Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Black Friday 2021 klepe na dveře – které firmy letos spustí slevy o něco dřív?

ComicSans / Shutterstock.com

Bláznivé slevy, které nesou název Black Friday, se už kvapem blíží. Obchodníci nám nabídnou až 80% slevové akce. V překladu „černý pátek“ by měl trvat pouze jeden den, firmy a společnosti však obří slevy poskytují klidně i několik týdnů. Které podniky letos spustí slevové šílenství o něco dříve a které se budou držet standardního data 26. listopadu?

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Black Friday – v překladu Černý pátek – si získal obdiv především v Americe. Tam totiž tato akce vznikla a lidé z ní byli nadšení. Není divu, že se Black Friday tak rychle rozšířil do všech koutů světa. Dnes už je i u nás, a my se tak můžeme radovat z extrémně vysokých slev, které se mnohdy vyšplhají až do výše 80 %. Co si budeme povídat, na tom už se dá slušně ušetřit.

Tuto akci podporuje nespočet obchodů, společností i spousta obrovských firem. Black Friday jim přiláká zákazníky, kteří nakupují ve velkém, a tržby se tak zvedají jedna báseň. Standardní datum začátku je stanoveno na 26. listopadu, některé firmy se ale letos rozhodly Černý pátek trochu uspíšit a se slevami začaly dříve. Co za tím stojí?

S výběrem dárků vám pomůže i Kupi.cz

Zboží bude letos nedostatek

Akce Black Friday je u zákazníků oblíbená hlavně díky slevám a velkému výběru zboží. Obojí bude ovšem v letošní sezóně omezené. Očekává se, že zboží bude nedostatek – obchodníci se odkazují na problémy s výrobou v Asii nebo na složitou dopravu. Ani slevy proto nebudou nejspíš tak extrémně vysoké, jako tomu bylo v posledních letech.

„Obecně platí, že zboží je málo. Některé produkty stále zdražují, takže v rámci Black Friday kampaně nebudou slevy takové, na jaké byli zákazníci zvyklí v minulosti," sdělil obchodní ředitel e-shopu CZC.cz Tomáš Pilský.

Společnosti mají strach, že by do Vánoc mohla být jejich nabídka téměř rozebraná, což by zákazníkům dost znepříjemnilo vánoční nákupy.

Canva

Mall.cz si zařídil slušný náskok

Internetový obchod Mall letos spustil akci Black Friday o 8 týdnů dříve. Zhruba 75% slevy tam běží už od 8. října a vyvrcholí 28. listopadu. Mall si navíc pro své zákazníky připravil speciální soutěž – každý, kdo zde nakoupí od 8. října do půlnoci 24. listopadu, bude zařazen do soutěže o 1 milion korun. Losovat se pak bude každý listopadový pátek. Společnost tak rozdá 4 miliony korun, což je celkem štědrá částka.

„Vánoce jsou pro značnou část lidí zbytečně spojené se stresem. Letos navíc může být tlak ještě umocněn problémy v globálním dodavatelském řetězci, které mohou způsobovat zpoždění dodávek a dočasnou nedostupnost konkrétních dárků. V Mallu jsme se proto rozhodli spustit Black Friday již 8. října,“ řekl marketingový ředitel Mall.cz Martin Komora.

Ani Mall si ale není jistý v kramflecích a problémy s nedostatkem sortimentu se dotkly i jeho. „Typicky půjde o oblíbenou elektroniku, jako jsou například notebooky do 15 tisíc korun. Asie se potýká s nedostatkem výrobních kapacit a chybí čipy, což se promítá do špatné dostupnosti notebooků, komponent a také veškerého příslušenství, jako jsou například tiskárny," potvrzuje mluvčí společnosti Pavla Hobíková.

Amazon jde s davem: začne přesně na čas

Další obrovský korporát, Amazon, si Black Friday také nenechá ujít – nicméně žádný velký náskok neplánuje. U nás by měl začít 21. listopadu, jako tomu bylo i minulý rok. Ve světě pak Amazon startuje až v klasickém datu, tedy 26. listopadu.

Nejvýhodnější bude na Amazonu elektronika, například od značky Apple, nebo herní konzole Playstation a Nintendo.

Alza nechce být pozadu: akce už tam běží

Internetový obchod, který má dnes už několik výdejních míst, by se dal označit za průkopníka akce Black Friday u nás. Alza totiž patřila mezi první podniky, které bláznivé slevy zavedly. Není proto divu, že si chce svou prestiž udržet a rozhodně nehodlá dát konkurenci příliš velký náskok. Proto na Alze už slevy běží a končí 30. listopadu.

Obchod mimo jiné poskytuje slevy i několikrát do roka. Najdete zde elektroniku, chovatelské potřeby, příslušenství na auto či motorku a mnoho dalšího.

S vánočními nákupy bychom ovšem letos doporučovali začít raději o něco dřív. Přeci jen se může stát, že v prosinci budou sklady v Mallu, Amazonu i Alzy téměř prázdné, a to kvůli současným problémům nejen s dodáním, ale i s výrobou. Proto je lepší nakoupit si dříve a mít jistotu než být později nemile překvapen.