Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Směnný kurz polského zlotého dělá Čechům radost. Ve velkém vyrážejí na nákupy

Canva

Polsko je oblíbenou zemí, kam Češi ve velkém jezdí nakupovat nejen potraviny, ale i oblečení a nábytek. Loni si to moc užívat nemohli, ale dnes mohou být o to spokojenější. Nejenže je poměrně snadné splnit pravidla a dostat se do Polska, ale navíc je letos polský zlotý směněn za méně českých korun. Oproti předchozímu roku za každý utracený zlotý ušetříte 50 halířů.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Za polský zlotý zaplatíte jen 5,50 Kč

Pokud se podíváte na vývoj kurzu, v posledních letech se pohyboval kolem částky 1 polský zlotý = 6 Kč. Nyní je však na dlouhodobém minimu a za 1 polský zlotý dostanete 5,50 Kč. Tento vývoj je pro Čechy výhodný, protože utrácí v cizí měně, která stojí méně Kč.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy vývoj směnného kurzu odráží aktivitu Polské národní banky, která aktivně vystupovala proti posilování zlotého. Pokud bude kurz stále na aktuální úrovni, mohli byste ušetřit hned několik stovek či tisíc. A to by se před blížícími se Vánoci mohlo hodit.

Plánujete využít levných nákupů v Polsku? Pro vstup do země musíte splnit tyto podmínky

Abyste se vyhnuli 10denní karanténě, musíte se prokázat negativním antigenním nebo PCR testem, který nesmí být starší 48 hodin. Dalším způsobem je doložení, že jste očkovanou osobou proti covid-19, případně potvrzení, že jste prodělali onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech.

Canva

Co je v Polsku v akci? Kupi vám pomůže

Víte, že se do Polska jezdí nakupovat, ale nikdy jste tam nebyli? Nevíte, co se dá koupit výhodněji, případně na co se hlavně zaměřit? Pomůže vám s tím Kupi.cz – kromě zboží a letáků z Česka zde najdete i vybrané letáky Polských řetězců. Pokud tedy míříte do příhraničních supermarketů, usnadněte si výběr z nich předem – mrkněte na přehled polských letáků, případně přímo na server Kupino.pl.