává na hranici 15 %. Za vysoké ceny ovoce a zeleniny však nemůže jen vysoká sazba daně, ale také vysoké marže obchodníků či nižší úroda.

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Nizozemsko ruší daň na ovoce a zeleninu

Nižší sazba DPH na ovoce a zeleninu byla dlouhodobým přáním nizozemské Sněmovny reprezentantů. Snížení daně ze současných 9 na 0 % by vedlo k poklesu cen a přispělo by ke všeobecnému zvýšení nákupu zdravých potravin. Vládní koalice došla prozatím k dohodě o projednání tohoto návrhu.

Největším kamenem úrazu bude přitom rozhodnutí, které produkty budou pod nulovou sazbu spadat. Ke zrušení DPH na ovoce a zeleninu by mělo dojít v roce 2024 a tato změna bude stát 1 miliardu eur, v přepočtu 24,7 miliardy korun. Kromě snížení DPH na ovoce a zeleninu uvažuje kabinet i o vyšší dani na cukr a slazené nealkoholické nápoje.

Sorbis / Shutterstock.com

V Česku je DPH dokonce 15 %

Ceny ovoce a zeleniny jsou v Česku dost vysoké, a to i proto, že máme nejvyšší sazbu DPH ve střední Evropě. Podle pěstitelů šponují konečné cenovky v obchodech vysoké marže řetězců a právě 15% daň z přidané hodnoty. Podle předsedy Zelinářské unie Petra Hanky jsou ceny pěstitelů dokonce až o polovinu nižší než ty konečné.

Vliv na ceny může mít také nižší úroda některých druhů ovoce způsobená jarními mrazíky či dovoz levnějších plodin ze zahraničí. „Veškeré ceny na volném trhu určuje nabídka a poptávka. Snažíme se ale zákazníkům nabízet produkty za ty nejlepší ceny,“ uvedla k tématu mluvčí Kauflandu Renata Maierl. O snížení, nebo dokonce zrušení sazby DPH na ovoce a zeleninu v ČR však nemůže být ani řeč.

Ovoce se zkrátka vyplatí koupit v akci

Kupte se slevou Maliny.

Porovnat slevy

Slovensko snížilo daň na 10 %

Koncem roku 2019 odsouhlasila Národná rada Slovenskej republiky návrh skupiny poslanců na snížení DPH u vybraných potravin na 10 %. Tento předpis vešel v platnost 1. 1. 2020 a kromě vybraných druhů ovoce a zeleniny snížil sazbu i u některých mléčných výrobků, ovocných šťáv, medu, luštěnin, sladkostí či pečiva. Dle tehdejší slovenské poslankyně Evy Antošové zvolila vláda především takové potraviny, které splňují standardy zdravé výživy.

Sergey Dzyuba / Shutterstock.com

Snížená sazba v Německu činí 7 %

Základní sazba daně z přidané hodnoty v Německu je 19 %, snížená pak 7 %. Do této kategorie spadá většina základních potravin, jako jsou maso, mléko, pečivo či právě zelenina. V období covidové pandemie došlo k propadům sazeb DPH dokonce na 16 a 5 %. Německá federace spotřebitelských organizací však požaduje snížení DPH na tyto potraviny na 0 %, a to především vzhledem k rostoucím cenám potravin.

Do Polska za levnými nákupy

Na nákupy do sousedního Polska mířilo množství Čechů již za minulého režimu. Současná situace tento trend jen podpořila. V lednu letošního roku totiž polská vláda oznámila úplné zrušení DPH u většiny potravin, a to s platností od 1. února 2022. Nulová daň se v současnosti týká třeba masa, ryb, mléčných výrobků, vajec, pečiva, ovoce, zeleniny či dětské výživy.

Sazbu DPH snížila polská vláda i u pohonných hmot, a to z 23 na 8 %. Podle finančních analytiků však tato opatření nepovedou ke snížení inflace, nýbrž k jejímu dlouhodobému stlačení a následnému zvýšení.