Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak vybrat nejlepší houpací síť. Co byste měli před jejím nákupem vědět a na co se zaměřit?

Beliphotos / Shutterstock.com

Může být něco pohodlnějšího než vaše pohovka? Majitelé houpacích sítí velmi dobře vědí, o čem je řeč. Ačkoliv ji můžete použít i v interiéru, jedná se o skvělý doplněk zahrady, o který se možná budete prát s ostatními členy domácnosti. Houpací sítě jsou mimořádně pohodlné a v horkých letních dnech poskytnou to nejlepší místo pro příjemné lenošení. Jejich výběr nemusí být tak snadný, proto vám poradíme, jak ideální houpací síť vybrat.

Přečtěte si také

Zlatá česká klasika: Na luxusní bramborový salát s majonézou nedáme dopustit

Jak houpací síť zavěsíte?

Máte na zahradě dostatek stromů, mezi které lze síť zavěsit? Můžete ji zavěsit i ve vaší pergole mezi trámy nebo různé sloupky.

Pokud takovou možnost nemáte, pořiďte si houpací síť se stojanem, kterou můžete následně umístit kamkoliv na zahradě. Pokud naopak budete používat síť v interiéru, může být ukotvená ve stěně nebo za futra dveří. Tu se stojanem je pak doma vhodné mít na koberci nebo na podložce, abyste si nepoškrábali podlahu.

S rámem, nebo bez něj?

Některé houpací sítě disponují dřevěným rámem, který se stará o větší stabilitu a také o to, aby se vám síť jen tak nezamotala. Pokud si ji však chcete vzít na kempování, v batohu bude rám zbytečně těžký, raději tedy volte variantu bez něj. Dřevěný rám vám také neumožní, abyste dali síť do pračky – tak na to před nákupem myslete.

Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com

Materiál

Velmi rozšířené jsou houpací sítě ze síťoviny. V letních dnech mohou být pohodlné, protože vás nebudou zahřívat, ale někteří si v nich mohou připadat jako balená šunka. Pohodlnější pro vás mohou být látkové houpací sítě. Bavlněné varianty jsou velmi pohodlné, ale mají nižší životnost, proto se nebojte zvolit modely z umělých vláken nebo bavlnu s umělým vláknem.

Jestliže síť nechcete používat jen v létě, je potřeba, aby vám v ní nebyla zima. Pokud v ní spíte a chladný vzduch obtéká kolem spodní části zad, může to být velmi nepříjemné. Jednou z možností je zasunout do sítě podložku na spaní, případně vybrat houpací síť s podšívkou, která je mnohem pohodlnější.

Udělejte si v síti pohodu – třeba se skleničkou vína

Rozměry

Houpací síť pro dospělého člověka by měla mít rozměry zhruba 200 × 120 cm a nosnost alespoň 100 kg. Platí, že čím větší je, tím je pohodlnější. Můžete si pořídit také dvojité houpací sítě, které můžete sdílet se svým protějškem. Sítě mohou bavit i děti, ale dejte si pozor, abyste si sami omylem nekoupili dětský model – mohl by pod vámi prasknout nebo se poškodit.

My Good Images / Shutterstock.com

Sítě na kempování

Pokud chcete používat sítě při kempování, je vhodné sáhnout po outdoorovém modelu, který je odlehčený a z rychleschnoucích materiálů. Ne vždy je vhodné používat jednu síť na zahradu i kempování, a tak může být moudrým rozhodnutím pořídit si dva modely – jeden domácí a jeden na cesty.

Ne každému vyhovuje

Na houpacích sítích lidé nejvíce milují především lehké pohupování. Ne každému se ovšem líbí to, že v síti musí ležet. Pokud raději lenošíte vsedě, můžete si pořídit třeba závěsná křesílka. K dispozici vám jsou i houpací hnízda a celé závěsné stany, které nabízí mnoho komfortu.

I v přírodě můžete mít pohodlí

Co dalšího byste měli o houpacích sítích vědět?

  • Hamaka nebo houpací síť – Z těchto dvou označení můžete být zmatení, ale jde v podstatě o totéž. Někteří prodejci však mohou jako hamaku označovat síť, která se používá do přírody.
  • Správná poloha – Ne každý ví, jak v nich správně ležet. V nevyztužených modelech je vhodné ležet spíše diagonálně, abyste se nezamotali. Ve vyztužených modelech můžete ležet rovně.
  • Kotvicí mechanismy – Snažte se koupit síť s vhodnými kotvicími mechanismy. Pokud je nemá, měli byste je dokoupit zvlášť. Správné ukotvení se postará třeba o to, abyste si nepoškodili stromy na zahradě.
  • Důležité doplňky – Pokud si berete síť na kempování, kupte si k ní moskytiéru nebo zvolte model, který ji už obsahuje, aby vám hmyz nebránil ve spánku. Vhod může přijít i plachta proti dešti.
  • Udržujte ji v čistotě – Mnoho modelů můžete vyprat v pračce. Dbejte na to, aby byla čistá a když ji dlouho nepoužíváte, uložte ji na suché místo, aby vám nezačala plesnivět. Ideální volbou je pořídit si vak, který ji udrží v čistotě.